flash

 

Lehden BN 3/08 (231) sisältöä

Pääkirjoitus - kesäkuussa 2008

Suvinumeromme pureutuu tällä kertaa syvälle kotimaiseen bluesosaamiseen. Esillä ovat mm. Jussi Raulamo, JP Sivonen ja Jukka Juhola, joita kaikkia yhdistää pitkän ja ansiokkaan muusikonuran ohella myös se, ettei heidän äänitteitään ole toistaiseksi nähty maamme virallisilla albumihittilistoilla. Eipä siellä tosin ole esiintynyt liian usein meikäläisiä alan nimiä muutenkaan: Puhtaiksi blueslevyiksi luokiteltavia pitkäsoittoja ovat vuoden 1990 jälkeen Suomessa listoille saattaneet vain Pepe Ahlqvist & H.A.R.P. (On The Ground/’90, #5, Hard Time/’91, #11, Honey Hush/’92, #23), Q. Stone (Pink On Blue/’90, #23, Q. Stone III/’92, #10) sekä Heikki Silvennoinen (Bobcat/’97, #20, Sweet Surrender/’99, #35). Lisäksi Silvennoisen kappale Sun Don’t You Shine kävisi v. 1997 sinkkulistan pykälällä #33 ja Raulamon menneisyydessään luotsaaman One O’Clock Humphin v. 1991 julkaistut singlet ”What About Love” ja “That’s All I Need” sijoilla #5 ja #20. Soulin ja muun mustan juurimusiikin eväin ovat viime aikoina listamerkinnän arvoisesti menestyneet myös mm. Balls, Veeti & the Velvets, Elastic Family, Cool Sheiks, Quintessence, Q-Continum, Nieminen & Litmanen sekä amerikkalais-suomalainen Nicole Willis & the Soul Investigators.
  Brittilaulajatar Duffyn retro-soulahtava pitkäsoitto ”Rockferry” komeilee tällä hetkellä kahdeksatta viikkoa Suomen myyntitilastojen kärkiviisikossa. Parhaimmilaan levy on ollut sijalla 2 ja sinkkulohkaisu ”Mercy” sijalla 3. Kyse on siis aivan oikeasta hittiartistista, vaikka tyylillisen edelläkävijänsä Amy Winehousen saavutuksiin Duffylläkin on vielä tovi matkaa. Winehousen albumi ”Back To Black” kun roikkui täkäläisillä listoilla kaikkiaan 47 viikkoa ollen niin ikään korkeimmillaan Top-kakkonen. Mutta, entäpä jos... jonakin kauniina päivänä Duffyn tai Winehousen sijaan puhuttaisiinkin kotimaisesta listoja hallitsevasta blues- tai soultähdestä? Hittinoteerausten merkitystä ja luotettavuutta todellisen menestyksen sekä eritoten osaamisen mittarina on usein spekuloitu, joskus myös kyseenalaistettu. Olisiko hetkellinen hulmahdus valtavirran ja -median tietoisuuteen sittenkään enää sellainen ”tuhannen taalan paikka” marginaaliryhmän artistille kuin sen on joskus fantasioitu olevan – vai siitäkö ne haasteet vasta alkasivatkin? Näitä pohdiskellessa ja sitä 2000-luvun ensimmäistä suomiblueshittiä odotellessa – aurinkoista kesänjatkoa!

Pete Hoppula


BLACK RIVER BLUESMAN - Mustion mudissakin muhii juurevaa bluesia

Jukka ”Black River Bluesman” Juhola innovoi hienostelematonta ja persoonallista bluesiaan Missisipin mudat mielessään. Reppu selässä maailmaa ristiin rastiin kiertäneen miehen alkukan taisen rouhea musiikki on herättänyt maailmalla huomiota, poikinut lukuisia festari- ja klubikeikkoja sekä mittavan määrän radiosoittoaikaa. Tämä kaikki pienillä resursseilla ja ilman ohjelmatoimistoa. Viimeksi Himalajan blues-festivaaleilla esiintynyt Juhola (kitara, laulu) ja The Croaking Lizard, Jussi Konttinen (baritonikitara), Antti Huttunen (rummut), Juha Lindgren (huuliharppu), jatkavat synkeän mutaisen musiikin ilosanoman levitystään soittaen tänä kesänä esimerkiksi Shetland Blues Festivaleilla, Dundee Blues Bonanzassa Glasgow´ssa sekä kotimaan ympyröissä muun muassa Kaavi Bluesissa ja Savonsolmun Beach & Blues Partyssa.

