TALMUD BEACH
Talmud Beach
(Bone Voyage BONE-0192)
(1) Hobo Don’t Mind A Little Rain (2) Sold My Hair (3) Klubilla (4) City Lights (5) The Wizard (6) Sweetissä (7) Time On Highway 5 (8) Pyramid Boogie (9) Drinkin’ Kilju (10) Aamulla Rautatieasemalla (11) How Long?

”Talmud Beach... kuulostaa joltain paskalta progebändiltä”, muistan ajatelleeni, kun sain toimituspäälliköltämme nyt arvosteltavissa olevan lätyn käteeni. Kuinka väärässä sitä voikaan ihminen olla ennakkoluuloissaan, sillä Talmud Beachin esikoislevyllä annostellaan poikkeuksellisen konstailematonta ja tymäkkää, hieman Canned Heat -tyylistä, puoliakustista countrybluesboogie-poljentoa. Omiksi esikuvikseen bändi mainitsee mm. ZZ Topin ja sehän on kuultavissa Sweetissä. Fiiliksiä toisesta esikuvasta, Blind Willie Johnsonista, on taas havaittavissa The Wizardissa.

Parasta Talmud Beachissa on mielestäni se, että jäbät eivät yritä väkisin vaan antavat kappaleiden rullata simppelisti omalla painollaan – mielestäni hyvä musiikki onkin useimmiten veikeää, mutta ei liian vaikeaa. Lyriikkapuolella ollaan niinkin minimalisteja, että kappaleet on helppo oppia ulkoa muutaman soittokerran jälkeen. Tämä seikka taas aiheutti ainakin allekirjoittaneella sen, että jo levyn ensimmäinen kappale, mainiosti slidekitaraa hyödyntävä Hobo Don’t Mind A Little Rain, synnytti moneksi päiväksi päähän soimaan jääneen korvamadon. Mainitaan nyt vielä Jerry Reedin kitaroinnin mieleen tuova Aamulla Rautatieasemalla -instrumentaali niin bändin monipuolisuus tulee varmasti ilmi.

Turhaa hehkutusta välttääkseni huomautan, ettei kyseessä mikään tajunnanräjäyttäjä ole, mutta useita kuuntelukertoja kestävä pienoinen helmi kuitenkin.

Janne Örnberg

(Julkaistu BN-numerossa 3/2014.)