KAIKESSA SOI BLUES! 4/2015 (syys-lokakuu 2015)

Blues News -lehden toimitus
Finnish Blues Society ry
PL 257, 00531 Helsinki
http://www.bluesnews.fi


BLUESSÄHKEITÄ MEILTÄ JA MAAILMALTA

Björklöf ja Lyytinen brittilehtien tähtinä.
Kesän kynnyksellä albuminsa "Ain't Bad Yet" myös kansainvälisessä jakelussa julkaissut Micke Björklöf & Blue Strip esiintyy aukeaman mittaisessa haastattelussa brittiläisen The Blues Magazine -lehden numerossa #23 (elokuu 2015). Kotimaan MTV:n nettiuutissivustoilla raportoitiin hiljattain, että "Ain't Bad Yet" on viihtynyt Independent Blues Broadcasters Association of UK -järjestön (IBBA) radiosoittolistalla yhtä soittoa peräti neljä kuukautta, paistatellen parhaimmillaan sijalla 16. Niin ikään maamme johtaviin bluesartisteihin lukeutuvan ja englantilaisen Blues Matters -lehden elo-syyskuun 2015 numeron kannessa poseeraavan "The Queen Of Sliden", Erja Lyytisen levy "Live In London" oli IBBA:n listalla ykkössijalla heinäkuussa. MTV:n uutisen mukaan IBBA:ssa ei ole koskaan aikaisemmin rankattu kahta suomalaisartistia yhtä aikaa. Björklöfin ja Lyytisen yhdistää toisiinsa myös "valkokangas", sillä Erja vierailee Blue Stripin uutuusvideolla Hold Your Fire Baby. Lyytisen yhtyeen omaa keikkakalenteria täyttää loka-marraskuussa laaja Euroopan-kiertue mm. Englannissa ja Saksassa.

Southpaw Steel'n'Twang kiertueella ja levyttämässä USA:ssa. Kielisoitintaituri Ville Leppäsen, basisti JP Mönkkösen ja rumpali Tero Mikkosen muodostama pedaali- ja lapsteelpainotteinen trio Southpaw Steel'n'Twang keikkailee syyskuun aikana Yhdysvalloissa (mm. New Yorkissa) ja valmistautuu samalla levyttämään tulevan albuminsa St. Louisin Firebrand-studiossa. Yhtye esiintyy myös ensimmäisenä kutsuttuna suomalaiskokoonpanona arvostetussa International Steel Guitar Convention -tapahtumassa St. Louisissa, Missourissa 3.-5. syyskuuta. Southpaw Steel'n'Twangin uusi levy "Greetings From St. Louis" julkaistaan Helsingin Malmitalon konsertissa 26. marraskuuta. Ryhmän keväällä 2014 ilmestynyt, americanaa, jazzia, kantria, progea ja surf-rock'n'rollia sekoitellut esikoiskiekko "Hale's Pleasure Railway" keräsi runsaasti kriitikkokehuja ja on myös soinut tiiviisti radioasemilla ympäri maailmaa.

Titty Bar Tim Blues Band jälleen itänaapuriin. Titty Bar Tim Blues Band suunnistaa jo vuoden toiselle Venäjän-kiertueelleen lokakuussa. Pelottomien kouvostobluesin sanansaattajien tämänkertaisiin keikkapaikkoihin lukeutuvat Pietari, Pihkova ja Novgorod.
FINNISH BLUES SOCIETYN KUULUMISIA

Maisteri T:ltä uusi BN-levy.
Laulaja-huuliharpisti Teijo Eloranta alias Maisteri T. on saanut valmiiksi uuden pitkäsoiton "Voodoo-mies", jonka julkaisee FBS ry:n Blue North Records. 11 suomenkielisestä esityksestä koostuva digipak-CD (BNCD013) sisältää sekä Elorannan ja tämän yhtyejäsenten (Sammeli Palovaara: kitara, Petri Loikala: basso, Juho Ranta: rummut) omaa käsialaa olevista kappaleista että Rick Estriniltä (Little Charlie & The Nightcats) ja Steve Guygerilta lainatuista käännösnumeroista. "Voodoo-mies"-levyjulkkareita vietetään Helsingin Juttutuvan GhettoBlues-illassa 9. lokakuuta.

FBS:n valokuvanäyttely syyskuussa Lahdessa. Finnish Blues Societyn 15 kollaasitaulusta (ja noin 80 valokuvasta) koostuva "Näyttelykuvia Blues-Suomesta - Puoli vuosisataa suomalaisen bluesharrastuksen sielunmaisemaa" -näyttely on esillä Lahden Kaupunginkirjastossa (Kirkkokatu 31) 1.-30. syyskuuta. Avajaisissa 1.9. klo 18-19 kuullaan myös akustista live-bluesmusiikkia Ismo Haaviston esittämänä.


Extramuhkea Blues News 4/2015 ulkona. Blues News 4/2015 on ilmestynyt. Peräti 84-sivuisen blues- ja rootstietopaketin aiheita ovat tällä kertaa mm. Sven Zetterberg, Tuomari Nurmio, Ilkka "Dr." Helander, Joensuu Riihimäki, Louise Hoffsten, Stoney Curtis Band, Johnny Dyer, Jesse Powell, The Ad Libs sekä Tommy Roe. Mukana luonnollisesti myös runsaat määrät mielenkiintoisia levy-, kirja- ja tapahtuma-arvioita - sekä paljon muuta! Jyrki Kallion ottamassa kansikuvassa fiilistelee Sven Zetterberg.JULKAISU- JA STUDIOUUTISIA

