flash

 

Lehden BN 4/10 (244) sisältöä

Pääkirjoitus - Elokuussa 2010

   Toivottavasti itse kullakin on ollut mukava ja rentouttava kesä, kuka mitenkin sen on viettänytkin. Bluesia on tänä kesänä ainakin riittänyt; paitsi konkreettisesti, myös taivaan täydeltä kuvaannollisesti – milloin hohkaavaa kuumuutta ja milloin uskomattomia jyrinöitä. Tavallaan hienoa, mutta kiva, että syksykin saapuu. Ja mikäs sen hauskempaa kuin aloittaa syyskausi lukemalla käsillä olevan BN 4/10:n runsasta tarjontaa menneen kesän festareista ja muusta mukavasta. Kiitokset jälleen eri tahoille kaikenlaisesta palautteesta, osallistumisesta kesän roots-blues-rientoihin, panostamisesta lehden sisällön tuottamiseen jne, jne!
   ”Kulttuurin korkeapaine alkaa tänään”, julisti tämänaamuinen, elokuun loppupuolen (20.8.) HeSarin pääotsikko. Kahvi oli vähällä mennä väärään kurkkuun heti aamutuimaan – siis miten niin vasta tänään, kyselin tukka pystyssä itseltäni. No, ymmärtäähän sen ehkä näin pääkaupunkiseudun yleisen tason kulttuurivinkkelistä, kun tätä kirjoitettaessa U2:n legendaarinen keikkalava on vihdoin saapunut Helsinkiin, Helsingin Juhlaviikot ovat alkamassa, 1600-luvun madrigaalit odottavat innostunutta (ooppera-barokki-) yleisöään ja Taiteiden yö kaikkine performansseineen on kohta edessä. Totuuden nimissä täytyy kuitenkin todeta, että koko kulunut Suomen kesä on ollut aikamoista kulttuurin juhlaa, pääkaupungissakin. Ja valtakunnallisesti ajatellen Suomen joka niemessä ja notkelmassa on ollut jos jonkinmoista tapahtumaa, myös roots-blues-musiikin kentässä. Kaikkinensa aikamoista korkeapainetta on pitänyt koko kesän – eikä siis pelkästään Ilmatieteen laitoksen näkökulmasta.
   HeSarin mainitun jutun alaotsikko työnsi aamukahviani edelleen toiseen suuntaan kuin yleensä on tarkoitettu; ”Luvassa on satoja esityksiä sirkuksesta runonlausuntaan”. Kerrassaan upeaa, noin ylipäätään kulttuurin kannalta! Aamun ykkösmedian etusivu sai kaikkiaan kuitenkin tällaisen satunnaisemman U2-konserttilavan ihailijan tai korkeakulttuurin harrastajan sekä vähän vähemmän satunnaisen roots-bluesdiggarin haaveksimaan niin, että töihin lähdöstä ei meinannut tulla yhtikäs mitään. Pisti unelmoimaan, josko joskus koittaisi päivä, jolloin vastaavanlainen otsikko valtamedian etusivulla julistaisi roots-blues-musiikin runsaan kahden viikon mittaisten, kymmeniä ellei satoja keikkoja käsittävien Juhlaviikkojen alkua. – Usean palstan levyisenä kuvituksena vaikkapa tänä syksynä ja toivon mukaan tulevaisuudessakin Suomessa esiintyvät Dave Arcari (vai Duke Robillard) upeine kitarointeineen tai Sugar Ray Norcia (vai R.J. Mischo) harppuineen taikka legendaarisia Hooker-geenejä kantava karismaattinen Zakiya Hooker tai... Pakkohan se oli herätä todellisuuteen ja lähteä työpulpetin ääreen. Mutta eihän sitä koskaan tiedä...
   Siitä tietysti olemme kaikki iloisia, että runsaat kulttuurikimarat eivät vielä perinteiseen kesäsesonkiin lopahda, oli genre mikä hyvänsä. Syksy tuo tullessaan muun kulttuuritarjonnan ohella maan mainioita roots-bluesin liveesityksiä, paitsi sekä ulko- että kotimaanelävien pistokeikkoina, myös isompien tapahtumien myötä. Syys- ja lokakuun tapahtumakirjauksia katsellessa ei siis todellakaan tunnu siltä, että tulevina viikkoina tarvitsisi olla tällä niin sanotulla meitin (= BN:n lukijoiden) sarallakaan MinneMennä-ahdingossa.
   Edellisen numeron pääkkösessä julkaistiin tapahtumalista, jota jokaisen roots-bluesin ystävän tuli tietenkin kesäpäiviensä ratoksi täysimääräisesti noudattaa. Jatketaan nyt samoilla linjoilla ja luetellaan muistin virkistykseksi ja syyskalentereiden täytteeksi joitain keskeisimpiä tapahtumia. Lapissa panostetaan syyskuussa alan musiikkiin peräti kahden festarin voimin; Gamas Blues järjestetään Inarissa 10.-11.9. ja Roots’n River Blues Rovaniemellä 17.-18.9. Lahti Blues & Roots rulaa tänä vuonna neljän päivän voimalla 22.-26.9. Samaisena viikonvaihteena eli 24.-25.9. järjestetään myös Ruska Blues Kolilla. Lokakuukin alkaa lupaavasti; Jyväskylän BluesLive! 2010 ajoittuu perinteikkäästi lokakuun alkuun 7.-10.10. samoin kuin Kokkolan Scandinavian Blues Partykin 8.-9.10. Esiintyjälistat ovat mukavaa luettavaa; ne löytyvät mm. tämän lehden ilmoituksista tai avaamalla tietokoneen ja klikkaamalla tiensä kunkin tapahtuman kotisivuille. Tiedot on esitetty kootusti esimerkiksi sivustoilla www.bluesnews.fi/keikkakalenteri ja www.blues-finland.com/festivals, joilta ilmenee tuttuun tapaan syksyn muukin keikkatietous. Ja kaikille tilaisuuden kesällä menettäneille vielä tiedoksi: Ñurmen Pertin bluesfoto-näyttely matkaa seuraavaksi Paraisille, jossa pidetään bluespitoiset avajaiset 17.9.
   Syksyn tapahtumiin ja muihin roots-bluesmusiikin uutisiin ja ilmiöihin palataan seuraavan BN:n (5/10) sivuilla. Lehti ilmestyy noin 9 viikon päästä marraskuun alkupuoliskolla. Sitä odotellessa nauttikaahan syksystä ja sen musiikkitarjonnasta – ja olkaahan edelleen kiltisti! ...Ja ai niin; se seuraavan numeron aineisto-deadline on 1. lokakuuta...

