flash

 

Lehden BN 1/08 (229) sisältöä

Pääkirjoitus - helmikuussa 2008

Sitä ollaan nyt sitten keski-ikäisiä... Blues News nimittäin – päätoimittaja itse pitäytynee jatkossakin ikiteinin roolissaan. BN:n 40. aktiivivuosi rykäistään näyttävästi liikkeelle 27.-29. maaliskuuta, jolloin vanha tuttavamme Doug ”Dubb” MacLeod saapuu maahan FBS:n junailemalle mini-juhlakiertueelle. Varsinaiset synttäribileet järjestetään myöhemmin syksyllä. Näistä karkeloista tiedotellaan tarkemmin sekä tulevissa Blues Newseissa että nettisivuillamme.
  Merkittäviä tasavuosia napsahti myös mm. Big Town Playboys- ja Boogie Machine –yhtyeissä ansioituneen Kari ”Playboy” Johanssonin mittariin 23. tammikuuta. Riemukkaat 50-vuotisonnittelut kitaristille BN:n puolesta! Vuoden 2007 loppuun mennessä BN:ssä on julkaistu uskomattomat 12 555 levyarviota, viitisensataa muuta laajempaa levyesittelyä ja -katsausta sekä vielä satakunta dvd-arviota. Koska musiikkia kuitenkin tavanomaisesti kuunnellaan lukemisen sijaan, on myös minut usein ajettu saman kiperän kysymyksen eteen: ”Mistä ihmeestä näitä levyjä voi oikein hankkia?” Vaikka globaalien online-diilereiden kaikenkattavilta vaikuttavat nettiluettelot ja ostosuorituksen vaivattomuus ovatkin houkutelleet monet kuluttajat tilaamaan musiikkinsa verkkoteitse suoraan ulkomailta, ei mikään kuitenkaan pysty korvaamaan aitoon, fyysiseen levykauppa-asiointiin liittyvää viehätysvoimaa. Suomessa päävaltaisesti juurimusiikkiin erikoistuneita levyliikkeitä on kuitenkin vain kourallinen. Heidän juuri tämänhetkistä tarjontaansa havainnollistaaksemme BN:ssä lanseerataankin nyt erityinen ”Uudet blueslevyt” -liiteosio. Koko vuoden 2007 sekä tammi-helmikuun 2008 julkaisuista poimittu laaja otos tulee jatkossa käsittämään vain kunkin BN-numeron ilmestymisten välisenä aikana Suomessa saataville asetetut tuotteet, joten listaus ymmärrettävästi lyhenee tämänkertaisesta.
  Entä mitä kaikkea alkanut vuosi onkaan tuomassa tullessaan live-rintamalle? Doug MacLeodin lisäksi maalis-huhtikuussa saapuvat Suomeen konsertoimaan mm. Chuck Berry, Tom Principato, Tim Lothar, Buddy Reed, Doug Jay, Ian Siegal, Candye Kane sekä Fabulous Thunderbirds. Kyllä näillä virikkeillä pitäisi kevään koittaa blueskansallekin!

Pete Hoppula


KRIITIKKOJEN VUODEN 2007 PARHAAT

Blues Newsin kriitikot valitsivat vuoden 2007 parhaaksi albumijulkaisuksi Gyan Dookie & Telecaster Combon cd:n 'Twenty Years After' (Blue North Records). Jaetulle kakkossijalle ylsivät tällä kertaa Phillip Walker levyllään 'Going Back Home' (Delta Groove Records) ja Sven Zetterberg levyllään 'Hollerin' Up A Storm' (Border Music Records).

TOP 15-listat kokonaisuudessaan


STEVIE RAY VAUGHANIN MYÖHEMMÄT VAIHEET

Alpine valley, in the middle of the night. Six strings down, on the heaven-bound flight. Got a pick, a strap, guitar on his back. Ain't gonna cut the angels no slack. Heaven done called, another blues-stringer back home... Näin alkaa Stevie Ray Vaughanille omistettu biisi, jonka Jimmie Vaughan kirjoitti veljensä muistoksi. Stevie Ray menehtyi helikopterionnettomuudessa Wisconsinissa 27. elokuuta 1990 palatessaan konsertista, jossa hän oli veljineen esiintynyt Eric Claptonin ja Buddy Guyn kanssa. Kun Elvis Presley vuonna 1977 kuoli, oli eräässä lehtijutussa maininta ”mikä onni hänen levyyhtiölleen”. No, Elvis ei suinkaan ollut ensimmäinen tai ainoa, jonka kuolemaa on hyödynnetty julkaisemalla mitä ihmeellisimpiä levytyksiä vuosi toisensa jälkeen.