Bluestohtorin paluu.
Syyskuun odotetuimpia kotimaisia kärkijulkaisuja bluesin saralla on Ilkka "Dr." Helanderin sooloalbumi "Country Boy", josta Bluelight Records tuo kauppoihin hieman toisistaan poikkeavat LP- ja cd-painokset. Akustisvoittoinen kiekko koostuu etupäässä lainamateriaalista ja muutamalla kappaleella vierailevana harpistina soittaa myös legendaarinen amerikkalaismuusikko Charlie Musselwhite. "Country Boyn" levyjulkaisukonsertti pidetään Helsingin Malmitalolla 22. syyskuuta. Muita tulevia Bluelight-julkaisuja ovat rock'n'roll-legenda Jack Scottin "Way to Survive" (LP ja CD; 9. lokakuuta) sekä alkuperäiskokoonpanossaan esiintyvän britti-neobillybändi Restlessin "Originals" (LP ja CD; 23. lokakuuta), jonka kaikki kappaleet ovat levyn ydinhahmojen Mark Harmanin ja Ben Cooperin kirjoittamia. Lisäksi Bluelight Records on julkaisemassa marraskuussa CD:n Hayden Thompsonilta, johon sisällytetään kokonaisuudessaan kantri-rockabillylaulajan vanhat LP:t "Booneville Mississippi Flash" (1985) ja "The Time Is Now" (1990) sekä viisi bonusraitaa, joista neljä on ennenjulkaisemattomia ruotsalaisen Wildfire Willie & The Ramblersin kanssa tehtyjä äänitteitä.

Eero Raittinen ja White Knuckles Trio yhteislevylle. Poikkeuksellisen tehokkaalla aikataululla, vain muutamassa viikossa äänityshetkestään valmistunut pitkäsoitto "Live At Suisto" on Eero Raittisen ja White Knuckles Trion ensimmäinen yhteinen levyjulkaisu. Hämeenlinnan Suisto-klubilla elokuun puolivälissä taltioitu intensiivinen keikka ilmestyy - ilman jälkiäänityksiä tai -korjauksia - syyskuun aikana Turenki-merkin digipak-cd-painoksena. Eero on myös julkaisemassa Hustle Fuzz -instrumentaaliyhtyeen kanssa digi-singlen ja videon Twerkie Jerkie Dance 17. syyskuuta. Tapahtumaa juhlitaan Helsingin Ravintolalaiva Wäiskissä 25.9. pidettävän konsertin yhteydessä. Turenki Recordsin hiljattaisia aikaansaannoksia on myös folkyhtye Petty Pilgrimsin albumi "Eedeniksi luultiin", jolla AP Sarjanto, Jaakko Heinimäki ja kumppanit esittävät omina suomennoksinaan vanhoja lauluja Irlannista, Skotlannista, Englannista ja Pohjois-Amerikasta.

Ankerman muistelee LP:llä mustelmiaan. Lauri "Arno" Ankermanin ja tämän The Ankermen -yhtyeen syyskuussa ilmestyvä live-vinyylialbumi kantaa nimeä "Mu(i)stelmia Tiellä". Running Moose Productions/Northern Stars -yhtiön julkaisu on Ankermanin levytysuran kolmas pitkäsoitto.

Sinisävelisiä omakustanteita. Pääkaupunkiseutulainen bluesnelikko MOOD'z on julkaissut kolmannen demo-cd:nsä "3 O'Clock". Myös kitaristi Esa-Matias "Empson" Heinosen johtama Bluesroad-yhtye on saanut aikaiseksi uuden suomenkielisestä materiaalista koostuvan omakustanteisen albumin "Missä Sä Oot?", turkulainen garageblues-duo Pelkkä Pirttinen cd-EP:n "Kalasatama" ja L.R. Phoenixin, Cane Vuorjoen sekä Echo Räsäsen muodostama North Karelian Allstars oman 9-uraisen kiekon "Red Haired Girl". Myös pitkän linjan juurimuusikko ja toistakymmentä vuotta Varsinais- ja Keski-Suomessa jazzmusiikin läänintaiteilijana toiminut Ilkka Rantamäki on julkaissut uunituoreen blues-viritteisen soololevyn "Letters From Dark Country". Syksyn aikana Rantamäki on viimeistelemässä myös kahta EP-levyä 60-lukuiseen brittibluesiin erikoistuneen The Bluesbrokers -yhtyeensä kanssa. Ainoastaan web-latauksena (iTunes) sekä suoratoistona (Spotify) on puolestaan kuunneltavissa ja/tai hankittavissa haminalaisen Eljas Verve Blues Bandin heinäkuussa 2015 julkaisema 3-raitainen digi-EP "Mojo Blues".

Wentus-tiimin levyuutuuksia. Jälleen aktivoitunut ja lokakuussa ruotsalaisen Louise Hoffstenin kanssa kiertävä Wentus Blues Band on viettänyt osan kesästä 2015 Karkkilassa Tomi Leinon analogisessa Suprovox Studiossa äänittämässä tulevaa pitkäsoittoaan. Bändin johtohahmo ja basisti Robban Hagnäs on puolestaan julkaissut syyskuun alussa toisen soolokiekkonsa "Broken Hearted Again" (RAMA0215) omalla Ramasound Recordsillaan. Yhtiön aikaisempiin tuotteisiin lukeutuu Wentus Blues Bandin ja nyt jo edesmenneen brittilegendan Dick Heckstall-Smithin kehuttu konserttitallenne "Man Of Stone".

Levytysvuorossa länsinaapurin Trickbag. Ruotsalais-suomalais-englantilainen yhteenliittymä Trickbag - kitaristinaan Tomi Leino - on saanut markkinoille albumin "Candyville". Suomessa ryhmä esiintyy seuraavan kerran Vaasan Halloween Bluesissa 30. lokakuuta ja myöhemmin loppusyksystä Helsingin Storyvillessä 13.-14. marraskuuta.

Kalifornian boppailut. Rockabilly-yhtye Mike Bell & The Belltonesin keväällä 2015 Kaliforniassa Deke Dickersonin studioilla äänittämät sessiot on julkaistu Goofin' Recordsin EP:llä "California Bop". 500 kappaleen rajoitettu painos sisältää kaksi raitaa, jotka tullaan sisällyttämään myös bändin tulevalle albumille.

