flash

 

 

SIBERIAN BLUES HUSKIES
Hard Case
(Backbeat BBCD011)

(1) Daydreamer (2) If You Please (3) Hard Case (4) You Don’t Love Me (5) Need To Be Alone (6) What’s In That Box (7) Come Online (8) Refugee Of Your Love (9) Part-Time Teacher (10) Steal Another Piece Of My Heart (11) Carry The News

Hetkinen, onko siitä tosiaan jo pari vuotta aikaa, kun esittelin Siberian Blues Huskiesin edellisen äänitteen ”Doggy Stylen” BN:ssä? No on, on (tarkistin asian, BN 6/2006), niin se aika kuluu kun on hauskaa. Hauskaa on tietysti myös se, että Siberian Blues Huskies on saanut uuden levyn tehtyä. Ajan kulun näkee myös siitä, että yhtyeen kokoonpanosta on vaihtunut jopa puolet.

Alkuperäisjäsenistä mukana ovat enää Erja Lyytisen taustavoimista tunnetuksi tullut kitaristi Davide Floreno ja napakka rumpali Kari Haakana. Omille teilleen taisi ensin lähteä bassotaituri Käpy Parviainen, jonka korvaa Topi Karvonen, ja myöhemmin erosivat myös kitaristi/laulaja Jouni Kallenaution ja Siberian Blues Huskiesin tiet. Kallenautio oli bändin solisti ja säveltäjä, joten Huskiesin jatkomahdollisuudet tuntuivat kyseenalaisilta. Vaan eipä hätää, sillä bändin uusi keulahahmo Taneli Tuovinen on ottanut ohjat käsiinsä. Tuovinen paitsi laulaa ja soittaa kitaran lisäksi erilaisia kosketinsoittimia, on myös säveltänyt kaikki ”Hard Casen” yksitoista kappaletta. Laulajana hän on ehkä Kallenautiota hennompi, mutta kitaran soitossa on kuultavissa samaa Peter Green -otetta kuin edeltäjälläänkin. Esimerkiksi levyn hitain kappale, tunnelmallinen ”Refugee Of Your Love” tuo mieleen Fleetwood Macin 60-luvun lopun loistavat levytykset.

Vaikka Siberian Blues Huskiesin moderniin kitarabluesiin keskittynyt tyyli on pysynyt periaatteessa ennallaan, on muutoksiakin havaittavissa. ”Hard Casen” kappaleet ovat ns. sävelletympiä kuin Huskiesin aiempi materiaali. Vaikutteita on kuultavissa niin soulista, funkista kuin rockistakin ja sovituksiin on käytetty enemmän aikaa. Paikoitellen levyä voisi kuvailla eräänlaiseksi pop-bluesiksi verrattuna edellisen kokoonpanon vapaasti irrottelevaan baaribluesiin. Varsinaista bluesbluesiakin toki on mukana, kuten esimerkiksi ”You Don’t Love Me”, joka seikkailee jossakin Muddy Watersin ”Still A Foolin” ja Willie Cobbsin ”You Don’t Love Men” välillä. Bluestunnelmaa lisää kappaleella vierailevan Matti ”Shotgun Matt” Ristimäen roteva huuliharpun soitto. Levyn toinen vierailija on kosketinsoittaja Harri Taittonen, jonka Hammond-urut tuovat vanhan ajan go-go-meininkiä Albert Collins -tyyliseen funkinstrumentaaliin ”What’s In That Box”.

Siberian Blues Huskies tuntuu olevan voimissaan moninaisista myllerryksistään huolimatta, joten ei ihme, että Kai Jauhiaisen Back Beat -yhtiö on rohkeasti lähtenyt julkaisemaan kotimaista bluesia. Keikallahan bändi kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa, jolloin luultavasti innostutte tutustumaan myös tähän levyyn.

Honey Aaltonen