WYNONIE HARRIS
Don't You Want To Rock?
(Ace CDTOP2 1124) -15


Shouterien kuninkaaksi kutsuttu Wynonie Harris (1915–69) sai vuosina 1945–52 USA:n r&b-listan kärkikymmenikköön yhteensä 16 levytystään. Niistä kolme ylsi peräti ykkössijalle asti. Kyseisen herran saavutukset saatettiin Blues Newsin lukijoiden tietoon jo vuosikymmeniä sitten etenkin Juhani Ritvasen toimesta, ja vuosien mittaan kaikki hänen tärkeät tallenteensa on julkaistu uudelleen useilla levymerkeillä.

Tämän tuplan osalta kyse on nimenomaan vanhojen äänitysten teknisen tason kohentamisesta. Vuoteen 1951 saakka Wynonien ja hänen säestäjiensä suoritukset tallennettiin äänilevyjen muotoisille asetaateille, joiden laatu ei monesti ollut erityisen hyvä. Nauhoittimien ja ääninauhojen käyttäminen yleistyi ainakin race recordsien osalta vasta 50-luvun alkupuolella.

Ensimmäiselle kiekolle on sijoitettu 23 vuosien 1947–50 tuotosta. Mukana eivät siten ole aivan kaikki Wynonien hitit, koska esim. jättimenestys Who Threw The Whiskey In The Well oli listojen kärjessä v. -45 ja Bloodshot Eyes edustaa vuoden -51 satoa. Kakkososalta löytyy kolmas kansan suursuosikki Good Rockin' Tonight vallan kolmena versiona, eräiden muiden esitysten vaihtoehtoisia ottoja ja vielä joitakin aiemmin julkaisemattomia lauluja kuten Wynonie's Unissued Blues. Kaikki tämä materiaali on kaivettu esille levymerkkien King ja DeLuxe arkistoista.

Voimiensa päivinä Wynonie Harris oli paitsi erinomaisen vahvaotteinen tulkitsija niin myös tavattoman persoonallinen artisti. Kun hän lauloi Roy Brownin Lollipop Mama'n tai Louis Priman Oh Babe'n, hänen tulkintansa olivat monien (kuten itseni) mielestä huomattavasti alkuperäisesityksiä parempia. Ja Elviksen sinällään aivan kelvollinen Good Rockin' Tonight on täysin vailla Wynonien versioinnin jykevyyttä ja puhuttelevuutta.

Jos siis Wynonie Harris on sinulle outo r&b-tähti tai mikäli tarvitset hänen tuotantoaan aikaisempaa selkeämmässä ääniasussa, tähän uutuuteen kannattaa ilman muuta tutustua. Näin on siitäkin huolimatta, että minulle esim. neljä otosta laulusta Crazy Love eli Love Is Crazy oli jonkin verran liikaa.

Vesa Walamies

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!