Fanaattista rock'n'rollia. 50- ja 60-lukujen taitteen surf- ja gogo-vetoiselle rock'n'rollille omistautunut pääkaupunkiseutulainen Fanatic IV (Kekka Uitto: laulu/kitara, Pekka Laine: kitara, Miikka Siira: basso, Jupe Litmanen: rummut) on julkaisemassa lokakuussa esikois-EP:tään espanjalaisen El Toro Recordsin toimesta. Kotimaassaan yhtye on saavuttanut myös genrerajat ylittävää hurmosta esiintyessään heinäkuussa 2015 vaihtoehtoiseen rock- ja pop-musiikkiin painottuneessa Hori Smoku Summer Boogaloo -tapahtumassa yhdessä mm. amerikkalaisten garagerock-yhtyeiden The Goriesin ja Dead Moonin kanssa.

Virran viemää. Aikaisemmista teoksistaan "Rokista rautalankaan" ja "Elvis elää" sekä Blues News -kirjoituksistaan muistettavan Hannu Nybergin tuorein kirjajulkaisu kantaa nimeä "Olavi Virta - Hurmiosta turmioon". Into Kustannuksen tuotantosarjaan lukeutuva 450-sivuinen opus purkaa auki lukuisia mestarilaulajan elämään, tekoihin, levytyksiin ja taustatietoihin liittyviä yksityiskohtia, uskomuksia, myyttejä, epäselvyyksiä sekä aikaisemmin julkaistussa kirjallisuudessa esiintyneitä virheitä.

Muutakin musiikkipitoista luettavaa. Hiljattain Mary Lou Sullivanin kirjoittaman Johnny Winter -elämäkerran suomenkielisen version "Rankkaa menoa, Johnny Winterin villi ja vaarallinen elämä" (suom. Jussi Niemi) julkaissut rajamäkeläinen Aviador Kustannus tuo syyskuussa markkinoille kolumbialaisen Andrés Caicedon romaanin ”Eläköön rumba!”, jonka käännöksestä on vastannut Jukka Koskelainen. Kustantamon esittelyn mukaan "Calin miljoonakaupunkiin sijoittuva nuorisokuvaus, huuruisen lyyrinen rappiotarina, täydentää Kolumbian ja koko latinalaisen Amerikan kokonaiskuvaa kertomalla siitä, minkä nobelisti Gabriel Garcia Marquez jätti kertomatta. Romaanissa on paljon elokuvallisia piirteitä – kirjailija oli todellinen leffafriikki, joka vietti suuren osan arjestaan filmejä katsomalla. Vuonna 1977 kuolleen Caicedon nuoruus täyttyi myös 60-luvun lopun ja 70-luvun alun rock- ja salsamusiikista, mikä näkyy ja kuuluu sekä romaanin kielessä että sen tapahtumien soivana äänimaisemana. Kirjailijan traagisella kohtalolla on yhtymäkohtansa musiikin suurnimien, kuten Jim Morrisonin, Janis Joplinin ja Jimi Hendrixin lyhyisiin elämiin – yhdellä erolla: Caicedo kuoli jo 26-vuotiaana." Like Kustannus on puolestaan käännättänyt Ari Väntäsen voimin Rick Braggin tuoreen Jerry Lee Lewis -elämäkerran "Jerry Lee Lewis – His Own Story" nimellä "Jerry Lee Lewis - Omin sanoin" sekä Ben Marshallin, Pete Townsendin ja Roger Daltreyn nimiin merkityn teoksen "The Who - Virallinen tarina". Väntäsen käännöskäsialaa on myös Suomeen touko-kesäkuussa 2015 suurvalokuvanäyttelynsä tuoneen Bob Gruenin kirja "John Lennon - New Yorkin vuodet". Like-tuotantoa on edelleen TV:stä tutun "Sound Tracker" -sarjan painettu jatko-osa "Sound Tracker II" (toim. Tommi Liimatta, Sami Yaffa, Otso Tiainen), jossa muusikko Sami Yaffa syventää tutkimusmatkaansa maailmalla musiikin urbaani- ja ruraalilegendojen syövereihin. Kirja "Sound Tracker" ilmestyi syksyllä 2014. Johnny Kniga -kustantamon syksyn 2015 musiikkiaiheisiin julkaisuihin lukeutuu mm. Lamppu Laamasen kirjoittama "Dave Lindholm, tietenkin".
ULKOMAAN VIERAITA SEKÄ FESTARI- JA KLUBITARJONTAA

