UKET
Uket
(UkETone 01) -15


Ukulele on havaijilainen kielisoitin, rakenteeltaan pienikokoinen, nelikielinen kitara. Siitä käytetään myös nimitystä uke. Kuten arvasittekin, tästä tulee myös bändin nimi. Allekirjoittaneen ensimmäinen kosketus ko. soittimeen tapahtui Queenin "A Night At The Opera" -levyn kautta, jossa eräässä kappaleessa Brian Mayn soittimeksi mainittiin genuine Hawaiian ukulele (made in Japan).

Tämä kahdeksan kappaleen levy on Timo Haapalan, Juha Väänäsen ja Turkka "Tukelele" Wahlbäckin muodostaman bändin debyyttijulkaisu. Ukulele-musiikki ei ole allekirjoittaneen ominta aluetta, joten en ollut aivan varma, mitä tuleman pitää. Olisiko luvassa maata mullistavia järistyksiä vaiko pelkkää väljähtynyttä kahvia tai kenties... Aloitusraitana oleva Fever saa suupielet alaspäin, mielestäni homma ei vain toimi, ja koska kappaleesta on monia versioita tehty niin sen kierrättäminen on turhaa. Toisen kappaleen kohdalla meno muuttuu parempaan suuntaan, ja kolmanteen saavuttaessa olen vakuuttunut, että tässähän on jopa ideaa. Timo Haapalan irkkutunnelmainen Home on silkkaa crossoveria, miettikää ukulella soitettua irkkumusaa!

Lukijoillemme tutut St. James Infirmary Blues ja Swing Low (Sweet Chariot) toimivat mainiosti, mutta kaikkein hurjin kierrätys on tietenkin Säkkijärven Polkka. Uskallusta herroilla ainakin riittää. Vaikka lainamateriaalin kanssa onnistutaan hyvin niin moittimista ei ole omissakaan sävellyksissä. Niistä voi aistia sellaisia ituja, joiden versot alkavat nousta esiin vasta tulevilla levyillä. Aloituskappaleen tuottamaa pettymystä lukuun ottamatta omakustanne jää monelta osin positiiviselle puolelle.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 6/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!