BLUES NEWS 1/12 (#253)

Pääkirjoitus - Helmikuussa 2012

On se. Nimittäin lehti, jota käsissäsi tällä hetkellä pidät, on edelleen se vanha kunnon Finnish Blues Societyn julkaisema Blues News. Ja kyllä, sydäntalven kuluessa (lähinnä sen pitkinä, pimeinä pakkasöinä) julkaisumme on kokenut melkomoisen ulkoisen muutoksen. Tästä kiitos laajentuneelle toimitussihteeristöllemme, joka on asian parissa pakertanut, toimituspäällikkömme vetäessä projektia ja allekirjoittaneen lähinnä raamittaessa ao. marssia. Yhteisen uurastuksen tuloksena lehden etukannen ulkoasu on uusittu, lehden fonttityypit on harkittu uudelleen ja koko julkaisun sivurakenne on muutettu 3-palstaiseksi. Toivottavasti nämä muutokset miellyttävät lukijakuntaamme ja edesauttavat paitsi henkistä, myös fyysistä lukukokemusta. Ulkoasun ”modernisoinnin” ohella kun olemme siis pyrkineet ottamaan huomioon myös mm. (pääasiassa keskiäkäiseltä) lukijakunnaltamme tulleen palautteen aiemmasta, ”liian pienestä” fonttikoosta; uudistusten myötä tekstit ovat nyt toivon mukaan selkeämmin luettavissa. – Ellei parannusta aiempaan ole tässä asiassa mielestänne näkyvissä, pohdimme toki jatkossa mahdollisuutta liittää suurennuslasi lukijalahjana joulunumeron yhteyteen.

Tammi–helmikuun vaihteessa Memphisissä kisattiin The Blues Foundationin 28:tta kertaa järjestämä International Blues Challenge (IBC). FBS:n järjestämän kansallisen valintamenettelyn tuloksena Suomesta lähti matkaan Micke & Lefty feat. Chef, joka menestyi noin 200 bändin mittelössä hienosti semifinaaliin eli 40 parhaan joukkoon asti. Yhdeksästä finaalibändistä yksikään ei ollut Euroopan puolelta... Kisa ei siis poikinut tälläkään kertaa Suomeen fyysistä pokaalia, mutta henkisiä sellaisia sitäkin enemmän; olemme ylpeitä edustajistamme, joiden esiintyminen suurella mantereella keräsi osakseen rutkasti myönteistä huomiota!

Berliinissä 16.–17. maaliskuuta 2012 pidettävään, järjestyksessä toiseen European Blues Challenge (EBC) -yhtyekilpailuun on puolestaan valittu Suomen edustajaksi Ismo Haavisto Band. Kaksipäiväisen kisan järjestää European Blues Union ja siihen osallistuu yhteensä 19 kokoonpanoa ympäri Eurooppaa. Haaviston Ismo bändeineen aloittaa koko kisan soittamalla ensimmäisenä ryhmänä heti perjantaina alkuillasta. Blues News ja FBS ry toivottavat onnea ja menestystä kilpailuun!

Kevään kuluessa jatketaan kotimaan kamaralla myös viime syksynä käynnistynyttä hanketta, joka tällä hetkellä kulkee työotsikolla ”Blues- ja juurimusiikkitoimijoiden kokoontumisajot”. Ajatuksena on, että eri puolilla maata toimivat tahot verkostoituisivat aiempaa tiiviimmin ja alkaisivat tehdä entistä enemmän yhteistyötä mm. relevanttien keikkajärjestelyjen koordinoimiseksi (vrt. päällekkäisyydet ym.), nuorisotoiminnan tiimoilla, tiedotuksessa sekä rahoituksen asiakiemuroissa – muutamia ulottuvuuksia mainitakseni. Tulevaisuuden tavoitteiksi on tässä vaiheessa hahmoteltu myös yhteisen alan asiatietopankin ja toisaalta artistitietokannan perustaminen. Haasteita on siis edessä, mutta tavoitteet ovat realistisia, kunhan vain osallistuminen on ennakkoluulotonta ja aktiivista sekä toimijat puuhakkaita. Hyvältä näyttävät hankkeen tähänastiset alkuaskelet, ja hienoa on se, että asioita viedään eteenpäin paitsi erilaisin etäkontaktein, myös tapaamalla kollegoita nokakkain yhteisissä seminaareissa – seuraavan kerran (näillä näkymin) Lahti Grand Blues -tapahtuman yhteydessä maalis-huhtikuun vaihteessa.

Yhteistyökuvioihin voisi liittää myös yhteisen valtakunnallisen keikkapäivä-idean; tämä ajatushan konkretisoitui rock-musiikin saralla, kun v. 2010 perustettu Suomen rock-klubien liitto järjesti elävän musiikin kunniaksi tänä vuonna ensimmäisen valtakunnallisen keikkapäivän ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Idea oli yksinkertaisesti se, että eri puolilla maata toimivat rock-klubit järjestävät koordinoidusti samana päivänä ao. ”kattoteeman” alla tapahtumia, joihin kaikkiin yleisöllä on vapaa pääsy. – En pitäisi lainkaan mahdottomana, etteivätkö blues-juurimusiikkiyhteisöt ja -toimijat pystyisi vastaisuudessa samaan, jos niin parhaaksi katsotaan...