Syksylomaillen bluesfestareilla.
Kolin jylhissä vaaramaisemissa Lieksassa otetaan vastaan sekä syksyn väriloistoa että musiikinjanoisia vieraita Ruska Bluesissa 18.–20. syyskuuta. Viikonlopputapahtuman esiintyjiä ovat mm. Kalle Salonen Band, Tomi Leino Trio sekä Paulina’s Diner. 35 vuotta täyttävä Blues Live! -festivaali valtaa Jyväskylän katukuvan 1.–4. lokakuuta akteinaan mm. yhdysvaltalaiset Henry Heggen, Chris Thomas King ja John Németh, kanadalais-ruotsalainen duo Kiralina Salandy & Per ”Slim” Notini sekä härmäedustajat Honey B. Family, White Knuckes Trio, R&Bulls ja The Wolf Pack. Niin ikään tapahtumassa sekä Tomi Leino Trion kera että soolona konsertoiva sykähdyttävän tummasoundinen tanskalaisherra Big Creek Slim (alias Marc Rune) suorittaa samalla ensimmäisen kiertueensa maassa, vieraillen Jyväskylän lisäksi myös Helsingin Malmitalolla (7.10.), Tampereen Kulttuuriravintola Kivessä (8.10.), Vaasan O’Malleysissä (9.10.) sekä Helsingin Storyvillessä (10.10.). Big Creek Slim Bandiä täydentää Suomen-keikoilla tanskalaiskitaristi Peter Nande. Big Creek Slimiä on mahdollista nähdä bändeineen myös 17. kertaa Rovaniemellä järjestettävässä Roots’n River Bluesissa. Festivaalin avajaispäivän klubin (Bull Bar & Grill) estradille nousee 2.10. Slimin lisäksi tapahtumaisäntä Jarmo Puhakan komennoima Slim Butler Trio. Päätapahtumassa Hotelli Pohjanhovissa 3.10. musiikillista repertuaariaan esittelevät vuorostaan Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Timo Turpeinen & RootFood sekä brittiläisen pubrockin kymppikerhoon lukeutuva Nine Below Zero. Lisäksi viikonlopun ohjelmaan sisältyy bluesaiheista paneelikeskustelua ja workshoppeja sekä erityinen basso-klinikka Rovaniemen Kirjastossa lauantai-iltapäivällä. Nine Below Zero esiintyy myös Oulun Loka Blues -tapahtumassa 2.10. yhdessä paikallisen Bluestonen kanssa. Lahti Blues & Roots -tapahtuman pääkonsertissa Lahden Seurahuoneella 10.10. on mahdollista tarkistaa britti-rock’n’roll-legenda Johnny Spencen ja tämän luottosäestäjänä toimivan Doctor’s Orderin, Jo’ Buddy meets Funky Kingstonen, Ismo Haavisto Bandin sekä Honey B. Familyn keikkakunnot. Blues & Rootsin klubi-iltoja vietetään 8. ja 9.10. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna Vaasan Halloween Blues tarjoilee kotimaisia yhtyeitä klubeilla sekä kansainvälisen kattauksen päätapahtumassaan ravintola Centralissa lauantaina 31.10., jolloin esiintymässä nähdään mm. chicagolainen Lil’ Ed & The Blues Imperials, länsirannikon kulttikitaristi Junior Watson sekä ruotsalainen Trickbag. Halloween Bluesin klubiohjelmiston nimiä ovat ainakin Suomibluesin veteraani J. Leino sekä festivaalin ”maskotti”, alusta asti jokaisella kerralla mukana ollut Ville ”Lefty” Leppänen. Suomessa viimeksi vuonna 2004 nähty Lil’ Ed & The Blues Imperials palaa pitkästä aikaa maahan. Lähisukulaiseltaan J.B. Huttolta oppinsa saanut kitaristi-laulaja Lil’ Ed Williams (s. 1955) aloitti uransa jo 70-luvulla Chicagon West Siden klubeilla – ja onkin siten eräs viimeisistä suorista linkeistä sähköisen slidekitaran keskeisiin artisteihin kuten juuri J.B. Huttoon ja Elmore Jamesiin. Lil’ Ed & The Blues Imperials on pysynyt uskollisena sen 80-luvulla löytäneelle Alligator-levymerkille ja julkaissut yhtiön kautta 8 pitkäsoittoa, joista viimeisin, ”Jump Start” valmistui vuonna 2012. Bändin lokakuun lopun keikkakalenteri näyttää seuraavalta: Helsinki, Tavastia 27.10., Tampere, Klubi 28.10., Kokkola, Corner’s Pub 29.10., Kemi, Ankkuri 30.10., Vaasa, Halloween Blues 31.10.

Joshua James jälleen Ninnin ja Mikan vieraana. Pitkään suomalaismuusikoiden Ninni Poijärven ja Mika Kuokkasen kanssa yhteistyötä tehnyt ja Suomen televiossakin esitetyn Sons of Anarchy -sarjan kautta tutuksi tullut amerikkalainen folklaulaja-lauluntekijä Joshua James saapuu uudelle pikakiertueella suomalaiskollegoidensa kanssa. Syyskuun keikkapaikkoja ovat ainakin Espoo (16.9.), Kouvola (18.9.) sekä Turku (19.9.).

Pölkky-Bob Suomeen. Vaihtoehtobluesin omanlaisiinsa kulmakiviin lukeutuva yhden miehen orkesteri Bob Log III saapuu kiertueelle Suomeen lokakuussa. 60-lopulla Chicagossa syntyneen Bob Log III:n tavaramerkkejä keikoilla ovat "ihmiskanuunankuula"-puku, mikrofonilla varustettu moottoripyöräpoliisin kypärä sekä vanhat Silvertonen puoliakustiset kitarat. Pölkky-Bobin keikkapaikkoja ovat ainakin Maarianhamina (Dino's 13.10.), Salo (Hometown, 14.10.), Helsinki (Kuudes Linja 15.10.), Jyväskylä (Musta Kynnys 16.10.) sekä Turku (Dynamo 17.10.).

Wilko Johnsonin paluuturnee huipentuu Kokkolaan. Jo 22. kerran järjestettävän Scandinavian Blues Partyn pääkonserttia Kokkolan Snellmansalissa 26.9. tähdittävät nousevan polven ruotsalaislaulajatar Lisa Lystam, suomalaistuneen venäläiskitaristi-laulaja Konstantin Kovalevin luotsaama Firebugs Inc. sekä viime vuosina kovia kokenut brittiläisen baari-rock’n’rollin kummisetä Wilko Johnson. Tapahtuman jatkoklubilla Corner Pubissa esiintyy lisäksi samana iltana Tomi Leino Trio, jonka jälkeen musisointia jatketaan vielä jamien merkeissä. Parissa vuodessa Ruotsissa todella isoon rooliin noussut Lisa Lystam on Suomessa varsin uusi tuttavuus, vaikkakin hän on jo muutamaan otteeseen käynyt myös täällä esiintymässä. Viime vuonna debyyttialbuminsa ”When Money’s Runnin’ Out” julkaissut Lisa on vasta 23-vuotias mjölbyläinen, ja koko hänen Family Band -yhtyeensä edustaa nuorta ja kokeilunhaluista mutta samalla vanhaan rytmimusiikkiin perehtynyttä muusikkosukupolvea. Lisa itse on nostanut esille nimenomaan ruotsalaisten kokeneempien nimien, kuten Magic Samin klassisella ”West Side Soul” -levyllä soittaneen pianisti Slim Notinin merkityksen hänen omassa kehityksessään ja musiikissaan. Vaikuttaakin siltä, että Ruotsin bluespiireissä tietotaito siirtyy sukupolvelta toiselle samaan tapaan kuin aikoinaan esimerkiksi USA:n merkittävillä bluesalueilla Mississippissä, Louisianassa ja Chicagossa. Scandinavian Blues Partyn taustalla operoivan ojelmatoimisto DP Agencyn maahantuomana Suomeen saapuva Wilko Johnson keikkailee yhtyeineen (basisti Norman Watt-Roy ja rumpali Dylan Howe) myös Tampereen Klubilla (23.9.), Helsingin Savoy-teatterissa (24.9.) sekä Jyväskylän Lutakossa (25.9.).