teksti: Maiju Lasola - kuvat: Hanna Vauhkonen


JP SIVONEN - haastattelu

Kun vituttaa niin silloin vituttaa. Jos sen pukee muotoon ”JP:tä potuttaa”, niin putoaa koko hommalta pohja pois. Jutussa pitää olla kiukkua, kuului JP:n ohje kirjoittajalle.

teksti: TT Tarkiainen


JO' BUDDY - Juurensa löytänyt

Jussi "Jo' Buddy" Raulamo haastateltavana Libertéssä, Helsingissä 17.4.2008.

teksti: Kari Kempas - kuvat: Tapsa Nero


JOHN PRIMER - The Real Deal

Kitaristiveteraani haastattelussa Chicagon bluesfestivaaleilla kesäkuussa 2007.

teksti: Kari Kempas - kuvat: Pirjo Salminen


IKE TURNER IN MEMORIAM - URA SOOLOLEVYTYSTEN VALOSSA, OSA 3

1970-luku oli Ike Turnerin elämässä samanaikaisesti sekä myrskyisää että tuottoisaa aikaa. Tinan kanssa tehtyjen hittilevyjen ohella artistilegenda julkaisi vuosikymmenen kuluessa myös kourallisen soololevyjä.

teksti: Pete Hoppula


JEFF HEALEY 1966-2008

Kanadassa 25. maaliskuuta 1966 syntynyt sokea rock- ja blueskitaristi Jeff Healey kuoli 2. maaliskuuta torontolaisessa sairaalassa syöpään vain 41-vuotiaana.

teksti: Riku Metelinen


THE NIGHTHAWKS

Washington DC:stä kotoisin oleva the Nighthawks on jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan jatkanut uurastustaan bluesin parissa. He ovat soittaneet ja levyttäneet monien nimekkäidenkin blueslegendojen kanssa ja tunnettiinpa heidät takavuosina myös kaikkein ahkerammin kiertävänä bluesbändinä. Sittemmin keikkatahti on jonkin verran hiipunut, mutta silti the Nighthawks porskuttaa edelleen vahvasti. Joidenkin mielestä on väärin kutsua the Nighthawksia bluesbändiksi, koska heidän käsittelyssään bluesiin yhdistyy niin rockabillya, swingiä, rhythm’n’bluesia, soulia kuin rockiakin. Olkoon lopputulos vaikka sitten rootsrockia. Tärkeintä on kuitenkin se, että näistä raakaaineista Mark Wenner kumppaneineen loihtii yli kolmen vuosikymmenen kokemuksella maukasta ja juurevaa musaa.

teksti: Marko Aho


THE TWILIGHTERS - Bring Back Those Doo-Wops, osa 81

Mikäpä olisi hienompaa kuultavaa kuin ihmisääni, jolla taitava laulaja pystyy luomaan mitä jännittävimpiä ääniä, liu’utuksia ja kaikenlaisia mieleen jääviä koukkuja. Kun tähän vielä lisätään lauluryhmän tiukka harmonia ja ihmeellisiltä kuulostavat erilaiset puhallusäänet, huokaukset ja mörinät, on kuultavanamme mitä mielenkiintoisinta musiikkia. Tämä kirjoitus kertoo the Twilightersistä, joka teki 50-luvun puolivälissä joitakin levyjä, mutta ei onnistunut lyömään itseään koskaan läpi ja tuli siten jäämään tuntemattomaksi lauluyhtyeeksi. Itse asiassa tässä laulavien tähdenlentojen, tai pitäisikö sanoa yön hämärässä kulkijoiden, lyhyessä tarinassa tutkimme viisi levyä äänittäneen lauluryhmän uran vaiheita ja sitä, kuinka he pärjäsivät New Yorkin kivenkovilla kaduilla. Vaikka lauluyhtye ehti levyttää näinkin monta singleä niin on todettava, ettei heistä ole kuitenkaan yhtään valokuvaa vastaani tullut. Jotain Twilightersin laulutaidoista kertokoon myös se, että New Yorkin radiotiskijukat ovat mahduttaneet kaverusten levytyksen ”Little Did I Dream” kotikaupunkinsa 50 parhaan doo wop -levytyksen joukkoon, tarkkaan ottaen sijalle 23.

teksti: Antero Tirronen


PUISTOBLUES 2008

Järvenpään Puistoblues ei tänä vuonna tarjoile yllätyksiä, sillä kaikki Vanhankylänniemen pääkonsertin esiintyjät (Delbert McClinton, Big Jack Johnson, Duke Robillard, Julian Sas ja Erja Lyytinen) on ollut mahdollista nähdä maassamme aiemminkin. Luvassa on kuitenkin sen verran kovatasoinen ohjelma, että epäilemättä yleisö tulee edelleenkin viihtymään näiden esiintyjien tahdissa. Edes puristisimmillakaan ”bluespoliiseilla” ei pitäisi olla aihetta kitistä festivaalin tarjonnasta.

teksti: Honey Aaltonen


RAUMA BLUES 2008 - Taas vuoden vanhempi, tuplasti häijympi?