teksti: Riku Metelinen


IKE TURNER IN MEMORIAM - URA SOOLOLEVYTYSTEN VALOSSA, OSA 1

Suuressa maailmassa on spekuloitu, mahtaako kotonaan San Diegossa, Kaliforniassa 76 vuoden ikäisenä 12. joulukuuta 2007 pois nukkunut Ike Turner koskaan saada osakseen asiallista, miehen suunnattomiin musiikillisiin ansioihin puolueettomasti ja totuudenmukaisesti nojautuvaa muistokirjoitusta. Vaikka artistilegendan näytöt ovat olleet luettavissa erinäistä discografioista ja lähdeteoksista jo vuosikaudet, ja vaikka valtaosa hänen musiikistaan - myös soolotuotannosta - on ollut suhteellisen vaivattomasti hankittavissa, on kestänyt valitettavan pitkään, ennenkuin hänen merkitystään bluesin, rhythm'n'bluesin ja rock'n'rollin kehityskulussa on todella alettu käsittää - saati hyväksyä! Ike Turner oli samanaikaisesti sekä multilahjakas muusikko, solisti, lauluntekijä, sovittaja, kykyjenetsijä, orkesterinjohtaja, tuottaja, manageri, promoottori että levy-yhtiön ja studion omistaja - mies, joka taatusti vainusi kyvyn, mikäli sellainen vain oli tarjolla - ja pystyi myös jalostamaan kyvyistään maailmanluokan tähtiä. Ike oli suuri, mutta sitäkin kiistanalaisempi persoona - pirullinen, jääräpäinen, oikukas ja kunnianhimoinen eikä ihmisenä taatusti niitä kaikkein helpoimpia tai hyvätapaisimpia. Vahvistettujen ruumiinavausraporttien mukaan kokaiinin yliannostukseen menehtynyt Ike Turner eli elämänsä loppuun saakka ”isona pahana Ikenä” - minäpä muunakaan hän olisi voinut sen elää? Mikäli valtavirta on sitä mieltä, että Ike yksinkertaisesti oli mulkvisti eikä muusta tarvitsekaan tietää, sopii se toki myös minulle. Allekirjoittaneelle hän oli kuitenkin Herra Mulkvisti, aina viimeiseen hengenvetoonsa saakka ja vielä sen jälkeenkin

teksti: Pete Hoppula


CALL HER NAME: CHRISTINE KITTRELL, osa 2

Nashvillestä Chicagoon muuttaneen huippulahjakkaan, mutta kovaonnisen laulajattaren myöhemmät vaiheet 1956-2001.

teksti: Pete Hoppula


TOM PRINCIPATO & POWERHOUSE

Lukuisia kotikaupunkinsa Washington, D.C.:n WAMMY (Washington Area Music Association) Awards –palkintoja voittanut kitaristi/laulaja Tom Principato omaa yli 40 vuoden soittokokemuksen. Hän johti 1970-luvulla Powerhouse yhtyettään, ja 1980-luvulla alkanut sooloura on tuottanut reilusti yli 10 sooloalbumia. Myös ”muailmaa” on tullut nähtyä ja Suomessakin vierailtu useasti, tosin edellisestä vierailusta on aikaa; vuonna 1987 mm. Tavastia ja Jyväskylän Blueslive, 1988 Rauma Blues, Tampereen YO-talo, Parainen ja uudelleen Jyväskylä, 1989 Joensuun Ilosaarirock sekä 1993 ainakin Jyväskylä. Myös Lahden Torvessa Principato on esiintynyt (kun vain muistaisin minä noista neljästä vuodesta?). Nyt hän on jälleen ajankohtainen, sillä uusi levy on tulossa ja mikä parasta, mies esiintyy yhtyeineen 7.3. Turussa ja 8.3. Lahden Grand Blues Festivalilla.

teksti: Markku Pyykkönen


HERBERT "HÄKÄ" KATZ IN MEMORIAM: JAZZKITARISTI LEVITTI ROCKIA SUOMEEN

Monessa mukana ollut kitaristilegenda Herbert Katz menehtyi 81-vuotiaana Göteborgissa 1. joulukuuta 2007.

teksti: Hannu Nyberg


BLUES-KLASSIKOIDEN LÄHTEILLÄ OSA 35: TEKIJÄTIEDOT KATEISSA

Vesa Walamies paikkailee taannoisiin äänitejulkaisuihin sekä myös aikaisempiin BN-numeroihin livahtaneita puutteellisia tekijämerkintöjä.

teksti: Vesa Walamies


BUDDY REED - KEVÄÄLLÄ SUOMESSA!