Blueskonkarit kiertävät. 50-vuotisjuhliaan kiertueen merkeissä viettävä ruotsalainen laulaja-harpisti Louise Hoffsten turneeraa yhdessä Wentus Blues Bandin kanssa. Helsingin Savoy-teatterissa 15.10. pidettävän avajaiskonsertin jälkeen seurue on tavattavissa eri puolella Pohjoismaita aina kuun loppuun saakka. Suomessa muita keikkapaikkakuntia ovat Tammisaari (16.10.) sekä Porvoo (17.10.). Brittibluesin suurista suurin, John Mayall, ei malta hänkään miettiä eläkepäiviä vaan matkustaa syyskuussa Suomeen kolmen stopin pikku-kiertueelle. Tapahtumapaikoiksi ovat tällä kertaa valikoituneet Helsingin Kulttuuritalo (8.9.), Turun Logomo (9.9.) sekä Tampere-talo (10.9.). Kitaristi-laulaja Hein ”Little Boogie Boy” Meijer ei ehkä vielä yllä Mayallin veroiseen konkarikategoriaan, mutta oman pitkän päivätyönsä tämä viihdyttävä bluesmuusikko on silti ennättänyt tehdä, sekä kotimaassaan Hollannissa että kansainvälisillä areenoilla aina Yhdysvaltoja myöten. Suomessa Little Boogie Boyta säestävät Tampereella (3.9.), Vaasan O’Malleysissä (4.9.) sekä Helsingin Storyvillessä (5.9.) totuttuun tapaan basisti Jaska Prepula ja rumpali Mikko Peltola.

Lightin' Guy herättää Hound Dog Taylorin haamun eloon. Helsingin Juttutuvan GhettoBlues-klubilla 30.10. sekä Vaasan Halloween Bluesissa seuraavana päivänä vieraileva belgialainen Guy Verlinde (a.k.a. Lightnin' Guy, s. 1976) on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta maansa ansioituneimpia ja bluesmuusikoita, joka on myös levyttänyt paljon, mm. teksasilaisen etunimikaimansa Guy Forsythin kanssa sekä kiertänyt ympäri Eurooppaa chicagoblues-kitaristi Studebaker Johnin rinnalla. Viime vuonna tämä erityisesti Hound Dog Taylorin musiikilliselle perinnölle kunniaa tekevä slidespesialisti keikkaili ja äänitti muutamia kappaleita myös suomalaislaulaja Ina Forsmanin kanssa. Verlinden tuorein oma albumi "Better Days Ahead" (Parsifal/DixieFrog) ilmestyi huhtikuussa 2015. Tulevilla SUomen-keikoillaankin Verlinde keskittyy Hound Dog Taylor & The Houserockers -äänimaisemiin, jolloin hänen tukenaan soittavat Konstantin Kovalev (kitaristi-basistina "Brewer Phillipsin roolissa") sekä rumpali Sami Vettenranta ("Ted Harveyna").

Teksasin kielisoitinmestari kiertueelle. Vuonna 2011 Helsingin Stompin'-festivaaleillakin esiintynyt amerikkalainen kielisoitinmestari ja lauluntekijä Steve James suuntaa loka-marraskuisella Euroopan kiertueellaan Saksan, Hollannin ja Englannin ohella myös Suomeen. Keikkailun ja levynteon lisäksi New York Cityssä v. 1950 syntynyt mutta sittemmin Teksasiin asettautunut James tunnetaan maailmanlaajuisesti harjoittamastaan opetustyöstä akustisen bluesin eri tyylilajien parissa.

Öistä rock'n'rollia. 1950's-rintaman jykevimmät hotellikemut tänä syksynä tarjoaa Rock’n’Roll Night #22. 10. lokakuuta Järvenpään Scandicissa nähdään lavalla amerikkalainen 50-luvun sankari Joe Clay yhdessä kotimaisen The Toreadorsin kanssa. New Yorkissa vuonna 1956 Vik-merkille levyttämistään kappaleista Duck Tail, Sixteen Chicks, Get On The Right Track ja Cracker Jack parhaiten muistettava, yhä vitaalissa esiintymiskunnossa oleva Clay (s. Gretnassa, Louisianassa 1939) on jatkanut säännöllistä keikkailua läpi vuosikymmenten, mistä on pitkälti kiittäminen eurooppalaisia rockabillyfaneja, jotka nostattivat miehen uusintajulkaisujen ja festivaalibuukkausten avulla uuteen kukoistukseen 80-luvun puolivälistä alkaen. Muita Rock’n’Roll Nightin kiinnityksiä ovat kantria, rockabillyä ja bluesia sekoitteleva Carlos & The Bandidos Englannista sekä Whistle Bait, Shoebox Revue ja Hank & The Hooks Suomesta.

