flash

 

 


THE RONSKI GANG
The Elevens
(Hand Picked Music HPM-112)
(1) All Night Long (2) Seventeen (3) Humbuggin' Me (4) Take It To The Limit (5) You're The One (6) Wicked (7) Rock'n'Roll (8) She's Looking Good (9) Six Days On The Road (10) Whole Lotta Love (11) All I Want

Nyt täytyy riisua karvahattua oikein antaumuksella. Eikä siihen syynä ole se, että savusaunassa, jossa tätä tarinaa kirjoitan, on rapiat 110 astetta löylyä. Celsiusta siis. Vaan niin suuri on kunnioitukseni näitä rokkanrollin tosiveteraaneja kohtaan, etten tänä talvena enää pipoa käytä. Sillä uskokaa tai älkää, The Ronski Gang on julkaisut uuden levyn 28 vuoden tauon jälkeen. Huh huh! Ja orkesterin perustamisestakin on aikaa kulunut vain vaatimattomat 43 vuotta. Tuolloin muinaisella 1960-luvulla siis Sjöblomin veljekset Harry alias ”Ronski” ja Hans alias ”Hate” sekä Kai ”Misteri” Eklund ja Kaj ”Kajje” Lindström kera muutaman muun asiasta innostuneen nuoren miehen perustivat Karjaan kulmilla The Exotic -nimisen musiikkiyhtiön. Ja se oli rokkia se. Aikansa veivattuaan ja mm. pop-yhtyeiden Suomen mestaruuden voitettuaan nelimiehiseksi supistunut orkesteri pääsi viimein levyttämäänkin vuonna 1975 nimellä Ronski & Exotic. Kolmessa vuodessa tehtiin kolme hienoa älpeetä. Sitten vaihtui kitaristi Olli Pekkolaksi ja orkesterin nimi The Ronski Gangiksi. Mutta mättö maistui ja rokettiroll soi edelleen. Vuoteen 1983 mennessä oli plakkarissa neljä isoa muovista lättyä lisää. Ja aika läjä loistavaa perusränttätänttää oikealla periksi antamattomalla asenteella olikin jäänyt jälkipolville ihmeteltäviksi. Mutta sitten vain jotenkin meno hiipui ja keikat vähenivät. Jossain 1980-luvun puolivälissä yhtiö jäikin ilmeisesti telakalle.

Onneksi orkesterin taru ei tähän loppunut. 1990-luvulla käytiin kiertueella ainakin Gangin 25-vuotispäivien kunniaksi ja ehkä muutenkin. Ja 2000-luvullakin on tehty keikkaa aina välillä, kun on muistettu, mutta todella harvakseltaan on orkesteria tosiasiassa lauteilla nähty. Lähinnä Länsi-Uusimaan kulmilla on kesäisin musisoitu. Vuonna 2005 ilmestyi sitten komea tuplakokoelma ”Still Shakin' – The Ronski Gang Anthology”, jossa yhtyeen uraa on hienosti taltioitu. Hillona silmässä kiekolta löytyi yksi aivan uusi studiobiisi ja 4 livevetoa vuodelta 2004 (arvio BN 212). Uusina kitaristeina livebiiseillä soittivat Haten poika Carl ”Kiffe” Sjöblom ja Vesa Kääpä. Ja samalla ruusterilla mennään tänäkin päivänä. Alkuperäisten konkareiden Ronskin (laulu), Haten (rummut) ja Misterin (basso) lisäksi upouudella rokkenroll-taltiolla ”The Elevens” soittavat sahaa... eikun siis kitaroita Kiffe Sjöblom ja Vesa Kääpä. Ja löytyyhän lätyltä vielä kolmaskin kitaristi, nimittäin mies nimeltä Mikko Rintanen. Tosin levyn kansipahveissa komeilevat vain vanhan liiton karjut. Yhtään kitaristia ei kuvissa näy. No ei sen väliä, pääasia onkin tuo ääntelypuoli. Ja voi swiit ziisus, mikä meno ja maininki uudelta kiekolta kajahtaakin. Luulisi siis vähänkin perinteisiä arvoja kunnioittavan rokkiharrastajan ulvovan kuuta ja muita taivaankappaleita kuin sokea susi kadonneita hampaitaan. Meikäläinen ainakin kiljui riemusta, kun uuden Ronski Gangin lätyn käsiinsä sai.

Täytyy tosin tunnustaa, että ihan vähän jännitti, että mitäköhän sieltä on oikein tulossa. Ovatkohan äijät vielä vedossa? No korvilleni sain oikein kunnolla, kun en alan metsureihin täysillä luottanut. Heti ensi tahdeista homma on tattis, morjens ja taju kankaalle. Menomono kulkee kuin parhaissa nuoruusmuistoissa ja rokki on raakaa, mutta rentoa ja rehellistä.

Ja mitkä saundit levyllä onkaan! Ne ovat niin tuhdit, kuin olisivat moukarilla sovitetut. Toimii kuin suolahappo suuvetenä. Sitten vielä se Ronskin ääni, siitä ei paljoa enää rokin rääkkääminen parane. Aika moni ns. hevarikin olis moisesta artikulaatiosta ikionnellinen. Myös levyn materiaali putoaa kuin venäläinen kantoraketti Baikonurissa. Kovaa ja saaterinmoisella rytinällä. Kaikki biisit ovat uusia ja omia. No taitaa siellä pari lainaralliakin joukossa olla. Mutta yks hailee ja lassie. Helvatun hienoja rokkenroll-vetoja joka tapauksessa joka ainoa. Esimerkiksi Haten laulama ”Whole Lotta Love” kulkee kuin kiskoiltaan karannut Martinlaakson paikallisjuna. Muut rallit ovatkin sitten Ronskin heiniä ja toimivat joko täysillä tai kybällä. Mm. ”Humbuggin' Me” tai ”Rock'n'Roll” ovat ihan selkeitä hittejä, jos minulta kysytään. Hieman ehkä vetää suupieltä virneeseen, kun ”Seventeen”-rallilla äijä väittää olevansa 21 v. Mutta jos siltä tuntuu, niin mikä ettei. Ainakin itse tunsin nuortuvani muutaman kymmenen vuotta kiekkoa kuunnellessani. Ja löytyyhän levyltä yksi hiturikin, tai siis kai ”You're The One” taitaa Ronski Gangin asteikolla olla jo lähes lälläriä. Mutta hyvin sekin toimii hengenvetopalana muuten sairaan kiireisen kouhkaamisen keskellä.

Kyllä kunnon rokkenroll aina hyvää tekee. Ja Ronski Gangin uusi ”The Elevens” albumi tekee ihan helevatun gutaa. Kunhan vain äijät kävisivät keikoilla edes vähän tiheämmin. Että pääsisi oikeasti bailaamaan, kuin silloin ennen...

Pokke Korhonen