flash

 

Eddie Boyd, lyhyt elämänkerta

Legendaarinen afroamerikkalainen bluespianisti ja –laulaja Eddie Boyd (1914-1994) eli ja vaikutti 1970-luvun alusta alkaen Suomessa, asuen elämänsä viimeiset 25 vuotta Helsingin Kalliossa. Suomen Afroamerikkalaisen Musiikin Yhdistys ja Blues News -lehti julkaisevat helmikuussa kauan odotetun ja kaivatun Eddie Boydin muistoksi kootun ­albumin, ”Mello´ Hello; Eddie Boyd In Finland”. Yli tunnin mittainen CD koostuu Boydin Suomen Yleisradiolle vuosina 1970, -72 ja -84 tekemistä ainutlaatuisista studio- ja konsertti­äänitteistä, joita ei ole koskaan julkaistu äänilevyllä. Osa taltioinneista on kuultu radio­aalloilla, osa niistä on aiemmin täysin julkaise­mattomia harvinaisuuksia. Levyllä kuullaan Eddie Boydin säestäjinä maineikkaita suomalaisia rock- ja jazz­muusikoita kuten kitaristi Albert Järvistä ja Jukka Tolosta, saksofonisti Pentti Lahtea sekä basisti Pekka Sarmantoa.

Kuten Chicago­bluesin tarunhohtoisin tulkitsija Muddy Waters, syntyi Eddie Boyd USA:n eteläisessä Mississippin osavaltiossa sijainneella Stovallin puuvillaplantaasilla marraskuussa 1914. Rotuerottelun sävyttämien monivivahteisten elämän alku­vuosien jälkeen Boyd päätyi Amerikan mustan väestön­osan pohjoisiin suurkaupunkeihin suuntautuneen muutto­virran myötä Chicagoon 1940-luvun alussa. Chicagossa Boyd levytti erittäin aktiivisesti 1940-luvun lopusta 50-luvun puoliväliin. Hänen levyjään julkaistiin ensin isolla RCA-Victor levymerkillä sekä myöhemmin kaikkien aikojen maineikkaimmalla blues­levy-yhtiö Chessillä. Vuonna 1952 tallennettu ”Five Long Years” on nostanut Eddie Boydin yhdeksi bluesin legendaarisista kulmakivistä. Kappale oli aikanaan monta viikkoa Rhythm & Blues -myyntitilastojen ykkösenä. Sittemmin se on niittänyt mainetta yhtenä modernin bluesin tärkeimpänä ja eniten tulkittuna kappaleena. Jatkokseen ”Five Long Years” sai monia menestyskappaleita, esimerkkeinä ”24 Hours” ja ”Third Degree”.

Yhdysvaltain epäoikeudenmukaisen rotuerottelupolitiikan suivaannuttama Eddie Boyd muutti 1960–luvun puolivälissä Eurooppaan asettuen aluksi Pariisiin. Kun Ranskakaan ei vastannut hänen näkemystään turvallisesta ja harmonisesta elinympäristöstä päätyi Boyd Suomeen ja Helsinkiin maaliskuussa 1970. Muutto­päätöksen tärkeimpänä vaikuttimena oli hänen täällä kohtaamansa tuleva elämänkumppani ja vaimo Leila Boyd. Nyt julkaistavalla ”Mello´Hello” CD:llä kuullaan m.m. kappaleet "Praise To Helsinki" ja ”Sweet Leila”, kunnian- ja rakkaudenosoitukset uudelle kotikaupungille ja elämänkumppanille.

Vaikka Eddie Boyd ei esiintynyt Suomessa julkisesti kovinkaan aktiivisesti, on hänellä ollut eittämättä oma vaikutuksensa blues­myönteisen ilmapiirin vahvistumiselle meillä. Esiintymisistä mainittakoon vuosien 1979 ja 1982 Puistobluesfestivaalit. Suomeen muuttonsa jälkeen Eddie Boyd levytti kymmenkunta albumia, viimeisimmän niistä vuonna 1983. Boydin yksi viimeisiä julkisia blues­keikkoja järjestettiin Helsingin Ostrobotnia-klubilla elokuussa 1984. Yleisradio taltioi tämän iki­muistettavan esiintymisen ja se on parhailta osiltaan dokumentoitu ja kuultavissa uudella ”Mello' Hello” CD:llä. Suomen Afroamerikkalaisen Musiikin Yhdistys ja Blues News –lehti lahjoitti Eddie Boydille kunniakirjan merkittävästä elämäntyöstä blues­musiikin hyväksi vuoden 1993 Puisto­bluesin yhteydessä. Tuolloin hän ei jaksanut enää laulaa eikä soittaa. Seuraavan vuoden heinä­kuussa Eddie Boyd kuoli 79-vuoden iässä. Hänet on haudattu Helsingin Pitäjän Pyhän Laurin kirkon hautaus­maalle.

Eddie Boydin ”Five Long Years” on saanut osakseen tulkintoja maailman merkittävimmiltä blues­artisteilta uransa varrella, johtotähtinä Muddy Waters, B.B. King, John Lee Hooker ja Eric Clapton.

Malmitalon konsertissa (18.2.2005) oli ennenkuulematon tilaisuus todistaa, miten Suomen eturivin bluesartistit välittävät Eddie Boyd -säveliä ja -tuntemuksiaan oman blues­ohjelmistonsa rinnalla. Housebändinä toimi valtakunnan eittämättä paras perinteistä Chicago­bluesia esittävä T. Leino & Blue Disease -kokoonpano ( www.tleino.com ). Yhtyeen vierailevaksi solistiksi oli kutsuttu Suomen tunnetuin ja maamme rajojen ulkopuolellakin mainetta niittänyt blues­kolossi Pepe Ahlqvist (www.pepeahlqvist.com ). Pianistin vaativaa viittaa hoiti Eddie Boydin hengessä Harri ”Boogie Boy Harris” Saanio. Lisäksi konsertissa esiintyi Eddie Boydin kanssa aikanaan soittanut Jukka Tolonen.

Tekstin väsänneet Pertti Nurmi ja Aimo Ollikainen

Takaisin