Muutama yksittäiskonserttikin. Mustan musiikin rockimpaan laitaan asettautuva englantilainen Joan Armatrading ei ole vieras näky Suomessa. 70-luvun alussa sooloartistina pinnalle nousseen ja useampaan otteeseen Grammy-ehdokkaanakin olleen monipuolisen kitaristi-laulaja-lauluntekijän aikaisempia visiittejä on päästy todistamaan mm. Pori Jazzissa -08 sekä Helsingin Savoy-teatterissa -10, minne sijoittuu myös hänen seuraava konserttinsa 6. syyskuuta. ”Me, Myself, I” -kiertueellaan artisti esiintyy nyt ensimmäistä kertaa yksinään vain itseään kitaralla tai pianolla säestäen. Armatradingin lämmittelijänä toimii brittiläinen laulaja-lauluntekijä RJ Thompson. Vakaata suosiota myös Suomessa nauttiva yhdysvaltalainen Joe Bonamassa lienee harvoja blues-nimikkeen alla touhuavia nykysukupolven artisteja (s. 1977), joiden keikkaliput tekevät kauppansa myös meillä ns. jäähalli-sfäärissä. Aikaisemmin Järvenpään Puistobluesissa (2001), Helsingin Savoy-teatterissa (2009), Tavastia-klubilla (2010) ja Finlandia-talolla (2012) performoinut Bona yrittääkin seuraavaksi täyttää faneillaan jo toistamiseen Helsingin Hartwall Arenan 29. syyskuuta. Edellisen kerran hän esiintyi samassa kiekkohallissa lokakuussa 2013. Bonamassan levytyskaverina mainettaan kasvattanut losangelesilainen Beth Hart puolestaan suuntaa Suomeen ja Helsingin Savoyhin 4. joulukuuta – peruutettuaan ensin äänivaikeuksien johdosta edellistrippinsä heinäkuisilla Pori Jazzeilla. Toistamiseen on saapumassa Helsinkiin myös kalifornialainen The Allah-Las. Mm. The Kinksiin ja The Byrdsiin rinnastettu psych rock-akti esiintyy 6. Linjalla 2. syyskuuta. Suomessa viimeksi v. 1989 käynyt newyorkilainen The Del-Lords suorittaa sekin kauan kaivatun paluun 24.9., jolloin tämä modernin roots-rockin airue kampeaa itsensä Tavastia-klubin alttarille. Vuonna 2010 parin vuosikymmenen mittaisen tauon jälkeen uudelleen aktivoitunut The Del-Lords koostuu perustajäsenistään kitaristi-laulajista Scott Kempneristä ja Eric Ambelista, rumpali Frank Funarosta sekä myöhemmin bändiin liittyneestä basisti Steve Almaasista. Garage-rock’n’rollin ystäville avautuu taivas viimeistään 26. lokakuuta washingtonilaisen, 60-luvun alussa perustetun The Sonicsin saapuessa tuolloin uransa kolmannelle Suomen-käynnille Helsingin Tavastia-klubille. Elämänsä vedossa olevaa, hiljattain uuden pitkäsoiton ”This Is The Sonics” julkaissutta klassikkoyhtyettä lämmittelee Urho Kekkosen kadun rockpyhätössä lupaava helsinkiläiskokoonpano The Toxics. Ilahduttava uutinen on myös legendaarisen The Ventures -kitaristi Nokie Edwardsin saapuminen konsertoimaan Helsingin Kulttuuritalolle 29. lokakuuta. Edwardsin rinnalla nähdään useita miehen soittajakollegoita niin USA:sta, Englannista kuin Suomestakin (mm. taustayhtyeenä toimiva The Charades, The New Strangers -tunnelmiin vuosikymmenten tauon jälkeen palaava Eero Lupari sekä Shadows-muusikko Brian Locking).


Lähikuukausien juurimusiikkitapahtumia, -kiertueita ja -konsertteja:

The Allah-Lahs (USA): Kuudes Linja, Helsinki 2.9.

Little Boogie Boy (HOL): Kulttuuriravintola Kivi, Tampere 3.9., O'Malley's, Vaasa 4.9., Storyville, Helsinki 5.9.

Joan Armatrading (UK), Savoy-teatteri, Helsinki 6.9. (myös RJ Thompson [UK])

John Mayall (UK): Kulttuuritalo, Helsinki 8.9., Logomo, Turku 9.9., Tampere-talo, Tampere 10.9.

Night Boppin' Party vol. 2, Check Inn, Hyvinkää 12.9.: Frankie & Lovers, The Bopcats, Rockin' 45, Mr. Black & 5000 Cadillacs

6th Attack At The Bus Station, Linja-autoasema, Lahti 12.9.: The HiTones (RUS), Showbox Revue, Drivin' Wheels

Joshua James & Band (USA) + Ninni Poijärvi & Mika Kuokkanen: Louhisali, Espoo 16.9., Kouvola-talo, Kouvola 18.9., Logomo, Turku 19.9.

Crazy Cavan'n'the Rhythm Rockers (UK): Kåren, Turku 18.9. (myös Buck Jones & his Lone Star Cowboys & Big Daddy), Check Inn, Hyvinkää 19.9. (myös Greased Lightning)

Ruska Blues, Koli, Lieksa 18.-20.9.: Kalle Salonen Band, Tomi Leino Trio, Paulina's Diner ym.

Hilland Country Fest 2015, Rav. Kaisaniemi, Helsinki 19.9.: Johnny B.D., Mudville 56, Uncle John Trio, Luxury Liner, Hilland Playboys

Wilko Johnson Band (UK): Klubi, Tampere 23.9. (myös Wiley Cousins Duo), Savoy-teatteri, Helsinki 24.9., Lutakko, Jyväskylä 25.9., Snellmansali, Kokkola 26.9.

The Del-Lords (USA): Tavastia, Helsinki 24.9.

Scandinavian Blues Party, Kokkola 26.9.: Wilko Johnson (UK), Lisa Lystam Family Band (SWE), Firebugs, Tomi Leino Trio ym.

Twist-A-Billy-Go-Go vol. 4, Olarin Kamelit, Espoo 26.9.: Oo-Wee '55, Rockin' Paradox, Hi-Five Quintet

Joe Bonamassa (USA): Hartwall Arena, Helsinki 29.9.

