Levyarvio: John Clifton


JOHN CLIFTON – Too Much To Pay
(Flower FCD 077)

Kun on 40 vuotta veivannut bluesia ja siinä sivussa puhaltanut soundeja harpusta niin voi hyvällä syyllä sanoa miehen olevan pitkän linjan muusikko. Tässä tapauksessa siis bluusikko, bluesharpisti John Clifton.

Kalifornian Fresnossa syntynyt John perusti 80-luvun lopussa veljensä Billin kanssa Chicago- ja West Coast -tyylisen MoFo Party Bandin (yhtyeen esikoislevy ”Call The Doctor” ilmestyi 1999) ja on siitä asti ollut varsin uskollinen kyseisille tyyleille. Tämä ”Too Much To Pay” on vasta miehen viides oma albumi (aikaisemmin häneltä on arvosteltu BN:ssä julkaisut ”Let Yourself Go”, ”Nightlife” ja ”In The Middle Of Nowhere”).

”Too Much To Pay” on äänitetty Puolan vierailun yhteydessä ja se sisältää 10 Johnin omaa sävellystä, kolmella on ollut avustamassa Roger Perry. Levyllä musisoivat John Clifton, (laulu, harppu ja akustinen kitara) tukenaan varsin osaavaksi osoittautunut puolalainen The Boogie Boys: kitaristi Piotr Bienkiewicz, kosketinsoittaja Bartek Szopinski, basisti Janusz Brezinski ja rumpali Milosz Szulkowski.

Levyn monipuolisen tyylikirjon täyttää hempeän lempeä 50-luvun tapaan rokkaava r&b-rytke (mm. Get Lost ja One Fine Chick). Slovaripuolta tarjoaa It Wouldn’t Stop Raining ja soulahtavampaa menoa esim. nimikappale Too Much To Pay. Piotr Bienkiewiczin ränttävä kitara dominoi hölkkäblues-tempoista Broke Down Foolia.

”Onpas reipas ralli!” Se oli ensimmäinen mielikuvani levyn päättävästä Bad Tripistä, kun ”rockabillybasson” läpsytys ja Piotr’n pamauttamat Okie Dokie Stomp -riffit aloittivat kappaleen.

Omasta mielestäni levyn parasta antia ovat kuitenkin perinteiset Chicago- ja West Coast -kappaleet, kuten shufflenumero Long Gone Mama. Bluesin pyhä kolminaisuus piano, kitara, harppu on myös elementissään raidoilla The Problem ja Swear To God I Do.

Tämä Cliftonin uusin sopii hienosti samaan pakettiin artistin aikaisempien neljän soololevyn kanssa. Jos eteesi osuu niin kannattaa kyllä kuunnella.

Jari Kolari
(julkaistu BN-numerossa 2/2024)

Share