Levyarvio: Andres Roots


ANDRES ROOTS – Vol. 12
(Roots Art RAR2301)

Kun sävelsuoni kerran sykkii, sen tulee antaa lääketieteen nojallakin tehdä niin. Instrumentaalista, pääosin soolona esitettyä bluesin sukuista kitaramusiikkia levynsä otsikkoon viitaten varsin monen albumin verran on myös ennättänyt tehdä virolainen Andres Roots, jonka uutukainen on vaihteeksi eräänlainen kokoelma tämän arvostetun ”juuritohtorin” viimeaikaisesta tuotannosta.

14-raitaisen CD:n sisällöstä kaksi bluespitoisempaa slidenumeroa, Birdsong Thing ja Waiting Around, julkaistiin alun perin artistin vinyyli-EP:llä 2019 ja kuusi muuta, mm. rohkean perkussiivinen ”mustalaisblues” Sherwood sekä juonikkaasti Chuck Berryn No Particular Place To Go’ta Boulevard Of Broken Dreams -teemaan St. Louis Blues -klassikon hengessä sekoitteleva Bye Bye Berry olohuonetallennemaisella vuoden 2021 CD-EP:llä ”Afternoon”. Loput kuusi kappaletta ovat ennenjulkaisemattomia, habitukseltaan edellisille hyvin seuraa tekeviä pelkän akustisen kitaran voimin loihdittuja äänityksiä vuodelta 2022: kaksi eksemplaaria ovat peräisin kesällä toteutetusta teatteriproduktiosta ”The Rainmaker”, neljä tuoreinta taas ovat syntyneet studio-oloissa talvipakkasten aikana. Viimeksi mainituista huomion näpistävät etenkin kansanlaulun omainen rytminen ilotulitus Western Of The Mouth, John Faheyn perintöä vaaliva slideteos So It Is, Subhuti sekä yleislinjasta hieman popahtavamman tulkinnan saava 5-minuuttinen Hawk’s Out With His Axe. Sävellykset Roots on luonnollisesti laatinut itse.

Tyylillisesti kitaristi ei etäänny liikaa jo 1990-luvulta lähtien viljelemältään blues- ja folk-kasvatteiselta kotipalstalta. Pelkistetty mutta harkitusti luotu äänimaisema pakottaa kuulijan keskittymään olennaiseen, Rootsin taiturimaiseen soittoon, joka kaikessa vähäeleisyydessään onnistuu jälleen kerran viettelemään mukaansa. Jos vielä epäilette yhden miehen ja kitaran instrumentaalista viehätysvoimaa esimerkiksi keikkatilanteissa, teette niin turhaan. Andresilla nimittäin on hallussaan taika, jota monella muulla ei ole. Ettei vain jotain olisi tarttunut kyytiin sieltä Clarksdalen pahamaineisesta risteyksestä?

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 3/2023)

Share