Blues Live!, Jyväskylä 39.9.-4.10.: Henry Heggen Duo (USA/FIN), Chris Thomas King Band (USA), John Németh Band (USA), Kiralina Salandy (CAN) & Per ”Slim” Notini (SWE), Big Creek Slim (DK) & Tomi Leino Trio, Honey B. Family, White Knuckes Trio, R&Bulls, The Wolf Pack, Ossian Smith, Midnight Moaners ym.

Roots’n River Blues, Rovaniemi 2.-3.10.: Nine Below Zero (UK), Big Creek Slim (DK), Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Timo Turpeinen & RootFood ym.

Loka Blues, Radisson Blu Hotel, Oulu 2.10.: Nine Below Zero (UK), Bluestone

Nine Below Zero (UK): Radisson Blu Hotel, Oulu 2.10. (myös Bluestone), Hotelli Pohjanhovi, Rovaniemi 3.10. (myös mm. Tomi Leino Trio & Slim Butler Trio)

Big Creek Slim (DK): Bull Bar & Grill, Rovaniemi 2.10., Jyväskylä 4.10., Malmitalo, Helsinki 7.10., Kulttuuriravintola Kivi, Tampere 8.10., O'Malleys, Vaasa 9.10., Storyville, Helsinki 10.10.

Rock'n'Roll & Burlesque Night, Messukeskus, Lahti 3.10.: Agents & Vesa Haaja, The Pinstripes (GER), The Troubled Three (SWE), Mike Bell & The Belltones, Relentless

Bond A Go Go, Dubrovnik, Helsinki 3.10.: The Dangermen, El Blanco Seven

Yyterin Twist, Yyterin kylpylä, Pori 9.-10.10.: The Sounds & Rock-Jerry, Spectre ym.

Rock'n'Roll Night 22, Scandic, Järvenpää 10.10.: Joe Clay (USA) with The Toreadors, Carlos & The Bandidos (UK), Whistle Bait, Shoebox Revue, Hank & The Hooks

Lahti Blues & Roots, Lahti 8.-10.10.: Johnny Spence (UK) & Doctor's Order, Jo' Buddy meets Funky Kingstone, Ismo Haavisto Band, Honey B. Family ym.

Bob Log III (USA): Dino's, Maarianhamina 13.10., Hometown, Salo 14.10., Kuudes Linja, Helsinki 15.10., Musta Kynnys, Jyväskylä 16.10., Dynamo, Turku 17.10.

Louise Hoffsten (SWE) & Wentus Blues Band: Savoy-teatteri, Helsinki 15.10., Karelia, Tammisaari 16.10., Grand, Porvoo 17.10.

The Sonics (USA): Tavastia, Helsinki 26.10. (myös The Toxics)

Lil' Ed & The Blues Imperials (USA): Tavastia, Helsinki 27.10., Klubi, Tampere 28.10., Corner’s Pub, Kokkola 29.10., Ankkuri, Kemi 30.10., Halloween Blues, Vaasa 31.10.

Storyville Bluesfest, Storyville, Helsinki 23.-24.10.: Pepe Ahlqvist, Tanel Padar Blues Band (EST), Blues Mama (USA) & Oiling Boiling Tribute Rhythm'n Blues Band, Esa Kuloniemi & Little Willie Mehto, Erja Lyytinen

Nokie Edwards (USA): Kulttuuritalo, Helsinki 29.10. (myös Brian Locking [UK], JD Hoag [USA], The Chardes, Eero Lupari, Mika Maijala ym.)

Trickbag (SWE): Central, Vaasa 31.10., Storyville, Helsinki 13.-14.11.

Halloween Blues, Vaasa 30.-31.10.: Lil' Ed & The Blues Imperials (USA), Junior Watson (USA), Trickbag (SWE) feat. West Weston (UK), Lightnin' Guy (BEL), White Knuckles Trio, Lefty Leppänen & Guarantee Guys, J. Leino & Big Buddy Trio ym.

Ginger Baker Jazz Confusion (UK/USA), Tampere Jazz Happening, Pakkahuone, Tampere 31.10.

Moon Kat's Halloween Rock'n'Roll Dance Party, Virgin Oil Co., Helsinki 31.10.: Don Cavalli (FRA), Sister Cookie (UK), Dr Snout & his Hogs of Rhythm, The Rockin' 8-BallsKLUBIPOIMINTOJA

Hilland Mondays -klubi, Boothill, Helsinki (Lönnrotinkatu 25):
Joka maanantai klo 20 alkaen
Hilland Playboys (Antti Vuorenmaa & Pauli Halme vieraineen)

Hilland Acoustic Nights, Suvanto, Helsinki (Suvannontie 18):
Akustista livemusiikkia joka kuun kolmas keskiviikko klo 20 alkaen
(Antti Vuorenmaa & Pauli Halme vieraineen)

Blues Lovers ry:n & Jukka Mäkisen Down Home -illat,
Kulttuuriravintola Kivi (Keskustori 2)
3.9. Little Boogie Boy (HOL)
17.9. The Firebugs Inc.
8.10. Big Creek Slim Band feat. Peter Nande (DK/FIN)
22.10. Jo' Buddy meets Kinky Funkstone
12.11. Trickbag (SWE)
10.12. Lumberjacks
17.12. Wang Dang X-mas -revyy + Jemma-gaala

Lahden Rytmin Ystävät ry:n klubi-illat, Torvi, Lahti (Loviisankatu 8):
3.9. akustinen klubi
1.10. akustinen klubi
5.11. akustinen klubi
3.12. akustinen klubi

Blues Live! ry:n klubi-illat, Poppari, Jyväskylä (Puistokatu 2-4):
5.9. Blues Live! -jamit + Hessu Heinosen 70-vuotisjuhlat: The Wolf Pack, Midnight Moaners, Back Door Men, Rattlesnake Daddies, Mr. Slideman, Jaska Heinonen, Tommy Barkman ym.
14.11. (TCB)
12.12. Blues Live! ry:n pikkujoulut (TCB)

