THE SONICS
This Is...
(Revox RVUSA-001 [LP]/RVXCD001) -15


Kuluvan vuosituhannen alkupuolella ei luultavasti kukaan olisi tohtinut lausua edes vitsinä, että rockyhtye, jonka edellisestä oikeasta studioalbumista on vierähtänyt likemmäs puoli vuosisataa, tulisi takaisin levybisnekseen... tällä tavoin! Aivan kuin sekuntiviisarikaan ei olisi Tacoman, Washingtonin pappojen kelloissa vierähtänyt sitten heidän punkin ja garagerockin historian perustahdit määrittäneiden nuoruusvuosiensa. Tokikaan The Sonicsia ei olla yritetty rekonstruoida soundillisesti 60-lukuisiin autotallitunnelmiin, tuskin se mitenkään tarkoituksellista oli silloin muinoinkaan – niin vain pääsi käymään.

Vuonna 1960 perustettu ja sen jälkeen loputonta määrää muita tulevaisuuden muusikonretkuja innoittanut kokoonpano – se todella kuulostaa tänä päivänä vitaalimmalta kuin valtaosa nykyisten parikymppisten kloppien vertaisbändeistä.

Heti avauksellaan kitaristi-laulaja Larry Parypa, laulaja-kosketinsoittaja Gerry Roslie ja fonisti Rob Lind yhdessä ex-Kingsmenbasisti Freddie Dennisin sekä nuoremman kalifornialaisrumpalin Dusty Watsonin kanssa buustaavat Humble Pien jytärenkutuksesta I Don't Need No Doctor sellaisen version, josta esim. Jim Jones Revue tai Jon Spencer voivat vain salaa unelmoida ja johon Little Richardillakaan ei ole enää paluuta. Sääliä ei ole jaossa sen enempää esim. The Kinksin 70-lukuiselle The Hard Waylle, Hank Ballardin Look At Little Sisterille, rock-bändien (mm. The Byrdsin ja Motörheadin) monasti ennenkin coveroimalle Eddie Hollandin Motown-hurjastelulle Leaving Here tai vanhalle rock'n'roll-klassikolle Sugaree. Etenkin viimeksi mainitun Roslie (synt. Parypan tavoin v. 1944) pamauttaa kaiuttimista niin hitonmoisella draivilla että taju pois ja tonttiin.

Omilla uusilla numeroilla raivotaan vähintäänkin yhtä väkevissä garage-mielentiloissa. Edukseen nousevat mm. verevänä punkbluesina tahkottu Be A Woman, Link Wray -henkisellä introlla starttaava Bad Betty sekä Cinderellan jalanjäljillä käyskentelevä Livin' In Chaos. Eräänlaiseen maailmanparannukseenkin kannustetaan kappaleella Save The Planet: "We have to save the planet, it's the only one with beer!".

The Dirtbombs -basisti ja White Stripes -debyytin tuottaja Jim Diamond on todella tiennyt, mitä hän on ollut tekemässä. Monona sekä tiettävästi kokonaan livenä studiossa taltioitu "This Is The Sonics" on kiistatta vuoden 2015 toistaiseksi tärisyttävin aikaansaannos rock'n'rollin saralla.

Pete Hoppula

(Julkaistu BN-numerossa 3/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!