flash

 

Lehden BN 6/10 (246) sisältöä

Pääkirjoitus - Joulukuussa 2010

Vuoden lähestyessä jälleen loppuaan on aika luoda pikainen katsaus sekä kuluneisiin 12 kuukauteen että myös lähitulevaisuuteen Blues Newsin ja FBS ry:n toiminnan puitteissa:
Tammikuussa yhdistyksen pieni mutta ytimekäs iskujoukko matkasi Yhdysvaltain Memphisiin vastaanottamaan arvokasta KBA-palkintoa ja muutenkin hakemaan tuntumaa suuren maailman meininkiin tutustumalla jo melkoiseksi massatapahtumaksi pullistuneeseen IBC-bändikilpailuun (ks. BN 1/10). Suomessa jatkoimme monivuotista yhteistyötämme Helsingin Kulttuurikeskuksen kanssa järjestämällä Malmitaloon tammikuiselle keikalle sattumalta juuri Memphisissä pitkään asustelleen Little Victorin. Elokuussa Victor oli jälleen maisemissa, nyt osana blueslegenda Louisiana Redin kiertuekokoonpanoa. Red nähtiin monikansallisine säestysyhtyeineen mm. Karkkilan Sulatto-festivaaleilla, joiden oheisohjelmaan sisältyi myös Pertti Nurmen aina yhtä mykistävä bluesvalokuvanäyttely sekä asianomaisen aihetta (sekä yleisemmin myös BN:n ja FBS ry:n toimintaa) käsitellyt luentotilaisuus (ks. BN 4/10). Syyskuussa samainen foto-ekshibitio jatkoi maakuntaturneetaan Paraisille.

Helmikuussa FBS muisti pyöreitä vuosikymmeniä täyttänyttä sankariaan Honey Aaltosta yhdistyksen kunniajäsenyydellä. Lehden pitkäaikaisena avustajana sekä konsertti- ja levyprojektien avainhahmona kunnostautunut Honey on jo 18. kyseisellä tunnustuksella huomioitu BeeÄnnäläinen.

Maaliskuussa FBS oli mukana juonimassa Helsinki Blues Festivalia (ks. BN 2/10), jonka ohessa lanseerattiin myös Blue North -levymerkkimme toistaiseksi laajinta kansainvälistä kiinnostusta herättänyt cd-julkaisu ”Gary, Indiana”. Elokuussa yhdistys otti puolestaan osaa RootsEspa-kaupunkifestivaalin valmisteluihin lyöttäytyen yhteen tapahtuman pääorganisaattorin, helsinkiläisen Juurimusiikki ry:n kanssa. Samalla sinetöitiin päätös ”RootsPower!” -kokoelmalevyn julkaisemisesta BN-lehden lukijalahjana vuoden loppuun mennessä. Lupaus saatiin kuin saatiinkin lunastetuksi parahiksi juuri nyt käsissäsi olevaan joulunumeroon!

Tietysti kevään ja kesän aikana olimme näkyvästi (ja kuuluvasti) läsnä useissa muissakin blues-viitteisissä kissanristiäisissä, Erik Lindahlin Luova-galleriassa Helsingissä pistäytyneestä valokuvanäyttelystä aina Puistobluesin tapaisiin suurtapahtumiin.

Yhdistyksemme toimenkuvaan on ainakin teoreettisella tasolla sisältynyt alusta pitäen suomalaisten artistien tukeminen kotimaan lisäksi myös ulkomaan markkinoilla. Todellisia mahdollisuuksia toteuttaa tämänkaltaisia kulttuuriviennillisiä tavotteita ei meille kuitenkaan ole aikaisemmin juuri tarjoutunut. Syksyllä päätimme viimein tarttua härkää sarvista ja ryhdyimme ennakkoluulottomasti koordinoimaan kahden suomalaisyhtyeen valintaa ja osallistumista em. Memphisin IBC-kisoihin helmikuussa 2011 (Jo’ Buddy & Down Home King III) sekä maaliskuussa 2011 Berliinissä järjestettävään European Blues Challengeen (Micke & Lefty feat. Chef). EBC-hankkeen isänä toimivan European Blues Unionin perustamisessa muutamien yhdistysaktiiviemme henkilökohtainen työpanos on ollut niin ikään merkittävä.