Ghetto-klubi, Juttutupa, Helsinki (Säästöpankinranta 6):
5.9. Jay Kay & Blues Gang
6.10. Frim-Fram Quartet
9.10. Maisteri T. & Lihan Tie
19.9. Titty Bar Tim Blues Band
17.10. Fanatic IV
30.10. Guy Verlinde (BEL) plays Hound Dog Taylor
31.10. Steve James (USA)
5.11. The Woodhowlers
26.11. Honey B & T-Bones
5.12. Sean Carney & Shaun Booker (USA)
12.12 The Sun Connection

Turun Rytmiklubi, Ravintola Koulu (Eerikinkatu 18)/Rokbar (Eerikinkatu 6B), Turku:
6.9. (Koulu, klo 16) Panimoravintola Koulu: Marty The Random Guy, The Hush
4.10. (Koulu, klo 16) Karineva-Mäkelä, Mojo Navigator
1.11. (Koulu, klo 16) Joensuu-Riihimäki, Kulttuurikodin Kulmakivet (TCB)

Back To The Sixties -klubi, Café Piritta, Helsinki (Eläintarhantie 12, klo 20-):
9.9. The Sixties, Blondies
7.10. The Sounds & Rock Jerry
4.11. The First
9.12. The Roosters

Mojo Club, Treffipub, Herttoniemi, Helsinki (Hiihtomäentie 14):
30.9. Siberian Blues Huskies, Jimmie Lawson
28.10. Siberian Blues Huskies, Brother Andy Liukko
25.11. Siberian Blues Huskies ym.HILJATTAIN EDESMENNEITÄ ARTISTEJA

Erik Wilhelm Lindström (29.5.1922 - 27.8.2015)
Kaikkien aikojen suurimpiin suomalaisiin säveltäjiin, kapellimestareihin ja instrumentalisteihin lukeutunut populaarimusiikin moniosaaja.

Billy Sherrill (5.11.1936 - 4.8.2015)
Varsinkin Tammy Wynetten ja George Jonesin kantrihittien taustalla vaikuttanut alabamalainen tuottaja, lauluntekijä ja sovittaja.

Cilla Black (Priscilla Maria Veronica White) (27.5.1943 - 1.8.2015)
60-luvun suosituimpiin laulajiin kuulunut liverpoolilaisnainen, joka lavensi viihdetaiteilijan ammattiaan menestyksekkäästi myös television puolelle.

Johnny Meeks (16.4.1937 - 30.7.2015)
Gene Vincentin Blue Caps -yhtyeessä vuosina 1957-58 soittanut kitaristi.

Lynn Anderson (26.9.1947 - 30.7.2015)
Kantrilaulajatar, joka ansaitsi vuoden 1970 (I Never Promised You A) Rose Garden -läpimurtolevynsä ohella kaikkiaan 12 ykköshittiä, 18 Top10-hittiä sekä yli 50 Top40-hittiä.

Buddy Emmons (Buddie Gene Emmons) (27.1.1937 - 29.7.2015)
Pedal steel -kitaransoiton ihailtu uranuurtaja, joka loi uraansa kantri- ja western swing -muusikkona 50-luvun alkupuolelta lähtien.

Eddie Hardin (19.2.1949 - 22.7.2015)
Spencer Davis Groupista sekä em. ryhmästä irtautuneen rumpali Pete Yorkin kanssa perustamastaan Hardin & York -kokoonpanosta parhaiten muistettava brittiläinen kosketinsoittaja.

Wayne Carson (Wayne Carson Head/Thompson) (31.5.1943 - 20.7.2015)
Denverissä, Coloradossa syntynyt kantrilaulaja-muusikko-lauluntekijä ja tuottaja, joka kirjoitti mm. The Box Tops -hitit The Letter ja Neon Rainbow sekä oli mukana kynäilemässä Elviksenkin levyttää balladia Always On My Mind.

Perry Carlton "Buddy" Buie (23.1.1941 - 18.7.2015)
Mm. Tommy Roen, The Classics IV:n ja Roy Orbisonin kanssa työskennellyt floridalaislähtöinen lauluntekijä, tuottaja ja musiikinjulkaisija.

David Somerville (2.10.1933 - 14.7.2015)
Kanadalaislaulaja, joka kuului vuonna 1953 perustetun The Diamonds -lauluyhtyeen alkuperäiskokoonpanoon.

Ernie Maresca (21.8.1938 - 8.7.2015)
New Yorkin Bronxista kotoisin ollut laulaja ja lauluntekijä, jonka oma iso hitti Shout! Shout! (Knock Yourself Out) syntyi vuonna 1962.

Roy C. Bennett (Israel Brodsky) (12.8.1918 - 2.7.2015)
Lauluntekijä, jonka yhteistyö Sid Tepperin kanssa tuotti yli 300 laulua - joista 42 päätyi Elvis Presleyn ja 15 Cliff Richardin levytettäväksi.

Harold Raymond Battiste Jr. (28.10.1931 - 19.6.2015)
New Orleansin tuottaja-sovittaja-muusikkolegenda, jonka työjälkeä olivat mm. monet Sam Cooken menestyslevyt alkaen tämän debyytti-pophitistä You Send Me.

Wendell Holmes (19.12.1943 - 19.6.2015)
Blues- ja soulyhtye The Holmes Brothersissa vuosikymmenet vaikuttanut ja Suomessakin bändin riveissä usein esiintynyt laulaja-kitaristi-pianisti.


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!


Lähetä meille palautetta tai esim. juttuvinkkejä tuleviin uutiskirjeisiin:Nimi: 

E-mail: 


BN 4/15 NYT SAATAVILLA!


TILAA BN kotiisi tai nouda
irtonumero lähimmästä
MYYNTIPISTEESTÄ

Tilaa "KSB!"-uutiskirje
sähköpostiisi!

Nimi: 

E-mail: