ROOTBEATS with BILL ÖHRSTRÖM
Line Of Fools
(Turenki TURENKICD 14200-34) -14


RootBeats on tamperelaisista pitkän linjan muusikoista Nipa Niilola, Pekka Pelkkala sekä Ulf Fagerholm koostuva combo, jonka solistina toimii tukholmalainen rootsmusiikin veteraanilaulaja ja harpisti Bill Öhrström. Yhdessä he ovat tehneet raikkaan bluesin ja soulin välimaastossa svengaavan rootsalbumin.

Vierailevia muusikoita löytyy lähes joka raidalta, ja studiossa ovat käyneet mm. Pedro Hietanen, Olli Haavisto sekä Arto Piispanen. Onpa levyn äänittäjä Juuso Nordlundkin nauhattomine bassoineen päässyt soittamaan parille raidalle.

Levyn kymmenestä kappaleesta kuusi on omia, jotka ovat Nipa Niilolan ja Bill Öhrströmin yksin tai yhdessä laatimia. He ovat kirjoittaneet pieniä ja mielenkiintoisia tarinoita, joiden teksteissä liikutaan pääasiallisesti parisuhdeviidakossa. Lainakappaleista löytyy yllättäviä valintoja, sillä mukaan ovat päässeet Uriah Heepin Rain, Kevin Coynen Sunday Morning Sunrise sekä Butch Hancockin Fools Fall In Love. Paperilla kappaleiden versiointi ei ehkä vaikuta hyvältä idealta, mutta käytännössä asia on toisin. Mainiot sovitukset saaneina ne puolustavat paikkojansa kunnialla.

Aloituksena soiva letkeä What Love Is All About nostaa tunnelman heti korkealle. Kakkosraita Fools Fall In Love lunastaa avausraidan lupaukset Pedro Hietasen ryydittäessä menoa haitarillaan. Varsinaisen ässäparin muodostavat levyn rankinta osastoa edustavat Bad Temper Bad Blood sekä Heikki Silvennoisen Walking Man's Blues, joka tarjoillaan hurjana instrumentaaliversiona.

Rentoa meininkiä on tarjolla koko levyn verran eikä suvantokohtia löydy edes etsimällä. Tämäkin levy on todiste siitä, että kotimainen juurimusiikki on tänä päivänä voimissaan. Kyseessä ei ole parin tarttuvan menopalan varaan rakennettu albumi vaan asiallinen ja tasokas kokonaisuus, joka hyödyntää perinteisen bluesin sekä klassisen soulin hyveitä modernilla otteella.

Onko levyllä sitten mitään huonoa? No, Two Angels -kappaleen "kurlaussoolo" on aivan älytön.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 3/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!