FBS:n syyskokouksessa 27.11. yhdistykselle nimettiin uusi puheenjohtaja, hallitus ja toimihenkilöt tulevalle vuodelle. Käytännössä henkilömuutoksia ei kuitenkaan tehty vaan tuoreen hallituksen jäsenet ovat edelliskauden tapaan Honey Aaltonen, Aarno Alén, Kari Kempas, Jari Kolari, Tia Koskinen, Maiju Lasola, Aimo Ollikainen ja Harri Suokas, lisäksi varajäseninä mukana ovat Laura Aaltonen ja Riku Metelinen. Yhdistyksen toiminnantarkastajiksi valittiin Vesa Walamies ja Pekka Talvenmäki sekä varatoiminnantarkastajiksi Kalle Mänttä ja Hannu Nyberg. Toimitussihteerit Pertti Nurmi ja Juhani Ritvanen jatkavat hekin BN:n toimitusneuvostossa. Allekirjoittaneelle puolestaan myönnettiin kyseenalainen kunnia jatkaa omia toilailujaan yhdistyksen puheenjohtajan ja BN:n vastaavan päätoimittajan pallilla. Lisäksi syyskokouksessa hyväksyttiin yhdistyksen v. 2011 talousarvio ja toimintasuunnitelma sekä vahvistettiin 6 BN-numeroon oikeuttavan jäsenmaksun suuruus, 38 euroa.

Mutta mitä vielä on luvassa vuodelle 2011? Vaikka mitä! IBC- ja EBC-koitoksista sekä kevätkauden lehtijulkaisuista selviydyttyään FBS:n uupumattomat talkoolaiset suuntavat seuraavaksi katseensa yhteistyössä Juurimusiikki ry:n, Helsingin Savoy-teatterin sekä ”taiteellisen johtajan” Esa Kuloniemen kanssa 8.-9.4. järjestettävään uuteen blues- ja juurimusiikin festivaaliin! Piakkoin kovatasoisen ohjelmansa julkistava koko perheen viikonlopputapahtuma kantaa ylvästä nimeä ”Stompin’ At The Savoy”, ja vuosittaiseksi perinteeksi kaavaillun formaatin ympärille on aikomus kehittää myös kunnianhimoisia koulutuksellisia päämääriä mm. oppilaitosten kanssa järjestettävien luentojen sekä laulu- ja instrumenttiworkshoppien muodossa. Lisäinfoa näistä yksityiskohdista löydät helmi-maaliskuun vaihteessa 2011 ilmestyvästä ykkösnumerostamme. Sitä odotellessa, Hyvän musiikin täyteistä joulua ja uutta vuotta!

Pete Hoppula

 

NUMERO BN 6/10 (246):

Lucerne Blues Festival (P. Nurmi)
Boogie Jake (Jarmo Hoppula)
Eddie C. Campbell (Kari Kempas)
Sweet Jeena (Riku Metelinen)
Joanne Shaw Taylor (R. Metelinen)
The Grande Bois (Jarkko Ravi)
The Cascades (Pekka Talvenmäki)
Kirja soikoon (Honey Aaltonen)
Pepe Ahlqvist (TT Tarkiainen)
Markojuhani Rautavaara (M. Aho)
Kitarakirjasto (Eija Jauhiainen)
Sikarikeikka (Aimo Ollikainen)
Fatboy (Marko Suutarla)
Chicago Blues News (D. Shurman)
Bay Area Blues News (M. Bainer)
England Blues News (N. Darwen)
Blues Live! (E. Sironen-V. Walamies)
Kim Wilson (Harri Haka)
Roots & Rockin' Blast (P. Hoppula)
Duke Robillard (M. Lindqvist)
Mavis Staples (M. Pyykkönen)
Kuusikielisen kuritusta (M. Nöjd)
Muddy Lee Makkonen (Pirinen-Kallio)
Gospelia kokoelmilla #20 (J. Ritvanen)
RootsPower! (M. Lasola-P- Hoppula)
Yhä jytisee #18 (Ritvanen-Suutarla)
CD & DVD-tutkailut

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:

Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
Maria Bainer
J-P Berg
Norman Darwen
Harri Haka
Jarmo Hoppula
Eija Jauhiainen
Jyrki Kallio
Pauli Kallio
Kari Kempas
Jari Kolari
Pokke Korhonen
Kai Leivo
Miranda Lindqvist
Riku Metelinen
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Jumi Pirhonen
Ville Pirinen
Markku Pyykkönen
Jarkko Ravi
Pirjo Salminen
Dick Shurman
Erkki Sironen
Marko Suutarla
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Sakari Tiikkaja
Vesa Walamies
Nalle Westman

Vastaava päätoimittaja:
Pete Hoppula

Artikkelipäätoimittaja:
Maiju Lasola

Taitto:
Juhani Ritvanen

Viimeistelytaitto:
Pertti Nurmi

Paino:
Art-Print Oy, Helsinki

 

BN 6/10 NYT SAATAVILLA!

HAE OMASI LÄHIMMÄLTÄ MYYNTIPISTEELTÄ TAI TILAA KOTIISI

Kansi: Mavis Staples
(Lucerne Blues Festival
12.11.2010)
(kuva: Pertti Nurmi)BN myös digitaalisena!
Palvelun tarjoaa lehtiluukku.fi