Tarmokkaasti kansainvälisiä bluessankareita Pohjois-Euroopassa vuodesta toiseen kierrättävä amerikkalaismuusikko Maury ”Hooter” Saslaff saa jälleen luvan kiinnittää uuden ansiomerkin rinnuksiinsa tuodessaan Pohjolan turneelle legendaarisesta Bacon Fat - yhtyeestä tunnetun Buddy ”Barnowl” Reedin. Kalifornialainen kitaristi-laulaja vierailee maassamme ensimmäistä kertaa urallaan.

teksti: Pete Hoppula


HOEDOWN

Suomalaisen juurimusiikin tarkimmin varjelluksi salaisuudeksikin mainittu Hoedown on yhtye, josta on riittänyt puhetta jo vuosien ajan. Huippumuusikoista koostuva superyhtye on saavuttanut pääkaupunkiseudulla itselleen maineen yhtenä maamme tasokkaimmista liveryhmistä, mutta Helsingin ulkopuoliselle kuulijakunnalle kokoonpano on pysynyt turhankin tuntemattomana ennen kaikkea kait siksi, että ryhmä on näyttäytynyt koko komeudessaan vain ani harvoin kehäkolmosen ulkopuolella. Nyt asioihin on tulossa selkeä muutos, kun bändi pitkän pakerruksen jälkeen on saanut synnytettyä kauan ja hartaasti odotetun debyyttilevynsä ja Hoedownin musiikkiin on mahdollista paneutua myös kotioloissa. Kyseessä on sen verran merkittävä tapahtuma suomalaisella juurimusiikkisektorilla, että BN päätti huomioida asian istuttamalla yhtyeen ideallisen isän ja toiminnallisen selkärangan, Mika Kuokkasen, haastattelupallille Hoedownin historiaa ja toimintaa valottavan rupattelutuokion merkeissä.

teksti: Kai Engren / kuvat: Jari Heikkilä


CHICAGO BLUES FESTIVAL, JAZZCLUB LIONEL HAMPTON, PARIISI 21.12.2007

Chicago Blues Festival –nimikkeen alla jo vuosikymmenet Keski-Euroopassa vieraillut pakettiturnee oli saanut syystalvella 2007 tähdikseen kolme eri ikäpolven bluessankaria: suomalaisillekin matkan varrella varsin tutuksi käyneen Lurrie Bellin, tulevaisuuden tähden Eddie Taylor Jr:in sekä jo veteraanikastiin lukeutuvan Tail Draggerin - kolme riittävää syytä myös Blues Newsin kaukopartiolle (Hoppula, Kempas, Nurmi & Ollikainen) suunnata nokka kohti iloista Pariisia vain hetkeä ennen joulurauhaan hiljentymistä.

teksti: Pete Hoppula / kuvat: Pertti Nurmi


PARIISI LEVYMATKAILIJAN SILMIN

Jo 1950-luvulta lähtien aivan omaa linjaansa bluesin ja muun roots-musiikin julkaisutarjonnan suhteen vetänyt Ranska on ollut pitkään myös monien suomalaisten keräilijöiden harras pyhiinvaelluskohde. Katsauksessa pureudutaan kaupungin monipuoliseen levykauppavalikoimaan.

teksti: Pete Hoppula / kuvat: Pertti Nurmi


TONY BORDERS PIKAESITTELYSSÄ

Tony Bordersin uran jälkipuolen tuotanto julkaistiin muutama kuukausi sitten omana CD:nä. Levy ei sisällä mitään olennaista uutta, mutta koska Borders on aikaisemmin esitelty vain various-koosteilla, lienee pinnallinen katsaus hänen uraansa oikeutettu. Kattavampikin esittely olisi mukava tehdä, mutta jo 80-luvun lopun Charly-koosteilla mainitut 60-luvun alun ensilevyt ovat vieläkin hakusessa.

teksti: Pekka Talvenmäki


KADONNEIDEN VINYYLIEN RAHINAA OSA 9

Syväluotaavaa tarinaa rockabillyn pikkujättiläisistä Hank Swatleystä ja Dick Penneristä sekä parista muustakin artistista.

teksti: Antero Tirronen


SCOTT DIRKS - LITTLE WALTER -ASIANTUNTIJA

Hienon kirjan 'The Little Walter Story - Blues With A Feeling' muutama vuosi sitten kirjoittanut Scott Dirks Kari Kempaksen haastattelussa Chicagossa kesäkuussa 2007.

teksti: Kari Kempas


YHÄ JYTISEE OSA 10

Juhani Ritvanen ja Mikke Nöjd arvioivat r'n'b-uusintajulkaisuja.


