eri esittäjiä
THE LAST SHOUT! – Twilight Of The Blues Shouters 1954–1962
(Fantastic Voyage FVTD207, 3-CD) -14


50-luvun ja 60-luvun alun musiikkiarkistot alkavat olla vapaata riistaa public domain -oikeuksille, joten markkinoille pukataan kaikenlaista kokoelmaa ähkyksi asti. Joukosta löytyy hurjasti hinta/laatu -suhteeltaan houkuttelevaa cd-pakettia. Täytyy myöntää, että viime kesä meni autossa työmatkoilla luukutellessa mitä ihmeellisempiä parin kauppaketjun standeiltä ostettuja 50-luvun poppi- ja rock’n’roll-koosteita. Paradoksina tuli mieleen ajat 70-luvulla, jolloin mustan musan hankkiminen Suomesta vaati sitkeyttä ja löytöretkeilijän taitoja. Nyt sitä materiaalia siis saa parilla klikkauksella striimattuna sekä kotiin kannettuna. Mahtaakohan alan harrastus ja kuulijakunta kuitenkaan olla laajempaa kuin silloinkaan? Fantastic Voyage kuuluu näissä public domain -hyödyntäjissä aateliin, jossa temaattista suunnittelua tehdään ja ainakin näihin rhytm’n’blues-kokoelmiin asiantuntija Dave Penny on tehnyt mielenkiintoiset valinnat ja parikymmensivuiset detaljirikkaat vihkoset. Mukana on tietoa esim. Wynonie Harrisin urasta klubinomistajana New Yorkissa 60-luvulla. Tämä kokoelma kuten muitakin Fantastic Voyagen julkaisuja löytyy myös Spotifyn valikoimista.

Oma laajempi blues-harrastukseni taisi alkaa 70-80-lukujen vaihteessa shouterien tähdittämän 50-luvun alun R&B:n parista Juhani Ritvasen esitellessä tukholmalaisen Jonas Bernholmin julkaisemia vinyylialbumeita. Niitä sitten tuli hankittua erilaisista sekavista ostospaikoista, ihan joka tavisdiskeristä niitä kun ei löytynyt.

Shouterithan olivat ns. chitlin’ circuit -aikakauden lujaäänisiä sankareita. Keikkoja siis riitti näillä viihdemarkkinoilla ympäri maata ja urbaanit levytykset pyörivät housepartyissa ja kaupunkien baarien jukebokseissa. Näiden tenorisankareiden valtakausi päättyi silloin kun rock’n’roll syntyi. Shouterit olivat kuitenkin iso osa siinä palapelissä, joka sen nousun aiheutti.

Tämä kokoelma alkaa siis vasta noista rock’n’rollin syntyhetkistä. Shouterit eivät suurelta osin oikein saaneet aikaan edes kunnollista torjuntavoittoa vaan vaipuivat suuren mustankin yleisön silmissä unholaan melko nopeasti. Ehkä tämä viimeinen huuto tekee tästä kokoelmasta mielenkiintoisen ja viihdyttävän. Mukana ovat kaikki suuret äänet kuten Big Joe Turner, Wynonie Harris, Jimmy Witherspoon ja Eddie “Cleanhead” Vinson. Mukana on myös harvinaisempaa materiaalia. Tyyli on jo siloitellumpaa soundia, joka lähestyy aikakauden valkoista makua ja sanoitukset myös samaa estetiikkaa pikku kaksimielisyyksillä.

Juhani Ritvanen olisi varmaan viitannut suurimmalle osalle näistä esityksistä kintaalla, mutta ajan kuvana ja puhtaan R&B-tyylin murenemisen dokumenttina tämä on koko rahan arvoinen. Olen nähnyt levykaupan ikkunassa tätä kaupattavan 15 euron hintaan. Kyytipojaksi voitte vaikka hankkia jonkun kolmesta Hannu Nybergin kokoaman mainion ”Suomirokin Salattu Historia” -sarjan cd:stä, joista pääsee hyvin selville, miten taas rock’n’rollia täällä synnytettiin samoihin aikoihin.

Jorma Riihikoski

(Julkaistu BN-numerossa 2/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!