Blues News 1/2016 (#277)

BLUES NEWS 1/2016 (#277)

LEHDEN SISÄLTÖ:

– BN-kriitikoiden parhaat 2015! (toim. Pete Hoppula)
– Robert Cray (kirj. Kari Kempas)
– Lena & The Slide Brothers (kirj. Aimo Ollikainen)
– The Excitements (kirj. Pete Hoppula)
– BN ennakoi: Stompin’ 2016 (toim. Pete Hoppula & Maiju Lasola)
– Billy Boy Arnold (kirj. Kari Kempas, Harri Haka & Pirjo Salminen)
– Ben Granfelt (kirj. Riku Metelinen)
– Timi Yuro (kirj. Pekka Talvenmäki)
– R&B-tenoristit #27: Frank Molley & Johnny Sparrow (kirj. Juha Jaakola)
– J.R. Bailey (kirj. Pekka Talvenmäki)
– Blues hahmoja levyjen valossa #32: Little Johnny Jones (kirj. Vesa Walamies)
– Divarien helmiä #26 (kirj. Petri Lahti)
– BN käy tapahtumissa (kirj. Satu Jäske, Harri Haka & Arto Pajukallio)
– By The Bayou -levykatsaus #2 (kirj. Pete Hoppula)
– Muddy Lee Makkonen (Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– BN-arkistojen helmiä: Otis Clay (1942–2016) (haastattelu v. 1990) (kirj. Pekka Talvenmäki, toim. P. Hoppula)
– Levytutkailut (useita kirjoittajia)

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:

Honey Aaltonen
Aarno Alén
JP Berg
Ivan Chulkov
Ben Granfelt
Harri Haka
Juha Jaakola
Eija Jauhiainen
Satu Jäske
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Juhani Laikkoja
Kai Leivo
Anders Lillsunde
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Teppo Nättilä
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Arto Pajukallio
Ville Pirinen
Jorma Riihikoski
Jussi Ronkainen
Kari Rosenberg
Olavi Rytkönen
Pasi Rytkönen
Pirjo Salminen
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Lönnberg Painot Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Laskiaissunnuntaina, helmikuussa 2016

Roots-blues-vuosi 2016 on rullannut jo jonkin viikon ja jälkeä historiankirjoihinkin dokumentoitavaksi on jo syntynyt. USAn Memphisissä International Blues Challenge -kilpailuun tammikuun lopulla FBSn edustajana osallistunut White Knuckles Trio soitti itsensä komeasti alkukarsinnoista semifinaaleihin noin parinsadan kanssakisaajan keskuudesta. IBC-katselmuksen (kuten järjestäjätaho siis edelleen tätä tapahtumaa mieluusti nimittää) finaaleihin ei paikkaa loistavasta suorituksesta huolimatta irronnut, voiton bändisarjassa vei The Delgado Brothers (Ventura County Blues Society, CA, USA) ja solo-sarjassa Ben Hunter & Joe Seamons (Washington Blues Society, USA). IBC:ssa kisattiin myös Best Self-Produced cd -sarjassa, jonka voitti Rob Lumbardin albumi ”Blues In A Bottle” (Central Iowa Blues Society, USA). Viime mainitussa cd-levysarjassahan FBSn edustajana oli tänä vuonna koskettavia tunnelmia ja tasokasta soitantaa sisältävä Jay Kay & Blues Gangin albumi ”From The Shadows”. – Vaikka jo 32 kertaa järjestetyn IBC:n finaaleiden osallistuja- saati voittajalistat ovat vuodesta toiseen olleet varsin pohjoisamerikkalais-painotteisia, on semifinaali- ja finaaliasteilla ollut viime vuosina havaittavissa hienoista ”avautumista” sekä eurooppalaiseen että muiden maanosien suuntaan.

Kilpailujen järjestäminen musiikin saralla on sinällään toki ehkä vähintäänkin kornia, mutta näissä tapahtumissa kyse onkin lopulta kaikesta muusta kuin kilpailemisesta; bluesinkin tonteilla monessa mielessä erittäin tärkeästä yhteisen asian jakamisesta, suomalaisen erinomaisen osaamisen viennistä, verkostoitumisesta, näkyvyydestä jne.! – Maailmalle verkostoitumaan ja näkymään lähtee myös Lena & The Slide Brothers huhtikuun alussa. Tiensä vie Suomen edustajana European Blues Challengeen, Italian Torrita di Sienaan 8.–9.4. Jäljempää käsillä olevasta lehdestä selviää, mitä kilpailuedustajallemme, yhdelle maamme osaavimmista bluesroots- yhtyeistä EBC-kevään korvalla kuuluu. Entisen Toscanan suurherttuakunnan upeissa maisemissa tällä kertaa kisattava EBC järjestetään tänä vuonna jo kuudetta kertaa, osallistujat edustavat yhteensä 20 eri Euroopan maata.

Kuten ehkä (jo) tunnettua, lehden tekemisen ohella FBSn suurimpiin vuotuisiin ponnistuksiin lukeutuu huhtikuisen Stompin’-festarin toteuttaminen. Tänä keväänä kuudetta kertaa järjestettävän Stompinin suunnittelu ja valmistelu käynnistyi heti viime vuoden Stompinin jälkeen, pyrkimyksenä mahdollisuuksien mukaan entisestään laajentaa ja monipuolistaa tarjontaa. Festariviikko ajoittuu siis jälleen huhtikuulle, tarkka ajankohta on 11.–17.4. Ja kyllä, tiedossa on roots-musiikillista iloittelua eri muodoissaan ympäri Helsinkiä ko. viikon jokaisena päivänä. Stompinin ohjelma on pääpiirteissään julkistettu, mutta joitain osatapahtumia on vielä lisäksi kehitteillä. Ohjelmasta – ja pääkonsertin ulkomaisista laatuesiintyjistä – on lisää juttua tämän lehden sisäsivuilla. Ohjelmistoa ja tarkempia tietoja eri tapahtumaosioista päivitetään sekä BN:n nettisivuille www.bluesnews.fi/stompin2016. htm että tapahtuman Facebook-sivuille www.facebook.com/StompinHelsinki.

Aiemminkin Blues Newsissa sekä pääkirjoitus- että artikkelitasolla esillä olleesta aiheesta eli musiikin henkisistä ja fyysisistä positiivisista terveysvaikutuksista on saatu jälleen lukea monista eri aikakaus- ja sanomalehdistä kuluvan talven aikana; monipuolisten myönteisten vaikutusten kirjo on entisestään yllättänyt mm. aivotutkijoita. Musiikista kaavaillaan jo ’rutiininomaista lääkitysmuotoa’ esimerkiksi aivovammapotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen. Musiikki tepsii tunnetusti vähintään vitamiiniporetabletin tai Buranan kaltaisesti myös arkipäivien jaksamisessa. – Mieluusti vastaanottaisinkin lääkäriltä reseptin ’pari-kolme-neljä tuntia musiikkia maun mukaan päivittäin’… Tai tarkemmin ajatellen; en minä, eikä varmaan moni muukaan tämän lehden lukijoista mitään nimenomaista reseptiä moiseen päivittäiseen itsestäänselvään toimintaan tarvitse! Pidetään siis (musiikillisestikin) lystiä edelleen, näkemisiin keikoilla turuilla ja toreilla – ja viimeistään Stompinissa, eikös joo!

Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 1/2016)

Share