Levyarvio: Eddie Kold Band


EDDIE KOLD BAND FEAT. LARRY DOC WATKINS – Chicago Alley Blues
(L+R CDLR 582927)

Eddie bändeineen vietti syksyllä 2019 viikon tai pari Chicagossa ja sai aikaiseksi levyllisen studioäänityksiä. Kaksi vuotta on kulunut edellisestä ”Chicago Blues Heaven” -levystä, joka sekin tehtiin Chicagossa 2017 ja julkaistiin maineikkaalla L&R-merkillä Saksassa. Tällä edellisellä albumilla oli ehkä enemmän omia soulblues- ja r’n’b-kappaleita, osittain myös vierailijoiden Vance Kellyn, Dolores Scottin ja Hollywood Scottin ansiosta.

Uudella levyllä on nimensä mukaisesti päätetty tuoda enemmän esiin bluestunnelmia. Vieraita on mukana tälläkin julkaisulla, mm. Omar Coleman huuliharpussa ja Tom Holland kitarassa kahdella kappaleella.

Laulaja-harpisti Omar on Chicagon nouseva kyky nuoremmasta päästä. Tom taas vaikutti pitkään mm. James Cottonin kokoonpanossa ja esiintyy nyt oman bändinsä kanssa. Bo Diddleyn Before You Accuse Me toimii komeasti herrojen myötävaikutuksella. Kappaleella kuullaan hienot kitarasoolot Hollandilta. Omarin huuliharppu puolestaan pääsee paremmin esiin Howlin’ Wolfin kappaleella Howling For My Darling, joka toimii erinomaisesti. Holland soittaa hienosti kitaraansa itselleen varsin tutulla kappaleella.

Edelliseen albumiin verrattuna vieraat eivät laula, paitsi harpisti-vokalisti Charlie Love Hound Dog Taylor -henkisellä kappaleella Gimme Back My Money. Tämä antaa bändin omalle solistille Larry ”Doc” Watkinsille tilaa osoittaa laulutaitojaan erityylisillä numeroilla, joista useaan hän on ollut itse tekemässä sanoja ja joiden tekoon hän on osallistunut yhteistyössä Eddie Koldin kanssa. Vahvaääninen Larry esiintyy edukseen esim. kappaleella Blues Man, johon on saatu session jälkeen Saksassa mukaan vierailijaksi kitaristi Bernard Allison. Lutherin poika osoittaa hallitsevansa nyanssit ja soittaa hillityn, melodisen soolon.

Muita hyviä esityksiä ovat Telephone Man, Just A Dream sekä levyn päättävä Suicidal Blues. Perinteiseen musiikkiin on otettu muutamia tämän päivän aiheita, mm. Eddien laulamissa kappaleissa Too Hot, joka käsittelee ilmastonmuutosta sekä Smart City, jossa kerrotaan internetin vakoiluohjelmista. Kaiken kaikkiaan hyvin tuotettu sessio, johon on saatu vierailijoilla lisäväriä. Kiitos kuuluu kuitenkin bändille, joka on kahdessa vuodessa saanut tehtyä kymmenen uutta omaa kappaletta. Laulut nojautuvat perinteeseen, mutta kertovat omista kokemuksista nykypäivänä. Kitaran ystävät saavat aimoannoksen, kuten myös huuliharpun ja laulun ystävät.

Eddie Kold on käynyt esiintymässä Rovaniemellä useamman kerran. Toivotaan, että hän bändeineen saisi tilaisuuden esiintyä myös muualla Suomessa.

Kari Kempas
(julkaistu BN-numerossa 1/2021)

Share