THE VALENTINOS
Lookin’ For A Love
(Ace/ABKCO CDCHM 1426) -14


Friendly Womack Sr:n pojat Friendly Jr., Curtis, Bobby, Harry ja Cecil lauloivat 50-luvulla gospelia isänsä toiveen mukaisesti. Kun pojat saivat Roscoe Robinsonin suosituksesta levytyssopimuksen Sam Cooken SAR-merkille 1961, isä edellytti, että levytettävä musiikki on myös gospelia. Isän haave toteutui täsmälleen kahden singlen verran, sillä vuoden 1962 puolella veljekset levyttivät jo maallista musiikkia. Nuo gospelit julkaistiin nimellä Womack Brothers. Näistä minua miellyttää eniten jälkimmäisen singlen a-puoli Couldn’t Hear Nobody Pray lähinnä lauluharmonioiden takia.

Vuoden -62 alussa otettiin käyttöön vetävämpi nimi The Valentinos. Musiikki ei kovin paljon muuttunut vielä tässä vaiheessa. Kun he lauloivat gospelvaiheessa Somewhere There’s A God niin helmikuussa Chicagossa äänitetyn singlen etiketissä luki Somewhere There’s A Girl. Singlen toiselta puolelta löytyi kaupallinen läpimurto Lookin’ For A Love. Oletettavasti tämänkin laulun esimuodossa haettiin Jumalaa. Single nousi yllättäen aina r&b-listojen topteniin. Siinä äänessä oli Bobby, kun taas seuraavan singlen Darling, Come Back Home leadia lauloi Curtis. Levy vain käväisi listojen hännillä. Seuraava menestys oli sitten It’s All Over Now, joka oli kohtuullinen hitti. Näin 50 vuoden takaa uskallan väittää, että levy ei ole kuuntelukokemuksena ihmeellinen. Jimmy Reed -komppi ja aika falski laulu eivät viehätä. Rollarit kuitenkin käyttivät kappaletta aihiona omaan jättihittiinsä. Oikeastaan pidän enemmän b-puolesta Tired Of Livin’ In The Country, jossa Johnny Morisetten matalat bassot tuovat oman viehätyksensä. Kun Rene Hall palasi vuoden -64 syksyllä studioon seuraavan session valvojaksi, niin laatu parani. Everybody Wants To Fall In Love on kyllä aika popahtava, mutta puhaltimet tuovat siihen syvyyttä.

Levyllä on seitsemän ennen julkaisematonta kappaletta. Ne eivät ihmeitä tarjoa. L.C. Cooke teki lyömättömän version Put Me Down Easy -laulusta ja Sugar Dumpling on turha, kun on kuullut Sam Cooken alkuperäisen version.

Sam Cooken kuoleman jälkeen SAR lopetti toimintansa aika nopeasti. Bobby lähti tämän jälkeen menestyksekkäälle soolouralle ja Valentinos levytti muutaman singlen Checkerille ja Jubileelle. Seuraavaksi toivomme vastaavaa kokoelmaa Johnny Morisetten SAR-levyistä.

Aarno Alén

(Julkaistu BN-numerossa 2/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!