WILKO JOHNSON / ROGER DALTREY
Going Back Home
(Chess CRCD2014)
(1) Going Back Home (2) Ice On The Motorway (3) I Keep It To Myself (4) Can You Please Crawl Out Your Window (5) Turned 21 (6) Keep On Loving You (7) Some Kind Of Hero (8) Sneaking Suspicion (9) Keep It Out Of Sight (10) Everybody’s Carrying A Gun (11) All Through The City

The Who oli yksi parhaista 60-luvun brittipopbändeistä joka mod-imagonsa ohella otti musiikkiinsa paljon vaikutteita rhythm & bluesista. Roger Daltreyn laulu oli alusta asti oleellinen osa yhtyeen karismasta. Seuraavalla vuosikymmenellä perustettiin niin ikään r&b:stä ammentava, ehkäpä pubrockiin luokiteltava Dr Feelgood, jonka alkuperäinen ja soittotyyliltään edukseen erottuva kitaristi oli tuolloin Wilko Johnson.

Nyt nämä kaksi legendaa ovat lyöttäytyneet yhteen ja tehneet levyn, joka on saanut osakseen valtavan suosion ja on hätyytellyt brittilistojen kärkisijoja sekä albumina että sinkkusoittokappaleena. Ei tämä tietenkään ole yhteensattuma vaan näinäkin aikoina suuri yleisö ymmärtää hyvin tehdyn musiikin päälle. Roger Daltreyn lauluääni paranee kuin punaviini tai viski vanhetessaan. Hän on seitsemänkymppisenä ehkä uskottavampi kuin koskaan. Ja vakavasti sairas Wilko Johnson ei näytä merkkiäkään soittotaitojen hiipumisesta.

Kappalevalikoima on tuttua Wilkon käsialaa, poikkeuksena Bob Dylanin Can You Please Crawl Out Your Window. Taustamuusikot ovat parhaasta päästä. Erityisen maininnan arvoinen on huuliharpisti West Weston, joka soittaa tyylilajiin sopivasti mutta ehkä piirun verran enemmän bluesiin kallellaan olevia nuotteja. Varsinkin Going Back Home ja I Keep It To Myself saavat harpusta merkittävää lisäpotkua ja niissä West on tällä levyllä parhaimmillaan. Roger, Wilko ja West tekevät tästä levystä klassikon, joka kestää aikaa.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 3/2014.)