flash

 

 


SEASICK STEVE
Walkin' Man
(Rhino 825646634026)
(1) Dog House Boogie (2) Cheap (3) Started Out With Nothin' (4) Diddley Bo (5) Thunderbird (6) Happy Man (7) Cut My Wings (8) Treasures (9) St Louis Slim (10) 8-Ball (11) Don't Know Why She Love Me But She Do (12) Walkin' Man (13) You Can't Teach An Old Dog New Tricks (14) Fallen Off A Rock (15) The Banjo Song (16) Never Go West (17) My Donny (18) Prospect Lane (19) Xmas Prison Blues (20) That's All (21) Dark

Rhino helpottaa Joulupukin työtaakkaa julkaisemalla varmasti moneen pakettiin ja sukanvarteen sopivan kokoelmalevyn. Sille on niputettu lauluja Seasick Steven kaikilta viideltä pitkäsoitolta. Tuskin on sattumaa, että Steven suureen suosioon nostaneelta “Started Out With Nothin'” -levyltä on päätynyt eniten materiaalia mukaan. Voisi tosin kuvitella, että useimmilla faneilla se levy on hyllyssä jo entuudestaan, joten harvinaisemmat raidat olisivat sikäli puolustaneet paikkaansa.

Ennen julkaisemattomia helmiä ei sekaan ole eksynyt, mutta esimerkiksi nuo Level Devilsin kanssa tehdyn “Cheap”-levyn raidat (2, 10) eivät liene suurelle yleisölle turhan tuttuja. Molemmat ovat hyviä vetoja. “Cheap” tarjoaa todella rouhealla asenteella pikattua pörinäbluesia ja “8-Ball” on sikäli mielenkiintoinen, että se esittelee Steven yllättävänkin perinteisen sähköbluesin parissa.

Kaikille meille, joilta nämä laulut jo hyllystä löytyvät, on kokoelmasta tehtailtu nykytrendien mukainen deluxe-versio. Siihen sisältyy dvd, jossa on puolitoistatuntinen livekeikka sekä puolen tunnin dokumentti “Bringing It All Back Home”. Käsittääkseni tämä on ensimmäinen virallinen livevideo Steveltä ja vieläpä varsin oivallinen. Kahdeksaantoista piisiin mahtuu pari Steven pojan, Paul Martin Woldin omaa lauluakin, sekä tällä kertaa basistina vierailevan Amy LaVeren tulkitsema “Never Been Sadder”. Paulin tekeleistä löytyy vahvaa hengenheimolaisuutta Kris Kristoffersonin 1970-luvun tuotantoon, joten niitä kuuntelee mielellään välipaloiksi. Keikalla kuultavista lauluista toinen, “Whiskey Ballad”, päätyi Steven viimeisimmälle levyllekin. Tässä kuitenkin kuullaan melko lailla vimmaisempi luenta aiheesta.

Dokumentissa kierrellään Steven mukana Amerikassa ja siinä on mielenkiintoinen osio muun muassa Three-String Trance Wonder -kitaran historiasta.

“Walkin' Man” on ainakin deluxe-painoksena näyttävä pakkaus, josta infomaatiota löytyy hämmästyttävän vähän. Mukana tulee kyllä kohtalaisen paksu kansivihkonen, mutta siinäkin on vain kaikkien levyjen etu- ja takakannet skannattuina, sekä Steven lyhykäiset kiitokset. Tokihan aiheeseen vihkiytymätön kuluttaja löytää piisikohtaiset tiedot skannattuja levynkansia tiirailemalla, mutta melko työlästä se on.

Itse pääasia, eli musiikki, on tietty sitä Stevelle luonteenomaisen karua bluesia. Monet ovat varmaankin miehen tuotantoon törmänneet ja tietävät mistä on kyse. Rehvakkaamman meiningin vastapainona kuullaan runsaasti myös rauhallista tunnelmointia. Mikäli Seasick Steve on vielä tuntematon nimi, niin tästä kokoelmasta on kätevää aloittaa miehen tuotantoon tutustuminen.

Marko Aho