”Twice as mean”, kuuluu Rauma Bluesin tämänvuotinen slogan ja kyllähän lausahduksessa vissi peränsä on. Pahan ohjelmiston ovat Rauman veijarit tosiaan saaneet aikaiseksi - ja kovasti saavat kyllä töitä tehdä, mikäli mielivät tuplata potin taas ensi vuonna! Ohjelmassa mm. The Mannish Boys, Doyle Bramhall, Eve & the Exiles ja Buckwheat Zydeco.

teksti: Pete Hoppula


PAPA GEORGE JA BIG JOE LOUIS - brittibluesnimet Solmubluesiin heinäkuussa

Pieksämäellä vehreässä hotelli Savonsolmun rantamaisemassa yhdettätoista kertaa järjestettävän Savonsolmu Beach & Blues Party -tapahtuman (4.-5.7.) pääesiintyjinä ovat arvostetut brittibluesin edustajat Papa George sekä Big Joe Louis. Kotimaisia nimiä ovat Jo’ Buddy & Down Home King III, Honey B & The T-Bones, Black River Bluesman & The Croaking Lizard, JP Sivonen sekä kesän ainoan duo-keikan tekevä Pepe Ahlqvist & Jarkka Rissanen.

teksti: TT Tarkiainen


THE BLUE BALLS - Roots & Bar Mendocinossa 12.4.

teksti & kuvat: Miranda Linqvist


BASE BLUES, ESPOO 17.4.

Lavalla Shotgun Matt & Rusty Sight sekä Pepe Ahlqvist Duo

teksti & kuvat: Miranda Linqvist


ROD PIAZZA & THE MIGHTY FLYERS, TUKHOLMA, DEBASER SLUSSEN 3.4.

teksti & kuvat: Harri Haka


BAY AREA BLUES NEWS

Maria Bainer's column in English; photography by Dorothy Hill.


BLUES NEWS FROM ENGLAND

Norman Darwen's column in English.


Sarjakuva: MUDDY LEE MAKKONEN

sanat: Pauli Kallio - kuvat: Ville Pirinen


UUDET BLUESLEVYT -liite

2-sivuinen luettelo Suomessa saatavilla olevista kevään 2008 cd- sekä dvd-julkaisuista.


YHÄ JYTISEE, OSA 11

Juhani Ritvanen jälleen r'n'b-uusintajulkaisujen kimpussa.


COLLECTORS CLASSICS

Ritvanen ja loputtomat doowop-kokoelmat.


ACE'N KIRIKIERROS, OSA 5

Valittuja paloja Acen taannoisista rock'n'roll-osaston julkaisuista. Kriitikkoina Hoppula ja Ritvanen.