Palaamme BN:n pariin vuoden 2. lehden ilmestyessä huhtikuun loppupuoliskolla viikolla 17. Sitä odotellessa ottakaahan ilo irti juurimusiikista lukuisilla tarjolla olevilla live-keikoilla tai äänitteillä kotilaitteistoista – ja olkaahan edelleen kiltisti. Ja niin, seuraavan numeron aineisto-deadline on 23. maaliskuuta!

Maiju Lasola

 

NUMERO BN 1/12 (#253):

Kansi: JW-Jones
Helsingissä v. 2011
(kuva: Leif Laaksonen)

  LEHDEN SISÄLTÖÄ:

  - BN-kriitikoiden vuoden
    2011 parhaat
    (toim. Pete Hoppula)
  - JW-Jones karumpaa
    soundia tavoittelemassa
    (kirj. Piia Leino)
  - Blues Caravan 2012
    maaliskuussa Suomessa!
    (kirj. Riku Metelinen)
  - JD McPherson maaliskussa
    Suomessa!
    (kirj. Marko Suutarla)
  - Delbert McClinton – Oman
    tiensä kulkija
    (kirj. Kari Kempas)
  - Toronzo Cannon –
    Toisenlainen bluesmies
    (kirj. Kalle Kirstilä)
  - Davide Floreno – Kokeneelta
    blueskitaristilta ensilevy
    (kirj. Timo Kauppinen)
  - Stompin' at the Savoy 2012!
    (kirj. Esa Kuloniemi & Maiju Lasola)
  - Jorma Kaukonen (ja Silvennoinen-
    Maijanen Band) Turun Logomossa
    (kirj. Riku Metelinen)
  - Fire Blues – Tulista
    bluesia Pensuolta!
    (kirj. Hara Järvinen)
  - Sam (The Man) Taylor –
    Suuri tuntematon
    (kirj. Juha Jaakola)
  - Hubert Sumlin in memoriam
    (kirj. Erkki Sironen)
  - New Year's Eve at Red's,
    Clarksdale, Mississippi
    (kirj. Tommy Löfgren)
  - Mark Hummel & T. Leino
    Trio Storyvillessä
    (kirj. Harri Haka)
  - Maisteri T. & Lihan Tie
    GhettoBlues-klubilla
    (kirj. Miranda Lindqvist)
  - Ice Melting Blues Cruise
    (kirj. Aimo Ollikainen)
  - Good Blues News!
    (kirj. Jukka Anttila)
  - Blues'n Rootsia
    Ranskanmaalta, osa 2
    (kirj. Marko Aho)
  - It's a Gas, Gas, Gas!
    (kirj. Mikke Nöjd)
  - Tyttöjä tyrkyllä, osa 28
    (kirj. Juhani Ritvanen)
  - Turinaa ja tietoa
    (kirj. Vesa Walamies)
  - Muddy Lee Makkonen
    (Ville Pirinen - Pauli Kallio)
  - DVD- & CD-tutkailut


  Tämän numeron toteuttamiseen
  osallistuivat:

  Honey Aaltonen
  Marko Aho
  Aarno Alén
  Jukka Anttila
  J-P Berg
  Harri Haka
  Mika Hakala
  Mika Huupponen
  Juha Jaakola
  Eija Jauhiainen
  Hara Järvinen
  Pauli Kallio
  Timo Kauppinen
  Kari Kempas
  Kalle Kirstilä
  Jari Kolari
  Pokke Korhonen
  Ville Kujala
  Esa Kuloniemi
  Leif Laaksonen
  Juhani Laikkoja
  Piia Leino
  Miranda Lindqvist
  Tommy Löfgren
  Riku Metelinen
  Pertti Nurmi
  Matti Nuutinen
  Mikke Nöjd
  Aimo Ollikainen
  Ville Pirinen
  Markku Pyykkönen
  Juhani Ritvanen
  Olavi Rytkönen
  Erkki Sironen
  Marko Suutarla
  TT Tarkiainen
  Vesa Walamies


  Vastaava päätoimittaja/   artikkelipäätoimittaja:
  Maiju Lasola

  Toimituspäällikkö:
  Pete Hoppula

  Toimitussihteeristö:
  Pokke Korhonen
  Piia Leino
  Riku Metelinen
  Pertti Nurmi
  Juhani Ritvanen

  Painopaikka:
  Lönnberg Paino Oy, Helsinki

 

BN 1/12 NYT SAATAVILLA!

HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISIBN myös digitaalisena!
Palvelun tarjoaa lehtiluukku.fi