RORY BLOCK
Hard Luck Child
(Stony Plain SPCD 1373) -14


Tribuuttijulkaisuista voi olla monta mieltä. Rory Blockin kuudesta sellaisesta on vaikea ajatella muuta kuin että ne ovat hyviä. Perusteluita tähän on useita. Ensinnäkin Rory on kitaristi ja laulaja, joka on sisäistänyt ennen toista maailmansotaa syntyneen kitarabluesin olennaisimman ytimen. Toiseksi hän on teknisesti osaava akustisen kitaran käsittelijä ja miellyttävä-ääninen laulaja. Lisäksi hän onnistuu vangitsemaan esikuviensa musiikin tunnelman samalla kun tekee yksittäisistä kappaleista itsensä näköisiä. Ennen tätä Skip Jamesille omistettua albumia on julkaistu tribuutit Robert Johnsonille, Son Houselle, Mississippi Fred McDowellille, Reverend Gary Davisille ja Mississippi John Hurtille.

Pari sanaa Blockin mentorista Skip Jamesista. Oikealta nimeltään Nehemiah Curtis James syntyi Bentoniassa Mississippissä 1902. Hän oppi kitaransoiton nuorena ja kehitti tumman, omaviritteisen soittotyylin ja laulu kulki erikoisena falsettina, jotka molemmat poikkesivat valtavirrasta sekä 30-luvun bluesin populaarikaudella että 60-luvun tyylilajin uudelleenlöytämiskulttiaikoina. Ennen Rory Blockia, Skip Jamesia on kierrätetty useiden blues- ja rockartistien toimesta. Tunnetuimpiin versiointeihin kuuluu Creamin I’m So Glad. James kuoli syöpään vuonna 1969 Philadelphiassa.

Rory Block syntyi New Yorkissa 1949 ja kiinnostui teini-ikäisenä delta-bluesista, mikä oli epätavallista aloittelevalle naiskitaristille. Hän ehti tavata osan tärkeistä vaikuttajistaan ja soittaa näiden kanssa. Litteroimalla levyiltä kuulemiaan kappaleita Rorysta tuli akustisen blueskitaran osaaja, joka sai maailmanlaajuista mainetta. Vuonna 1967 ilmesyi esikoislevy ”How To Play Blues Guitar” yhteistyössä Stefan Grossmanin kanssa. Block on voittanut uransa aikana viisi W.C. Handy -palkintoa ja lukuisia muita kunnianosoituksia.

Tälle levylle Rory on valinnut omia suosikkejaan, jotka ovat avauskappaletta lukuun ottamatta Skip Jamesin kynästä. Nehemiah James on itse sävelletty elämänkertatarina. Yleissävy cd:llä on sanoituksia myöten synkänpuoleinen, kuten esikuvan tuotanto ja elämänasenne olivat. Gospel-vaikutteet olivat Skip Jamesin tuotannossa merkittäviä ja niin myöskin tällä levyllä. Parilla kappaleella on taustakuoro joka täydentää tätä osa-aluetta. Muuten Rory Block on kitaransa ja laulunsa kanssa ainoa tulkitsija tällä hienolla kunnianosoituksella yhdelle viime vuosisadan merkittävistä blueshahmoista. Näin monen tribuutin jälkeen voisi toivoa levyä, joka sisältää uusia ja alkuperäisiä kappaleita. Siihen Rorylla on kaikki edellytykset.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 1/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!