CD-TUTKAILUT:
 • Marcia Ball : Peace, Love & BBQ (Alligator)
 • Benny & the Fly-By-Niters : Hey Now! (Aloha)
 • Cicero Blake : It's You I Need (Hep' Me)
 • Bluesbone : Mean Old Dog (omak.)
 • British Blues All-Stars : At Notodden Blues Festival (SPV)
 • Danny Bryant's Redeyeband : Black And White (CBH)
 • Vladimir Cetkar : We Will Never End (omak.)
 • Eddy 'The Chief' Clearwater : West Side Strut (Alligator)
 • Ray Collins Hot-Club : Lord Oh Lord (Crazy Love LP/CD)
 • Cosmo Jones Beat Machine : Belzeboogie (Lipposen Levy & Kasetti LP/CD)
 • Sean Costello : We Can Get Together (Delta Groove)
 • Tomcat Courtney : Downsville Blues (Blue Witch)
 • Deke Dickerson : King Of The Whole Wide World (Major Label)
 • Joe Ely : Silver City (Rack'em)
 • Patrick Flynn : Good News (Silverado)
 • Eric Gales : The Story Of My Life (Provogue)
 • Anthony Gomes : Music Is The Medicine (Ruf)
 • Alex Gomez : Outdoor Kitchen (Ago)
 • Jeff Healey : Mess Of Blues (Ruf)
 • Elmore James Jr : Daddy Gave Me The Blues (JSP)
 • Judge Bone & Doc Hill : Big Bear's Gate (Bone Voyage)
 • Juurus-Texas : Akanvirta (omak.)
 • Smokin' Joe Kubek & Bnois King : Blood Brothers (Alligator)
 • Crosby Loggins & the Light : We All Go Home (Provogue)
 • Mikko Löyttyniemi : Korkea Aika (KLO)
 • Pekka Makkonen Band : Pekka Makkonen Band (omak.)
 • The Mannish Boys : Lowdown Feelin' (Delta Groove)
 • John-Alex Mason : Town & Country (Naked Jaybird)
 • Cherry Lee Mewis : Little Girl Blue (CLM)
 • Jessie Lee Miller : Now You’re Gonna Be Loved (Goofin')
 • Minor Blue Band : Another Soldier Down (omak.)
 • Mississippi Heat : Hattiesburg Blues (Delmark)
 • Mississippi Marvel : The World Must Never Know! (Broke & Hungry)
 • Stan Mosley : Man Up (CDS)
 • Gordon Mote : Don't Let Me Miss The Glory (Spring Hill)
 • Pekka Myllykoski & Jytäjemmarit : Minä ja Mårtenson (Äänimaisema)
 • Pekka Myllykoski & Jytäjemmarit : Purkitettu Kuumuus (Äänimaisema)
 • North Mississippi Allstars : Hernando (SOTS)
 • Sami Pitkämö & UMO Jazz Orchestra : Lauluja Rakkaudesta Ja Vähän Muustakin (Edel)
 • The Radio Kings : It Ain't Easy (Icehouse)
 • Bo Ramsey : Fragile (Continental Song City)
 • The Regals : Bad Luck Soul (Jupiter)
 • Thornjörn Risager : Here I Am (Cope)
 • Mark Selby : Nine Pound Hammer (Pepper Cake)
 • Mike Sponza & CEBC : Kakanic Blues 2.0 (HCB)
 • Eric Steckel : Feels Like Home (Me & My Blue)
 • Svensson & Dafgård : Rootation (Dusty)
 • Texas Northside Kings : Texas Northside Kings (Dialtone)
 • Nellie 'Tiger' Travis : I'm A Woman (CDS)
 • Walter Trout : The Outsider (Provogue)
 • Vulture Club : Road Kill Café (Jungle)
 • Whistle Bait : Switchin' With... (Goofin' LP/CD)
 • eri esittäjiä : CeePeeVee Records - 10th Year Anniversary (CPV)


  Uusintajulkaisut:

 • Chuck Berry : Johnny B. Goode (Geffen 3-CD)
 • Leroy Carr : How Long How Long Blues (Wolf)
 • Malcolm Dodds : The Malcolm Dodds Story (Cat King Cole)
 • The Dovells : The Best Of... (ABKCO)
 • Marvin Gaye : Here My Dear (Motown/Hip'O)
 • Roddy Jackson : Central Valley Fireball (Ace)
 • Major Lance : The Story Of... Vol. 1-2 (Marginal)
 • Pastel Six : Cinnamon Cinder (Garland)
 • Roy 'Boogie' Perkins : Roy 'Boogie' Perkins (Ace)
 • Phil Phillips : Sea Of Love (Bear Family)
 • Randy & the Radiants : Memphis Beat (Ace)
 • eri esittäjiä : BMT Special (Central)
 • eri esittäjiä : Constellation Of Chicago Soul (Collectables)
 • eri esittäjiä : Doo-Wop Collectors Classics, Vol. 1-3 (Krypton)
 • eri esittäjiä : Down Home Blues Classics - Texas 1946-54 (Boulevard Vintage 4-CD)
 • eri esittäjiä : It Rocks On 20th Century Fox (CFR)
 • eri esittäjiä : Jumpers', Jivers' And Come Alivers (Rocket)
 • eri esittäjiä : Let Me Be Your Sidetrack, The Influence Of Jimmie Rodgers (Bear Family 6-CD)
 • eri esittäjiä : Moonlit Memories Vol. 1-2 (MM)
 • eri esittäjiä : Most Wild & Franctic (Official)
 • eri esittäjiä : Rockin' South (Ace)
 • eri esittäjiä : Savage Kick, Vol. 1-2 (Savage Kick)
 • eri esittäjiä : Stompin', Vol. 5-13 (Stompin')
 • eri esittäjiä : Tennessee Recordings, The George Mitchell Collection (Fat Possum)
 • eri esittäjiä : Unforgotten Yesterdays (RRR)
 • eri esittäjiä : Wattstax (Stax 3-CD)