BAY AREA BLUES NEWS

Maria Bainer's column in English.


BLUES NEWS FROM ENGLAND

Norman Darwen's column in English.


Sarjakuva: MUDDY LEE MAKKONEN

sanat: Pauli Kallio - kuvat: Ville Pirinen


UUDET BLUESLEVYT -liite

4-sivuinen luettelo Suomessa saatavilla olevista vuosien 2007-08 bluesjulkaisuista.


CD-TUTKAILUT:
 • Paul Anka : Classic Songs, My Way (Universal)
 • Nappy Brown : Long Time Coming (Blind Pig)
 • Debbie Davis : Blues Blast (Telarc)
 • Tony Drake : Touched By An Angel (Rock House)
 • Huelyn Duvall with Wildfire Willie & the Ramblers : Get Carried Away (Goofin')
 • Eleanor Ellis : Comin' A Time (Patuxent)
 • Empson & the Blues Road : Early Morning Blues (Bluesroad/EMH)
 • Franklin & Baytop : Searching for Frank (Patuxent)
 • Honey B. & T-Bones : Live Vol. 1 - Rockender Tornado Aus Finnland (Bluelight)
 • Honky Tonk Men : Woodbeat (HTM)
 • The Insomniacs : Left Coast Blues (Delta Groove)
 • J. Lahtinen Blues Band: From The Roots To The Fruits (#)
 • Alvin Lee : Saguitar (Repertoire)
 • Eric Lindell : Low On Cash, Rich In Love (Alligator)
 • Andy Martin: Chosen Ground (Pagina)
 • Lester Peabody : Visits The Johnny Bonanza Show (Goofin')
 • Phantom Blues Band : Footprints (Delta Groove)
 • Ana Popovic : Still Making History (Electro Groove)
 • Eero Raittinen & Noisy Kinda Men : Woodstock (MuFarang)
 • Roomful of Blues : Raisin' A Ruckus (Alligator)
 • JT Ross : Loaded (South Side)
 • San Francisco Gospel Singers : Walk In The Light (Feelin' Good)
 • Christer Sjögren : King Creole (EMI)
 • Slammers : Jive Time! (El Toro)
 • Takatukat : Ero Perkele & Texasiin (#)
 • T-Bear & the Dukes of Rhythm : Let The Sweet Talk Flow (El Toro)
 • Russell Thompkins Jr, William Hart & Ted Mills : The Legendary 3 Tenors Of Soul (Shanachie)
 • Muddy Waters, Johnny Winter & James Cotton : Breakin' It Up, Breakin' It Down (Epic)


  Uusintajulkaisut:

 • Eddie C. Campbell : Mind Trouble (Wolf)
 • Dion : Son Of Skip James (SPV)
 • Dion : The Road I'm On – A Retrospective (SPV 2-CD)
 • Dion : Don't Start Me Talkin' - Columbia Recordings 1962-1965 (SPV)
 • Billy 'The Kid' Emerson : Don't Start Me To Lying (Black Tulip)
 • John Jaworowicz' Blues Collective : Muddy Water Fever (Music Avenue)
 • Derek Martin : Take Me Like I Am/The Roulette Recordings (EMI/Stateside)
 • Little Milton: If Walls Could Talk (Shout!)
 • Janis Martin & Elvis Presley : Janis And Elvis (El Toro)
 • Rivingtons : Papa Oom Mow Mow (Shout!)
 • The Robins: I Must Be Dreamin' (El Toro)
 • Spellbinders : Chain Reaction (Shout)
 • Oscar Toney Jr. : Loving You Too Long/The Contempo Sessions (Shout!)
 • Treniers : Rare Live & On Film Vol.1 - 2 (#)
 • Big Joe Turner : Feeling Happy (Snapper)
 • Stevie Ray Vaughan & Friends : Solos, Sessions & Encores (Sony Legacy)
 • Stevie Ray Vaughan : Pride And Joy (Legacy)
 • Volumes : From Doo-Wop To Northern Soul (Chex)
 • eri esittäjiä : A Cellarful Of Motown, Vol.3 (Motown)
 • eri esittäjiä : All Tore Up (Bluesbeat)
 • eri esittäjiä : Cosimo Matassa Story (Proper BOX)
 • eri esittäjiä : Plantation Blues (Saga)
 • eri esittäjiä : Tennessee Rock'n'Billy 1955 (El Toro)
 • eri esittäjiä : Welcome To The Club - Early Female Rockabilly (El Toro)


