TOHTORI LOUNAMO
Tyhmyys On In
(Rocket ROK-145) -14
(1) Huvipursi-boogie (2) Aitoo tavaraa (3) Katoan yöhön (4) Jätesäkkishow (5) Rautapää-rystypää (6) Nautin nautin (7) Terassilaulu (8) Päiväperho (9) Taas voisit lopettaa (10) Comeback (11) Tyhmyys on in (12) Hinnat on kohdillaan

Tämä kvartetti on tehnyt sen perustavanlaatuisen oivalluksen, että hurttia rock and rollia ja rankkaa rytmibluesia voi (– ja pitää) esittää suomeksi eikä humoristinenkaan aspekti ole pahasta. Kovaotteinen kolmen soinnun rytinä hakee kaikupohjaa englantilaisilta esikuvilta Dr Feelgood ja Pirates, aivan yhtä hyvin kuin kotoiselta Hurriganes-yhtyeeltä.

Omasta elämänpiiristä (?) ammennetut aiheet kertovat mm Lotto-potista haaveilusta (Huvipursi-boogie), moottoripyöräilystä (Rautapää-Rystypää; ilmeisesti joidenkin prätkämallien lempinimiä) tai moottoripyörän kera matkustamisesta. Omanlaistansa elämänfilosofiaa valotetaan monelta katsantokannalta mm. esitysten Aitoo tavaraa, Katoan yöhön, Terassilaulun ja Tyhmyys on in voimalla. Eikä laulujen aiheeksi olla pelätty ottaa myöskään parisuhteen karikoita kuvaavia tekstejä (Jätesäkkishow, Taas voisit lopettaa) – ja kun taas on saavutettu riittävän rento olotila niin Hinnat ovat kohdillaan.

”Tyhmyys On In” todistaa, että rujo rytmimusiikki istuu oivallisesti kalevalaiseen ilmaisuun ja varmasti tämä on tarkoitettu nautittavaksi livenä parin-kolmen oluen kera.

Mikke Nöjd

(Julkaistu BN-numerossa 4/2014.)