ROD PIAZZA & THE MIGHTY FLYERS
Emergency Situation
(Blind Pig BPCD 5160) -14
(1) Neighbor, Neighbor (2) Emergency Situation (3) Milk And Water (4) Frankenbop (5) Bad Weather Blues (6) Gambling Woman (7) Sleeping In The Ground (8) Tricky Woman (9) The Clock (10) Ya-Ya (11) Colored Salt

Rod Piazza viettää tänä vuonna 47-vuotistaiteilijajuhlaa, jos lähtöpisteeksi katsotaan ensilevyn julkaiseminen. Albumeita on ilmestynyt tämä mukaan lukien 27, melkoisen kunnioitettava ura tähän mennessä siis. Kaikki julkaisut ovat olleet laadukasta kuunneltavaa, niinpä nytkin on lupa odottaa monipuolista bluesharppuosaamista, luotettavaa laulua ja tiukkaa bändityöskentelyä. Mighty Flyers on lähes entisessä kokoonpanossa. Rodin vaimo Miss Honey soittaa pianoa, Henry Carvajal kitaraa ja David Kida rumpuja. Aiemmin nelihenkisen yhtyeen täydentää uusi tulokas, basisti Norm Gonzales. Kolme edeltävää albumia tehtiin ilman basistia Honeyn hoitaessa basso-osuudet vasemmalla kädellään koskettimien alarekistereistä.

”Emergency Situation” ei tuota pettymystä eikä toisaalta yllätäkään. Äänimaailma on tuttuakin tutumpaa Rod Piazzaa ja tyyli samanlainen yhdistelmä Chicagoa, länsirannikkoa ja jumpia, johon on vuosien varrella totuttu. Tavallisuudesta poikkeaa ainoastaan kaksi melko kuuluvaaan rooliin nousevaa vierailevaa saksofonia. Makuasia, mutta tätä en välttämättä pidä plussana. Rodin omia sävellyksiä on ainoastaan kolme (2, 4 ja 11), joista kaksi on instrumentaaleja. Coverit on sinänsä valittu tyylikkäästi eivätkä ne edusta aivan tutuinta standardiosastoa. Parhaimmistoa ovat Sam Myersilta lainattu Sleeping In The Ground ja Jimmy Rogersin Tricky Woman. Normista poikkeavat 50-luvun doowop-tyyliin vedetty slovari The Clock ja Lee Dorseyn Ya-Ya, jossa lauluosuuden hoitaa Henry Carvajal ja joka on levyn ainoa harputon kappale.

Etsimälläkään ei levyltä löydy yhtään musikaalista virhettä. Rod Piazza loistaa yhtä lailla kromaattisessa kuin diatonisessa huuliharpussa ja lauluääni miellyttää korvaa. Miss Honey soittaa kasikaseja klassisen koulutuksen ja parhailta bluespianisteilta saadun inspiraation antamalla varmuudella. Carvajal on erinomainen kitaristi, joka on selvästikin kuunnellut edellä mainittujen tyylisuuntien mestareita. Mainio rytmiryhmä Gonzales – Kida ei ole arvalla valittu ja hoitaa oman osuutensa juuri niin kuin pitää. ”Emergency Situation” on asiallinen levy ja looginen jatke Rod Piazzan tähänastiselle levytysuralle.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 5/2014.)