  CD-EP:t:

 • B.B. & the Blues Shacks : Unique Taste (CrossCut)
 • Gizzelle : Baby Please Don't Go (Wild)


  DVD:t:

 • Gaither Vocal Band & Ernie Haase & the Signature Sound Quartet : Together (Gaither)
 • Gary Moore & Midnight Blues Band : Live With Albert King & Albert Collins (MP)


  Kirjat:

 • Antero & Sari Tirronen : Memphisistä Hollywoodiin - pääosassa Elvis Presley (Kustannus Oy Jalava)


  Levy-yhtiöt, jakelijat, kustantamot ja artistit: Otamme vastaan arviolevyjä osoitteessa Blues News, PL 257, 00531 HELSINKI

 •  

  NUMERON BN 1/08 (229) SISÄLTÖ:

  Kriitikkojen vuoden 2007 parhaat ............ 4 Stevie Ray Vaughan (Riku Metelinen) ......... 6 Ike Turner in memoriam #1 (P. Hoppula) .. 8 Tom Principato (Markku Pyykkönen) ........ 11 Herbert Katz in memoriam (H. Nyberg) ... 13 Tekijätiedot kateissa (Vesa Walamies) .... 14 Buddy Reed (Pete Hoppula) ................... 16 Hoedown (Kai Engrén) ........................ 18 Christine Kittrell, osa 2 (Pete Hoppula) .... 20 Chicago Blues Festival (Pete Hoppula) ... 22 Pariisi levymatkailijan silmin (P.H.) ... 23 Tony Borders (Pekka Talvenmäki) ........... 24 Hank Swatley-Dick Penner (A. Tirronen) . 25 Uudet blueslevyt -liite ............................. 29 Muddy Lee Makkonen (Pirinen - Kallio) .... 33 Scott Dirks -haastattelu (Kari Kempas) ..... 34 Bay Area Blues News (Maria Bainer) ........ 36 Blues News from England (N. Darwen) ... 37 Rock & Rollin riemuretki (Hannu Nyberg) . 38 Yhä jytisee, osa 10 (Ritvanen - Nöjd) ..... 40 Dion (Pekka Talvenmäki) ......................... 45 Härkäviikot jatkuvat (Vainio - Nöjd) ....... 46 CD- & DVD -tutkailut .................................... 48   

  Stevie Ray Vaughan

   

  Ike Turner 1931-2007

   

  Buddy Reed

   

  Hoedown (photo: Jari Heikkilä)

   

  Christine Kittrell (ctsy C. Kittrell)

   

  Danny Gatton & Tom Principato

   

  Eddie Taylor Jr. Pariisissa joulukuussa 2007 (photo: P. Nurmi)

   

  Syvällinen mietelause pariisilaisen Crocojazz-levykaupan ikkunassa (photo: P. Nurmi)

   

  Tony Borders

   

  Dick Penner

   

  Tail Dragger ja Scott Dirks Chicagossa 2007 (photo: Kari Kempas)

   


  Tässä numerossa avustivat:

 • Honey Aaltonen
 • Aarno Alén
 • Maria Bainer
 • J-P Berg
 • Norman Darwen
 • Kai Engrén
 • Harri Haka
 • Jari Heikkilä
 • Pauli Kallio
 • Kari Kempas
 • Jari Kolari
 • Pokke Korhonen
 • Riku Metelinen
 • Matti Nuutinen
 • Hannu Nyberg
 • Mikke Nöjd
 • Aimo Ollikainen
 • Ville Pirinen
 • Markku Pyykkönen
 • Jari Salo
 • Marko Suutarla
 • Pekka Talvenmäki
 • Antero Tirronen
 • Antti Vainio
 • Vesa Walamies

  Päätoimittaja:
  Pete Hoppula

  Taitto:
  Juhani Ritvanen & Pertti Nurmi

  Paino:
  Kopio Niini Finland Oy/Cityoffset Oy, Tampere
 •  

  BN 1/08 NYT SAATAVILLA!

  HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISI

  Kansi: Ike Turner +
  Telecaster Combo
  (Kuvat: Pertti Nurmi)