Levyarvio: The Spermbankers


THE SPERMBANKERS – Death Takes Us All
(Polí5 EPP 243-1)

Spermbankers pitää päämajaansa Prahassa. Kaupungin avantgardistinen kulttuuriympäristö antaa mojovan lisän yhtyeen musiikkikonseptiin. Bändin laulajana ja tekstittäjä toimii suomalainen Pasi Mäkelä, joka on asettunut monipuoliseksi performanssikouluttajaksi ja -taitelijaksi Tšekkeihin. Rytmit bändissä lyö Bert Neven.

Pasi Mäkelän laulussa on tylyä viimaa saarnastuolista ja bändi häärii särmikkäästi kappalaisen tehtävissä. Kitarat soivat päällimmäisenä toisiaan haastaen. Garage-gospel-blues -soundi on saanut lisää potkua sitten edellisen vuoden 2019 vinyylikiekon, joka oikeastaan oli kokonainen aihepiirin ooppera kera vinyylialbumin mukana tulevin kuvitetuin libretoin. Spermbankersissa synkkää pohjavirettä kutoo kitaristi Martin Ruzickan baritonisoitin. Näin saadaan aikaiseksi lähelle bluesia suunnistavaa kokonaissointia. Miksei myös Hound Dog Taylorin trion tyylisesti, mutta melkoisilla garagekertoimilla varustettuna.

Uudella 7 kappaleen ja 27 minuutin kokonaiskestolla on nyt luotu jyräävämpi, ehkä hieman modernimpi kokonaisuus, jossa nuo edeltävän levyn poikkeukselliset elementit ovat myös vahvasti mukana. Paikoin meno tuntuu siltä kuin raskaamman rockin stoner-tyylisuunta kohtaisi varhaisen grungen.

Albumi takoo asiaansa napakasti eteenpäin ja bändin soitto on erittäin verevää – tyylilajinsa kapeassa ja kovimmassa kärjessä. ”Death Takes Us All” -levylla Pasi ja bändi osoittavat myös osaavansa kirjoittaa sopivia melodioita kitaravetoisiin kappaleisiinsa. Levy vie tunnelmissaan kuulijan syvälle “fire and brinstone” -alhoihin. Niitäkin tunnelmia on syytä aina silloin tällöin vatvoa täällä hyvinvointivaltiossamme.

Rankasti työstetty ja marssirytmissä kulkeva hoilotus My God’s Weary Army päättää levyn jääden soimaan kivasti korvamatona. Julkaisussa tulee myös lyriikkalehti mukana, joten Pasi Mäkelän iskeviä sanoituksia (kuten Urban Camper Blues ja Joe The Carpenter) pääsee seurailemaan tarkemminkin.

Olisi muuten hienoa saada Spermbankers kesäksi keikoille Suomeen ja kiertueelle mukaan esim. Faarao Pirttikankaan Paha-Viitanen sekä Tuomari Nurmion Korkein Oikeus, jotka molemmat ovat saman kastin yhtyeitä.

Jorma Riihikoski
(julkaistu BN-numerossa 2/2024)

Share