Maiju Lasola

 

NUMERO BN 4/10 (244):

Sugar Ray Norcia (Kari Kempas) - 4
Deitra Farr (Kari Kempas) - 8
Duke Robillard (Riku Metelinen) - 10
Josh Pilot (R. Metelinen) - 11
Polkabilly Rebels (K. Engrén) - 12
Puistoblues (Honey Aaltonen) - 16
Pori Jazz (H. Aaltonen/P. Nurmi) - 17
Rauma Blues (H. Haka/M. Suutarla) - 18
Tyykiblues (Pertti Nurmi) - 20
Sulattofestivaali (Kari Kempas) - 20
Eddie Cotton (K. Kempas) - 22
Kitarakirjasto (Eija Jauhiainen) - 23
The Satintones (P. Talvenmäki) - 24
Blues-diskografiat (J. Jaakola) - 27
Savonsolmu Beach & Blues Party
(M. Aho/T. Tarkiainen) - 28
Cedric Watson (Marko Aho) - 29
In memoriam - 30
10 x Myllyblues (Walamies/Vainio) - 34
Gospelia kokoelmilla 19 (J. Ritvanen) - 36
CD & DVD -tutkailut - 40
Bay Area blues news (M. Bainer) - 56
England blues news (N. Darwen) - 57
Hondarribia Blues Festival & EBU
(Aimo Ollikainen & Pertti Nurmi) - 58
  

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:

Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
Maria Bainer
J-P Berg
Norman Darwen
Kai Engrén
Harri Haka
Jyrki Ilva
Juha Jaakola
Eija Jauhiainen
Jyrki Kallio
Pauli Kallio
Kari Kempas
Jari Kolari
Juhani Laikkoja
Kai Leivo
Miranda Lindqvist
Riku Metelinen
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Ville Pirinen
Pirjo Salminen
Jari Salo
Marko Suutarla
Marko Suutarla
TT Tarkiainen
Antti Vainio
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Pete Hoppula

Artikkelipäätoimittaja:
Maiju Lasola

Taitto:
Juhani Ritvanen

Viimeistelytaitto:
Pertti Nurmi

Paino:
Art-Print Oy, Helsinki

 

BN 4/10 NYT SAATAVILLA!

HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISI

Kansi: John Lee Hooker Jr.
(Puistoblues 2010)
(kuva: Pertti Nurmi)BN myös digitaalisena!
Palvelun tarjoaa lehtiluukku.fi