TINA BEDNOFF & THE COCKTAILERS
Tina Bednoff & The Cocktailers
(Bluelight BLR 45107 2, CD-EP) -14
(1) Ding Dong Daddy (2) Since You Came Along (3) Mr. Jones (4) You Can Have My Husband (But Don’t Mess With My Man)

Tottahan suomalaiskuppiloissa on 40- ja 50-lukujen tyylisen rhythm’n’bluesin tahdissa päässyt ennenkin silloin tällöin humaltumaan. Loppukesästä 2013 lähtien todennäköisyysprosentit kuvattujen kaltaisiin riemunhetkiin kuitenkin petraantuivat jättiharppauksen verran, kun maahamme sikisi uusi muttei sittenkään tyystin puskista ilmestynyt alan kokelas.

BN:ssä säännöllisesti eri yhteyksissä vierailevien Tortilla Flat -äijien Honey Aaltosen (rummut) ja Juha Rantapuron (kontrabasso) sekä mm. omaa Rootsinkeksijät-trioaan luotsaavan kosketinsoittajan Ville ”Tohtori” Tolvasen muodostama Cocktailers taitaa hommansa, se ei liene monellekaan yllätys. Sen sijaan melkoisen ohoh!-reaktion saa aikaiseksi herrakolmikon edessä kimaltava solistitar, näissä kuvioissa vielä verrattain tuore kasvo, Tina Bednoff.

Esikoisjulkaisun neljän kappaleen viesti on saletti. Bändi valmistaa sekä omasta että lainamateriaalista rakentuvaa mikstuuraansa konkaribaarimestarin ottein, maltillisesti – ei orjallisesti vanhoja reseptejä toistaen vaan niitä oivallisesti makuisekseen drinkiksi sekoitellen.

Vakuuttavimmin mukavuusalueelleen nelikko asettuukin juuri omatuotantoisilla kappaleillaan, New Orleans -vetoisella Since You Came Alongilla ja latautuneella bluesslovarilla Mr Jones – onhan totuuden nimissä sinänsä rehvakkaasti tulkitut Wynona Carr- ja Irma Thomas -bravuurit käytännössä saavuttamattomia rasteja aivan kelle tahansa. Eipä sillä, totuttua matalammassa äänialassa viihtyvän Bednoffin karheassa vokalisoinnissa on kuitenkin kautta linjan jotakin tavattoman kiehtovaa. Naisen yksiselitteisesti sanoen tyylikkäästä esiintymisestä ei haista sen paremmin koulukirjamaisuutta, kömpelöitä imitaatioyrityksiä kuin räävittömiä rekisterin ylityksiäkään. Ei, ei hän toki uudestisyntynyt Etta James ole, mutta tärkeintä onkin tunnistaa omat rahkeensa – ja sitä kautta vahvuutensa. Niitä tämä auktoriteettia uhkuva laulajatar hyödyntää esimerkillisesti.

Mikä silti vieläkin hienompaa, Bednoff on myös oikein pätevä, rennon tatsin omaava ja kokonaisvaltaisesti soittajanpaikkansa täyttävä kitaristi, jonka luontevan oloista sooloilua samoin kuin komppityöskentelyä on vilpitön ilo kuunnella.

Yhtyeen liittyminen Bluelight-tiimin jäseneksi on kohtalaisen varma ennusmerkki siitä, ettei positiivisissa tunnelmissa käyntiin polkaistu levytysputki tule jäämään vain tähän ainokaiseen EP-julkaisuun.

Pete Hoppula

(Julkaistu BN-numerossa 4/2014.)