TUOMARI NURMIO & HOEDOWN
Tales Of Judge Bone Vol. 1
(Sony 88875086542) -15


Tuoretta Nurmio-kiekkoa voisi melkein sanoa nostalgiatripiksi sikäli etta Hoedownin avustamana hän palaa englanninkielisen alter egonsa kautta siihen juurimusiikin kirjoon, jota nuoruudessaan on kuunnellut. Joitakin satunnaisia hyppäyksiä suomirockin valtatieltä englanninkielisen rootsmusan sivupoluille hän on tehnyt, mutta nyt hommaan on ryhdytty tosimielellä, ei kuitenkaan vakavissaan.

Aivan orkkismateriaalia levy ei sisällä, sillä osa kappaleista on levytetty aikaisemmin, muutamat pariinkin kertaan. Joukosta löytyy Meatballseja (15.000 Heads), Judge Bone & Doc Hill -matskua (Train-Train-Train!, Bonnie George Campbell) ja The Barnhill Boyseja (Fare Thee Well, Buffalo's Bone). Monet kappaleista ovat muuttaneet muotoaan, osa enemmän ja osa taas vähemmän. Mm. yksi suosikkiraidoistani Bonnie George Campbell on saanut aikaisemman Dylan-henkisen version sijasta viululla ryyditetyn letkeän sovituksen.

Jo alkumetreistä lähtien jää kuva, ettei uusia sovituksia ole tehty, ne ovat syntyneet kuin itsestään. Kuten aikaisemmistakin Hoedownin (avustamista) levyistä, niin tästäkin suorastaan pursuaa suunnaton tekemisen riemu ja soittamisen autuus. Laulupuoleen on kiinnitetty paljon huomiota ja Nurmio vokalisoi maltillisemmin ja paremmin kuin koskaan ennen. Hän hoitaa homman esikuvilleen uskollisemmin kuin muilla Judge Bone/Judge Bean Jr -levytyksillä, joissa pääpaino oli pelkistetyssä eläimellisessä rujoudessa. Eikä kolmannen kotimaisen ääntämisestäkään ole pahaa sanottavaa.

Monet ovat sanoneet, ettei "Tales Of Judge Bone" tarjoile vastaavanlaisia järistyksiä kuin Nurmion edellisjulkaisut. Minusta tämä on ylitsepääsemättömän hyvä levy ja tarjoilee isommat järistykset kuin monet Nurmion aikaisemmat albumit. Tätä kuunnellessa pakostakin alkaa miettiä, minkälaista jälkeä muut vanhan liiton kaverit, kuten esimerkiksi Dave Lindholm, saisivat Hoedownin avustuksella aikaan. Monista kappaleista tulee mielikuva, jossa Judge Bone istuu kuistillaan kertomassa näitä tarinoita kylän lapsille. Ja kun joku lapsista kysyisi, onko Judge Bone kappaleen Love In Laredo desperado Billy Boy, hän vain hymyilisi salaperäisesti, kääntyisi ja kävelisi pois.

Judge Bonen tarinoiden kakkososaa odotellessa laitetaan ykkösosa soimaan vielä kerran.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 4/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!