flash

 

Lehden BN 3/10 (243) sisältöä

Pääkirjoitus - Toukokuussa 2010

   Jos tätä luet, loogisen päättelyn perusoppien mukaisesti BN 3/10 on ilmeisesti päässyt perille myös sinun postilaatikkoosi / myyntipisteen hyllylle. Toivon mukaan siis valitettavasti osaa lukijakunnasta kohdanneet, BN:n toimitusväestä riippumattomat logistiikkaongelmat ovat taakse jäänyttä elämää ja kirjaimellisestikin menneen talven lumia. Lehden jakelun osalta kun ei oikein soisi sovellettavan käytäntöön vanhaa sananlaskua ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”. Mainittua sananlaskua ei myöskään soisi sovellettavan BN:n toimituskunnan keskuudessa. Suurin osa toimittajakunnasta on kiitettävän kuuliainen lehteen tarkoitettujen kirjoitusten aikataulun suhteen, mutta joukossa on aina myös muutama Maija tai Matti Myöhäinen. Inhimilliset syyt voivat toki silloin tällöin koitua jokaisen kohtaloksi, mutta säännönmukainen myöhästely yhteisesti sovituista määräajoista ei yksinkertaisesti ole ”kivaa” – tai oikeammin sujuvan lehdenteon kannalta mahdollista. Siispä jatkossa linjaus on selvä; mikäli itse kukin mielii saamaan kirjoituksensa lehden tiettyyn numeroon, deadlinesta (ja samalla tuotettavan tekstin kirjoitus- ym. ohjeista) on pidettävä tiukasti kiinni. Muutoin kirjoitus siirtyy automaattisesti seuraavaan numeroon... Ja älkääpä nyt hyvät toimittajat ottako tätä (myllykirje?-)lausetta uuden artikkelipäätoimittajan liioiteltuna innokkuutena, vaan mahdollisimman sujuvan toimituksellisen prosessin itsestään selvänä osatekijänä! Ja joo, jos minulta kysytään kolmen numeron kokemuksella, mikä BN:n toimittamisessa on parasta, vastaus on selvä; lehden asiantuntevat, mainiot toimittajat ja avustajat.
   BN:n laaja toimittaja-/kirjoittajakunta on jälleen kerran kunnostautunut ja saanut aikaiseksi ansiokkaan tuotoksen: kevätkauden viimeinen numero on tuttuun tapaan aimo lukupläjäys roots-blues-musiikin ystäville. Ulkomaisista kuulumisista kertovien juttujen ohella voi olla erityisen iloinen tämänkertaisen BN:n sisältämästä Suomi-blues-osastosta. Tarjolla on tuoreet kuulumiset Niko Ahvosen, Erja Lyytisen, Henry Ojutkankaan ja Jussi Ketun tekemisistä, ja arviopuolen kotimaan katsauskin on ilahduttavan runsas. Tämän varjolla sallittakoon näin Suomen suven kynnyksellä hienoinen kansallisen (musiikillisen) itsetunnon kohottelu: jälleen kerran voi todeta, että suomalaisista on paljon muuhunkin kuin lätkän pelaamiseen tai kännykkäbusinekseen, vaikka bluesin/rootsin juuret ovatkin jossain valtamerien takana.
   Tuosta tulikin mieleen seuraava asia: huhut ja lehtitiedot kielivät, että Suomen kevyen musiikin museon kannatusyhdistys on teettänyt Gronow'n Pekalla suunnitelman kansallisen musiikin erikoismuseon perustamiseksi. Painopisteenä olisi ennakkokaavailujen mukaisesti populaarimusiikki. Tältä pohjalta herää väistämättä yksi ajatus: olisiko syytä kiinnittää huomiota myös siihen, että suomalainen roots-blues-musiikki saisi jonkinlaisen sijan museomaailmassa? Alan soitinten, nuottien, käsikirjoitusten, tekniikan sekä musiikin esittämiseen, markkinointiin, vastaanottoon ja ääniteteollisuuteen liittyvän aineiston kerääminen on varmasti yhtä lailla tärkeää – ellei kansallisessa maisemassamme ns. marginaalimusiikkina tietyssä mielessä tärkeämpääkin – kuin populaarimusiikin. Vai mitä olette mieltä?
   Kuten Hoppulan Pete jo viime numerossa totesi, tapahtumakesä 2010 on suhteellisen runsas blues-rootsinkin ystäville. Koska kertaus on opintojen ja samalla oman tapahtumakalenterin suunnittelun äiti, seuraavassa vielä kootusti lueteltuna esimerkkejä kesän tapahtumista:
   Kaavi Blues (11.-12.6.), Puistoblues (30.6.-4.7.), Imatra Big Band Festival ”Blues Caravan” -ilta (8.7.), Savonsolmu Beach & Blues Party (9.-10.7.), Ruisrock (9.-11.7.) Rauma Blues (16.-17.7.), Pori Jazz (17.-25.7.), Forssan TyykiBlues (30.-31.7), Tampereen Down Home Island (6.8.), Karkkilan Sulattofestivaalin bluesilta (7.8.), jonka yhteydessä on nähtävissä hovivalokuvaajamme Pertti Ñurmen yli kuukauden esillä oleva bluesfotonäyttely (1.7.-8.8.), sekä kesän lopulla lauantaina 28. elokuuta Espan Lavalla klo 10-16 RootsEspa jatkonaan iltabileet Storyvillessä.
   Huhhuh, nuo kun kaikki joku koluaa, niin varmasti tuntee nähneensä ja kuulleensa. Ja toivon mukaan lukijamme saavat ammentaa tuon kaiken nähdyn ja kuullun vähintäänkin syksyn BN-numeroiden lukukokemuksina. Käsillä oleva numero saattaa siis lukijansa BN:n kesätauolle. Seuraava lehti (BN 4/10) ilmestyy syyskuun alussa eli noin 11 viikon päästä. Sitä odotellessa viettäkäähän mukava, rentouttava blues-roots-kesä ja olkaa kiltisti!... Ai niin; se seuraavan numeron aineisto-deadline on 30. heinäkuuta...