  DVD:t:

 • Cactus : Live (MVD Visual)
 • Marshall Crenshaw : On Stage At World Cafe Live (Inak)
 • Curtis Mayfield & the Impressions : Movin’ On Up (Universal)
 • Los Zafiros : Music From The Edge Of Time (Shout Factory)
 • eri esittäjiä : Blues Views (Malaco)
 • eri esittäjiä : Doo Wop, Vocal Group Greats Live (Seagle)


  Kirjat:

 • David Cote : Jersey Boys - The Story Of Frankie Valli & The Four Seasons (Broadway Books)
 • Nick Tosches : Helvetin Tuli - Jerry Lee Lewisin Tarina (Johnny Kniga)


  Levy-yhtiöt, jakelijat, kustantamot ja artistit: Otamme vastaan arviolevyjä osoitteessa Blues News, PL 257, 00531 HELSINKI

 •  

  NUMERO BN 3/08 (231):

  Ike Turner in memoriam #3 (P. Hoppula) ... 4 Jeff Healey 1966-2008 (Riku Metelinen) ..... 7 Black River Bluesman (Maiju Lasola) ........ 8 The Nighthawks (Marko Aho) ................ 10 The Twilighters (Antero Tirronen) ............. 14 Puistoblues 2008 (Honey Aaltonen) ........... 16 Rauma Blues 2008 (Pete Hoppula) .......... 17 JP Sivonen (TT Tarkiainen) ..................... 18 Blue Balls (Miranda Lindqvist) ................. 19 Jo' Buddy -haastattelu (Kari Kempas) ..... 20 Papa George & B.J. Louis (T Tarkiainen) . 22 John Primer -haastattelu (Kari Kempas) ... 23 Bay Area Blues News (Maria Bainer) ....... 24 Blues News from England (N. Darwen) .... 25 Yhä jytisee, osa 11 (Juhani Ritvanen) ... 26 Base Blues (Miranda Lindqvist) ................ 32 Uutuus-blueslevyt (koonnut P. Hoppula) ... 34 Muddy Lee Makkonen (Pirinen - Kallio) ... 37 Collectors Classics (Juhani Ritvanen) ..... 38 Ace'n kirikierros #5 (Ritvanen - Hoppula) . 40 Rod Piazza & Mighty Flyers (Harri Haka) .. 42 CD- & DVD -tutkailut .................................... 43   

  Black River Bluesman (photo: Hanna Vauhkonen)

   

  JP Sivonen (kuva artistin arkistoista)

   

  Jo' Buddy ja Jr. Watson Los Angelesissa toukokuussa 2007 (photo: Tapsa Nero)

   

  John Primer (photo: Pirjo Salminen)

   

  Ike Turner

   

  Jeff Healey

   

  The Nighthawks

   

  Duke Robillard

   

  Buckwheat Zydeco Pietarissa v. 2005
  (photo: P. Nurmi)

   

  Papa George

   

  Pepe Ahlqvist (photo: Miranda Lindqvist)

   


  Tässä numerossa avustivat:

 • Honey Aaltonen
 • Marko Aho
 • Aarno Alén
 • Maria Bainer
 • Norman Darwen
 • Harri Haka
 • Pauli Kallio
 • Kari Kempas
 • Jari Kolari
 • Pokke Korhonen
 • Juhani Laikkoja
 • Maiju Lasola
 • Miranda Lindqvist
 • Riku Metelinen
 • Tapsa Nero
 • Matti Nuutinen
 • Mikke Nöjd
 • Aimo Ollikainen
 • Ville Pirinen
 • Pirjo Salminen
 • Jari Salo
 • Katri Somerjoki
 • Marko Suutarla
 • TT Tarkiainen
 • Antero Tirronen
 • Antti Vainio
 • Hanna Vauhkonen
 • Vesa Walamies

  Päätoimittaja:
  Pete Hoppula

  Taitto:
  Juhani Ritvanen & Pertti Nurmi

  Paino:
  Kopio Niini Finland Oy/Cityoffset Oy, Tampere
 •  

  BN 3/08 NYT SAATAVILLA!

  HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISI

  Kansi: Buckwheat Zydeco
  (kuva: Pertti Nurmi)