Levyarvio: James Harman


JAMES HARMAN – Didn’t We Have Some Fun Sometime
(Electro-Fi 3465)

James Harman (1946–2021) oli bluesharppulegenda, joka keikkaili kotimaassaan ja ympäri maailmaa, usein myös Suomessa. Levyjulkaisuja oli lukuisia, joista viimeisin on tämä postuumisti ilmestynyt tallenne. Pääarkkitehtina ja kanssasoittajana on Harmanin pitkäaikainen yhteistyökumppani, kitaristi Nathan James.

Levyn nimi tulee tarinan mukaan Jamesin isän kuolinvuoteella lausumista viimeisistä sanoista vaimolleen. Todella kaunista. Nämä äänitteet on tehty Sacred Studiosilla pandemiavuosien aikoihin, miksaajana ja masteroijana edellä mainittu Nathan James. Tämä soittaa kitarataustojen lisäksi jalkaperkussioita. Osa biiseistä on akustisia harppu-kitaraduettoja. Osassa mukaan liittyvät sähköisemmässä formaatissa rumpalit Marty Dodson ja Hal Smith, basisti Troy Sandow sekä kosketinsoittajat Carl Sonny Leyland ja Gene Taylor.

Edellä mainittujen lisäksi perkussionisti Michael Tempo tuo lisävibaa esimerkiksi kappaleessa A Rut And A Groove, jossa low key -harppu täydentää tunnelman. James Harman on tunnettu vahvan bluesharpun ja -vokaalien lisäksi tarinankertojana, joka esiintyy useilla levyn raidoilla, muun muassa keikkamuusikon arkea kuvaavassa biisissä Work Don’t Come To Me. Sonny Boy Williamson kakkosen perintöä kunnioittaa Taking It On The Lam. Laulu- ja harppuosuudet kulkevat tutunoloisesti, vaikka sävellys on Harmanin oma. Levyn nimikappale on kaunis balladi, joka ei noudata blueskaavaa vaan on esittäjälleen poikkeuksellista pehmeää soulia.

Tämän levyn kappaleet oli tarkoitettu jatkona James Harmanin hienolle levyjulkaisu-uralle. Nyt siitä muodostui muistoalbumi osaavalle muusikolle. Tätä hänen kahdettakymmenettä kuunnellessa tulee mieleen vuosia sitten tekemäni haastattelu tähän lehteen. Sen piti kestää tunnin verran, mutta lopulta vierähti koko ilta jutellessa muun muassa Jamesin urasta, huuliharpun saloista ja lukemattomista tuntemistaan bluesmuusikoista.

Hatunnosto hienoa musiikkia tehneelle artistille ja hienolle ihmiselle! Toivottavasti arkistojen kätköistä löytyy lisää ennen julkaisematonta musiikkia.

Harri Haka
(julkaistu BN-numerossa 2/2024)

Share