NÄYTTELYKUVIA BLUES-SUOMESTA –
Puoli vuosisataa suomalaisen bluesharrastuksen sielunmaisemaa

LAHDEN KAUPUNGINKIRJASTO (Kirkkokatu 31)
1.-30. syyskuuta 2015


AVAJAISET TIISTAINA 1.9. klo 18-19:
Maiju Lasola, Finnish Blues Society ry
Pete Hoppula, Blues News -lehti

Esiintymässä: Ismo Haavisto
(yhteistyössä Lahden Blues Mafia ry:n kanssa)

Lisäksi samoissa tiloissa on yhtäaikaisesti nähtävillä myös lahtelaisen Ville Kujalan bluesaiheisia valokuvia 2000-luvulta.

Vaikka suomalaiset olivat saaneet vihjeitä bluesmusiikin olemassaolosta jo 1920-luvulta lähtien, käynnistyi varsinainen alan harrastus maassamme vasta 1960-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Lähinnä pääkaupunkiseudulla vierailleiden kansainvälisten artistien, satunnaisesti Suomeen kulkeutuneiden bluesäänitteiden sekä vähitellen myös kotimaisten uraa uurtaneiden yhtyeiden ja muutamien valveutuneimpien radiotoimittajien myötävaikutuksesta herännyt valtakunnallinen kiinnostus mustaa musiikkia kohtaan kannusti joukon nuoria musiikinkuluttajia perustamaan kesällä 1968 asialleen omistautuneen uuden aatteellisen yhdistyksen Finnish Blues Societyn.

Omien monimuotoisten aktiviteettiensa ohella FBS ry sekä sen äänitorvena yhä tänäkin päivänä ilmestyvä jäsenlehti Blues News ovat ehtineet osallistua 47 toimintavuotensa aikana lukuisten Suomessa järjestettyjen konserttien, festivaalien ja muiden musiikkiaiheisten tilaisuuksien, levy- ja kirjajulkaisujen sekä radio- ja tv-ohjelmien taustatyöhön ja toteuttamiseen. FBS:n versoista ovat saaneet sittemmin alkunsa myös monet muut musiikkiyhdistykset, itsenäiset festivaalitoimijat ja tapahtumajärjestäjät sekä levy-yhtiöt ja -liikkeet. Lisäksi yhdistys on pyrkinyt määrätietoisesti lisäämään musiikkialan toimijoiden välistä yhteistyötä, edesauttamaan kotimaisten muusikoiden näkyvyyttä ja esiintymismahdollisuuksia myös ulkomailla sekä harjoittamaan kansainvälistä artistivaihtoa.

Tätä nykyä jo useamman sukupolven mittaisen suomalaisen bluestoiminnan virstanpylväitä ovat vuosikymmenten varrella taltioineet monet ammattilais- ja harrastekuvaajat, joiden kokoelmista poimittujen näytteiden välityksellä FBS ry haluaa nyt tarjota ainutkertaisen visuaalisen elämysretken ”bluesjäärän sielunmaisemaan”. Noin kahdeksastakymmenestä vuosilta 1967–2011 peräisin olevasta valokuvasta rakentuvat 15 kollaasitaulua on jaksotettu kronologisesti eteneviin aihekokonaisuuksiin, joiden kantavia teemoja ovat mm. ”1960-luvun suomalaiset bluesyhtyeet”, ”1960- ja 1970-luvuilla Suomessa vierailleet ulkomaiset bluestähdet”, ”Lahden seudun nouseva 1970-luvun muusikkosukupolvi”, ”bluesaktiivien itsenäinen artistien maahantuonti ja konserttitoiminta”, ”suomalaistunut blueslegenda Eddie Boyd”, ”Helsingin Tavastia-klubi bluesharrastajien kohtaamispaikkana”, ”aatteellisten yhdistysten talkoofestivaalit ja organisaatioiden välinen tiimityö”, ”Blues Newsin 30- ja 40-vuotisjuhlakonsertit” sekä ”Suomi-bluesin kansainvälistyminen 2000- ja 2010-luvuilla”.

”Näyttelykuvia Blues-Suomesta” koostuu mm. Jarmo Santavuoren, Pertti Ñurmen, Alan Bridgerin, Harri Hietalan, Juhani Vainion, Rauno Selamaan, Timo Pöyhösen, Pasi Rytkösen, Ville Kujalan, Jarmo Hoppulan sekä Jyrki Kallion ikuistamista mustavalko-otoksista. Kaikkien edellä mainittujen tuotantoa on esiintynyt vuosien saatossa laajalti myös Blues News -lehden sivuilla. Lisäksi mukana on runsaasti 1960–1980-lukujen arkistoharvinaisuuksia mm. Eero Ravin, Sakari Helteen, Markku Malkamäen, Pentti Varhaman, Jarmo Poutiaisen, Lasse Maatalan sekä Kari Kempaksen kotialbumeista.

