flash

 

 

FOREST LAKE BAND
High Temperature!
(FLB-1001)

(1) Don’t Go No Further (2) Clouds In My Heart (3) Crazy Mixed Up The World (4) I Feel So Good (5) 44 Blues (6) Theme For Walter Korpi (7) High Temperature (8) Honey Bee (9) Tell Me Mama (10) JJumps (11) Lonesome Whistle Blues (12) Up The Line

Uunituore yhtye Forest Lake Band – tai täytyisikö tässä tapauksessa sanoa ”terva-tuore”, kun Oulusta kerran ovat – on julkaissut ensimmäisen levynsä, High Temperature. Tulos on erittäin kiinnostava.

Itselleni tuli yhtyeestä heti mukavia mielleyhtymiä Chicago Overcoatiin niin kappalevalikoiman ansiosta (MudMuddya, Walteria ja Dixonia muutamalla muulla kuuluisuudella vahvistettuina) kuin tukevan vahvasti esillä olevan bluesharpunkin takia. Syy tuttuihin tuntemuksiin oli myös miesten tyyli esittää suoraviivaisen raskaasti 50-luvun duunaribluesia Chicagon pimeiltä kaduilta ja kujilta. Sekin täytyy todeta, että levy ei ole mitään räpin räpätystä tai säälittävää idolsien karsintapelleilyä, vaan kyse on lavantäydestä bluusikoita, jotka tekevät työnsä nautittavalla ammattitaidolla kunnioittaen jokaista soittamaansa sinistä nuottia.

Levyn aloittaa bluesmaailman suurimpiin lyyrikoihin kuuluneen Willie Dixonin kappale Don’t Go No Further, josta Muddy on tehnyt sen kuuluisimman version, ja jota yhtye tuo hienosti esiin omassa esityksessään. Waters-versiointi jatkuu, kun rumpali Jari Korpisalon upeasta soitosta kuullaan parhaat Elgin Evans -kolistelut kappaleissa 2 ja 8, joissa myös kitaristi Pentti Hännisen slide liukuu liukkaasti. Basisti Matti Järvellä on varsin uskottava lauluääni ja häneltä Muddyn falsettokin hoituu asianmukaisesti.

Eräs Little Walterin hienoimmista kappaleista on Crazy Mixed Up The World. Miesten soitanta on kaiken kaikkiaan suurenmoinen osoitus siitä, millä tasolla Forest Lake Bandin kanssa liikutaan, eikä vähiten harpisti Jussi Raatikan toimesta. Roosevelt Sykes on saanut nimiinsä 44 Blues’n kreditit, mutta tässä yhtye esittää meille sen tutuimman eli Howling Wolfin version. Levyllä on parit kitaristi Hännisen säveltämät instrumentaalit, joista ensimmäisessä, Theme For Walter Korpi, kitaroi Hound Dog Tayloria ja jossa on mukana hienovarainen ripaus myös John Littlejohnia, Toinen on kappale JJumps, jossa Jussi ja Pentti jakavat soolot edellisen tavoin tasapuolisen mukavasti. Nimikappaleessa High Temperature, kuten myös kappaleessa Walterin Tell Me Mama, seurataan uskollisesti alkuperäisiä sävelkuvioita. Jussi puhaltaa isosti esikuvansa mukaisesti, ja myös Matin laulu täytyy jälleen nostaa esiin. Freddie Kingin tutuksi tekemä, suht harvinainen Lonesome Whistle Blues on saanut yhtyeen käsissä omanlaisensa käsittelyn, samoin kuin levyn päättävä Walterin uran loppupuolen mukavatempoinen Up The Line. Jälkimmäinen karkaa alun jälkeen täysin omille linjoille.

Kun sanotaan, että ”fudis on parasta livenä”, niin kyllä sama sanonta sopii täysin myös musiikin kuunteluun. Eli jos suinkin mahdollista niin rantaudu paikan päälle ja nauti omin korvin kuulemastasi. Ja jos se ei ole mahdollista, niin ainakin Muddy-, Walter- ja Chicago-fanien kannattaa hypätä bootseihin ja suunnata suoraan johonkin laadukkaaseen alan kauppaan, josta saatte oman levynne hankittua.

Keep on Bluesin’ – Jari Kolari

Jälkikirjoitus: Livekeikka Käpygrillissä!

High Temperature -levyn julkistuskeikka pidettiin perjantaina 11.3. eräässä Stadin kuuluisimmista blues-klubeista eli Käpygrillissä. Tunnelma täpötäydessä baarissa oli hurja saaden muutaman tanssijalankin vipattamaan lavan eteen. Yhtye esitti uudelta levyltään tukun kappaleita sekä toisen mokoman jostain tulevaisuuden laulukirjastaan. Jussi Raatikan harppu soi paljon ja vahvasti, ja ainakin muutama paikalla ollut harppufani tärisi ihan ”sinisenä” ilosta. Kitaristi Hänninen tuki maukkaasti Jussia, kun vain sooloiltaan ehti. Korpisalo piti omassa kulmassaan huolen siitä, ettei rumpupatteri päässyt turhia jäähtymään. Basisti Järvi oli livenä yhtä upea lauluosuuksissaan kuin levylläkin. Kerta kaikkiaan nautinnollinen iltapuhde ja erinomainen keikka Forest Lake Bandilta, joka on hieno lisä Suomen bluestarjontaan.