Kirja-arvio: Encyclopedia Of Louisiana Musicians


GENE TOMKO – Encyclopedia Of Louisiana Musicians: Jazz, Blues, Cajun, Creole, Zydeco, Swamp Pop, Gospel
(Louisiana State University Press, 302 s., suomentamaton)

Gene Tomko on Louisianan Lafayettessa asuva musiikkikirjoittaja ja valokuvaaja, jonka aiemmat tuotokset ovat tulleet itselleni tutuiksi lähinnä Living Blues -lehden välityksellä. Nyt hän on tehnyt todellisen suurtyön kootessaan yhteen elämänkerralliset tiedot yli 1600 Louisianassa syntyneestä muusikosta. Yhtyeitä ei tässä listauksessa ole mukana. Teoksen alussa on piirretty kartta Louisianan kuudestakymmenestäneljästä piirikunnasta (parish). Sen jälkeen seuraa Gene Tomkon 8-sivuinen lokakuulle 2019 päivätty johdanto. Vaikka kyseessä on pakostakin yleisluontoinen kirjoitus, se sisältää silti valaisevasti mm. alueen (asutus)historiaa (erityisesti intiaaniheimojen osuuden huomioiminen ja niiden nimeäminen asuinalueittain ilahdutti itseäni), antaen ymmärrystä sille, miten Louisianasta tuli sellainen kulttuurinen sulasuuni, joka mahdollisti monien rakastamien musiikkimuotojen kehittymisen juuri siellä: kutakuinkin aikajärjestyksessä jazz, cajun ja creole-musiikki, blues, gospel ja rhythm and blues, zydeco, swamp blues ja swamp pop. Rhythm and bluesiin sisältyvät sen johdannaiset soul, funk, rockabilly ja varhainen rock’n’roll. Cajunia ja rockabillyä esittäneet countryartistit on myös huomioitu.

Ennen kirjan pääasiallista sisältöä on vielä 15-sivuinen mustavalkoinen valokuvaosio, jossa Amede Ardoinin ja Jelly Roll Mortonin tapaisten vuosikertakuvien ohella on Gene Tomkon tuoreempia otoksia mm. Lazy Lesteristä ja Irma Thomasista.

Jonkinlaista karsintaa valittujen musiikkityylien sisällä on kaiketi täytynyt tehdä, vaikka pyrkimys lieneekin mahdollisimman suuri kattavuus. Jazzin varhaisvaiheen nimistä aina ns. pre-jazzia myöten löytyy tietoa huomattavan paljon, mutta toisaalta uudemman jazzin nimet tuntuvat vähäisiltä. Huomattavimmat/tunnetuimmat nimet on kyllä edustettuina. En valita, on tämä melkoinen aarreaitta. Löytyyhän täältä vaikka mitä ketäkin kiinnostavaa, uudemmankin rhythm & bluesin (southern soulin) nimistä mukaan on päässyt mm. Vickie Baker, T.K. Soul, Cupid, Kenne’ Wayne ja Stephanie McDee.

Nimet ovat aakkosjärjestyksessä pääasiallisesti sukunimen mukaan A:sta Z:taan. Vakiintunut taiteilijanimi kuten Lightnin’ Slim löytyy nimen ensimmäisen kirjaimen mukaan. Tarvittavat ristiviittaukset muihin nimiin löytyvät myös. Lisäksi on huomioitu artistin eri aikoina ja eri levymerkeillä käytössä olleet nimet tyyliin Cleo Page / ”Curley Page” / ”Sly Williams”. Sen jälkeen seuraavat tyylilaji(t), joiden piirissä henkilöt ovat esiintyneet, pääasiallinen ensimmäisenä, sitten heidän käyttänsä soittimet sekä lisäinformaationa, onko mahdollisesti kyseessä myös lauluntekijä/säveltäjä ja/tai yhtyeen johtaja. Lopuksi luetellaan syntymä/kuolinajankohdat paikkakuntineen. Tomkolla on ollut käytettävissä varsin kattavasti väestörekisteri- ja muita viranomaistietoja.

Asioiden oikeellisuutta ja mielenkiintoisia yksityiskohtia sekä sattumuksia ovat tekstiin tuoneet lukuisat hänen itsensä ja muiden kollegojen tekemät artisti-, sukulais- ja jälkipolvihaastattelut. Tomko mainitseekin saaneensa oikealle tolalle paljon aiemmissa lähteissä ollutta virheellistä tietoa. Suhteellisen lyhyet esittelyt sisältävät runsaasti kiinnostavia detaljeja, kuten uran keskeyttäneet sairastumiset tai muut elämäntilanteet. Myös työskentely/ura ja saavutukset muilla aloilla mainitaan silloin, kun se on aiheellista. Keskeiset levytykset/paikalliset hitit ja levymerkit, joille levyttänyt saavat myös maininnan. Lisäksi viitteitä löytyy artistien myöhempien vaiheiden comeback-yrityksistä ja keikka-aktiivisuudesta sekä varsin tuoreistakin äänitteistä. Varsinaisia virheitä (eipä ole kyllä kauheasti edellytyksiäkään) en tästä ole löytänyt, ainoastaan Mable Johnin kohdalla mahdollisesti painovirhe on muuttanut Berry Gordyn nimen Gordoniksi. Kirjaan sisältyy luonnollisesti melko paljon myös sellaisia muusikoita, jotka ovat tehneet pääasiallisen uransa Louisianan ulkopuolella, kuten Guyn veljekset Buddy ja Phil, Mighty Joe Young, Phillip Walker ja Sonny Green.

Kirjan ydinteeman ohella Tomko on toisaalta katsonut aiheelliseksi lisätä vielä osion, joka koostuu huomattavista muusikoista, jotka ovat syntyneet Louisianan ulkopuolella, mutta jotka ovat vaikuttaneet pääasiallisesti alueen musiikkiin ja joita yleisesti pidetään sikäläisinä muusikkoina. Tuosta 74 artistin katraasta löytyy sellaisia keskeisiä nimiä kuin Lee Allen, Marcia Ball, Guitar Slim, Little Freddie King, Bobby Marchan ja Whispering Smith. Hyväksi lopuksi on vielä valikoitu katsaus huomattaviin paikallisiin levytuottajiin (kaikkiaan 22 kpl) studioineen ja levymerkkeineen alueittain jaoteltuna.

Kirja on 21(leveys) x 26(korkeus) cm kokoinen hyväsidoksinen kovakantinen, kuten käytössä kuluvan hakuteoksen sopii ollakin. Erinomainen hankinta mihin tahansa musiikkikirjastoon, niin julkiseen kuin yksityiseen. Myös eri toimittajilta tilattuna 40 euron molemmin puolin asettuva hankintahinta on varsin kohtuullinen.

Juhani Laikkoja
(julkaistu BN-numerossa 5/2021)

Share