Kuvamateriaalien koonnista, oheistekstien laatimisesta sekä näyttelyn teknisestä toteutuksesta on vastannut Finnish Blues Society ry.
Mm. Jarmo Santavuoren, Pertti Nurmen, Alan Bridgerin, Rauno Selamaan, Timo Pöyhösen, Ville Kujalan, Pasi Rytkösen, Jyrki Kallion ja Jarmo Hoppulan kameroiden taltioimia mustavalkovedoksia sekä monien suomalaisten bluesmuusikoiden, kuten Sakari Helteen, Eero Ravin, Markku Malkamäen, Jarmo Poutiaisen, Pentti Varhaman, Lasse Maatalan ja Kari Kempaksen kotiarkistoista poimittuja valokuvia, levynkansia sekä lehtileikkeitä esittelevä kokoelma on ollut aiemmin nähtävillä seuraavasti:

- Musiikkitalo, Helsinki 4.-28.4.2012 (avajaiset: Klubi, Musiikkitalo 4.4., esiintyjinä
   Helge Tallqvist, Larry Price, Fatima Koroma, Ice Cream 12 Bar Band)
- Museokeskus Brinkkalan Galleria, Turku (Vanha Suurtori 3) 30.11.2012-6.1.2013
   (avajaiset 29.11., esiintyjinä J. Jalava-A. Karineva-H. Hämäläinen -trio [myös 30.11.,
   9.12., 16.12., 6.1., lisäksi 6.1. Jussi Jylkkä-Henry Railo-Heikki Hämäläinen -trio]
- Hakunilan kirjasto, Vantaa 1.10.-31.10.2013
- Malminkartanon kirjasto, Helsinki 11.11.-14.12.2013
- Pääkirjasto Leija, Ylöjärvi 20.1.2014-21.2.2014
   (avajaisissa esiintyjänä blues-duo Jamie & Jukka Mäkinen)
- Pitäjänmäen kirjasto, Helsinki 4.-29.3.2014
   (avajaisissa esiintyjänä Jonne Kulluvaara & Juha Kartano -duo)
- Rikhardinkadun kirjasto, Helsinki 7.-30.4.2014
- Helsingin Kulttuurikeskus Caisa 8.–29.4.2015
   (avajaisissa 8.4. esiintyjänä Jantso Jokelin ja matinea-konsertissa 25.4. The Sun Connection Trio sekä Antti "Gona" Lehtisen ragtime- ja Piedmont-kitara-workshop)


Lisäksi näyttelyn laajennettu digiversio on ollut esillä mm. Helsingin Kirjasto 10:ssä 27.11.-15.12.2013 ja 10.4.2015 sekä Stompin' at the Savoy -tapahtuman pääkonsertissa Helsingin Savoy-teatterissa 12.4.2014.
ISMO HAAVISTO

Lahtelainen huuliharpisti, kitaristi ja laulaja Ismo Haavisto on julkaissut kolmen eri yhtyeen (Ismo Haavisto Band, Honky Tonk Men ja Bottlenecks) kanssa seitsemän levyä, joista viimeisin on vuonna 2014 ilmestynyt "Mean Blue Train". Haaviston nykyiset esiintymiskokoonpanot ovat Ismo Haavisto Trio, Ismo Haavisto with Lahti Big Band sekä nelihenkinen Ismo Haavisto Band, joka edusti Suomea vuoden 2012 European Blues Challenge -kilpailussa Berliinissä ja vuoden 2013 International Blues Challenge -kilpailussa USA:n Memphisissä, Tennesseessä. Lähes 30-vuotisen blueskokemuksen omaava Haavisto keikkailee säännöllisesti myös sooloartistina. Yhden miehen orkesterina esiintyessään Haavisto laulaa sekä soittaa kitaraa ja huuliharppua. Juurevaa poljentoa ryydittää jalkatamburiini ja kuljetuslaukusta tehty bassorumpu. One Man Bandin ohjelmisto koostuu Haaviston omista sävellyksistä sekä 1920-1950-lukujen juurimusiikista.Yhteystiedot:

Finnish Blues Society ry
Maiju Lasola, e-mail: maiju59 (at) hotmail.com

Bluesin sielunmaisemaa -näyttely
Pete Hoppula, e-mail: pete.hoppula (at) saunalahti.fi

Artikkeleita:

Musasto (17.4.2015): Turkulainen Vesa Hannuksela mukana Bluesin Sielunmaisemaa -suurnäyttelyssä Helsingissä

Aamulehden blogi (28.1.2014): Näyttelykuvia Blues-Suomesta Leijassa 20.1.2014


Sielunmaisemaa-kuvaajia:Pertti Nurmi
Pasi Rytkönen
Jyrki Kallio
Ville KujalaFinnish Blues Society Facebookissa