Maiju Lasola

 

NUMERO BN 3/10 (243):

Mississippi Heat (Kari Kempas) ... 4
Grand Blues Festival (Kari Kempas) ... 7
Candi Staton (Markku Pyykkönen) ... 8
Cosimo Matassa (J. Mäkinen) ... 12
April Jazz (Honey Aaltonen) ... 14
Shannon Curfman (Riku Metelinen) ... 15
James Harman (Harri Haka) ... 16
Honkkaavaa fonia, nyt (Juha Jaakola) ... 18
Henry Ojutkangas (TT Tarkiainen) ... 21
Erja Lyytinen (TT Tarkiainen) ... 22
Jussi Kettu (Tia Koskinen) ... 24
Niko Ahvonen (Marko Suutarla) ... 26
Lazy Lester - 77 v (Pertti Nurmi) ... 37
Muddy Lee Makkonen (Pirinen - Kallio) ... 38
In memoriam (P. Hoppula) ... 39
Blues saapuu Eurooppaan (V. Walamies) . 42
Ajankuvaa Etelä-Chicagosta (J-P Berg) ... 44
Yhä jytisee, osa 17 (Juhani Ritvanen) ... 46
Demo Corner (Honey Aaltonen) ... 53
CD & DVD -tutkailut ... 54
Blues News from Chicago (D. Shurman) ... 66
Blues News from England (N. Darwen) ... 66   

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:

Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
J-P Berg
Norman Darwen
Harri Haka
J.M. Izquierdo
Juha Jaakola
Eija Jauhiainen
Pauli Kallio
Kari Kempas
Tia Koskinen
Pokke Korhonen
Maiju Lasola
Miranda Lindqvist
Riku Metelinen
Jukka Mäkinen
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Ville Pirinen
Markku Pyykkönen
Dick Shurman
Marko Suutarla
TT Tarkiainen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Pete Hoppula

Artikkelipäätoimittaja:
Maiju Lasola

Taitto:
Juhani Ritvanen

Viimeistelytaitto:
Pertti Nurmi

Paino:
Art-Print Oy, Helsinki

 

BN 3/10 NYT SAATAVILLA!

HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISI

Kansi: Shannon Pearson
(April Jazz 2010)
(kuva: Pertti Nurmi)BN myös digitaalisena!
Palvelun tarjoaa lehtiluukku.fi