TEEMU VIINIKAINEN TRIO
Hit It!
(Prophone PCD 146) -14
(1) Hit It! (2) Things Ain’t What They Used To Be (3) 5 AM (4) Kiitti J (5) Intro (6) VP (7) Directions (8) Prology

Teemu Viinikainen kuuluu ehdottomasti kotimaisen – ja miksei globaalimminkin ajatellen – jazz-kitaristien eliittiin. Teemun vilkas ja virkeä soittotyyli on tullut tutuksi monissa eri yhteyksissä, tällä kertaa oman trion kanssa. Ville Herrala (kontrabasso) ja Mika Kallio (rummut) ovat musiikillisessa iloittelussa mukana täydellä sielulla ja sydämellä.

Etenkin Duke Ellingtonin Things Ain’t What They Used To Be toimii triosovituksena hienosti. Toinen levyn lainakappaleista on Joe Zawinulin Directions, johon sähköisyyttä luovat erinäiset kitaraefektit. Wah-wah -kitaroinnin siivittämä Kiitti J on kunnianosoitus Keith Jarretille. Muutoin ”Hit It!” on ehtaa soittamisen iloa ilmentävää Viinikaista.

Teemu on kasvanut hankasalmelaisessa maalaismiljöössä, jossa epäilemättä on ollut aikaa ja omaa rauhaa mietiskellä sekä treenata kitarakuvioita. Lieneekö isoveli Maken takavuosien armoton Hurriganes-diggailu vaikuttanut instrumenttivalintaan. Jos näin on, hyvän työn Suomen kapealle jazzgenrelle on big brother tehnyt.

TT Tarkiainen

(Julkaistu BN-numerossa 5/2014.)