Blues News 2/2022 ilmestynyt!

Blues News 2/2022 (#314)

Lehden sisältö:
– Kid Andersen
(kirj. Kari Kempas)
– Ville Lehtovaara
(kirj. Marko Aho)
– Sähinää seinillä! – Suomalaisia elokuvajulisteita
(kirj. Hessu Pirhonen)
– Vanhaa bluesia
(kirj. Timo Kauppinen)
– Fontella Bass
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Klassikoiden lähteillä #72: The Blues Band akustisesti
(kirj. Vesa Walamies)
– Gene Vincent Suomessa
(kirj. Petri Lahti)
– Rare Earth
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Unohdetut albumit, osa 24: The Others
(kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä #62
(kirj. Petri Lahti)
– Sinkkuelämää, osa 8: Rakkauteen tarvitaan kaksi (Elvis Suomessa!)
(kirj. Pete Hoppula)
– Konserttialbumien klassikoita, osa 11
(kirj. Pete Hoppula)
– BN käy tapahtumissa
(kirj. Satu Saga)
– Mun juttu
(useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)

Etukansi: SF-Blues (Dave Lindholm, Heikki Silvennoinen & Pepe Ahlqvist) © Harri Hinkka

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Marko Aho
Harri Haka
Jyrki Kallio
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Hessu Pirhonen
Ville Pirinen
Satu Saga
Pirjo Salminen
Pekka Talvenmäki
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

 

Lehden pääkirjoitus

Huhtikuussa 2022

Käsillä olevan Blues News -numeron valmisteluaikana ympäröivä maailmamme on kohdannut sen mittaluokan takapakkeja, että nyt jos koskaan hyvät neuvot paremman mielen tuomiseksi olisivat kalliit. Kun päivä päivältä kasvava yleinen ahdistuneisuus näyttäisi ottavan vähitellen koko ihmiskunnasta henkistä niskalenkkiä ja usko valoisampaa huomista kohtaan alkaa rakoilla jo optimistisimmallakin kaduntallaajalla, muistakaamme jälleen musiikin sielua tervehdyttävä vaikutus: mikäli pandemia ynnä muut ei-toivotut häiriötekijät vain suinkin sallivat, lähikuukaudet nimittäin vaikuttavat pitkästä aikaa myös keikkarintamalla harvinaisen lohdullisilta. Tätä kirjoittaessa ikkunan takana tosin lentää räntä ja tuuli tuivertaa kuin napajäätiköllä, mutta kesäaikaan on kellot joka tapauksessa jo siirretty, illat pitenevät pitenemistään – ja monet kiintoisat juurimusiikkitapahtumat polttelevat jo toimittajan kärsimättömässä pääkopassa. Piinallisten välivuosien jälkeen kaivatun paluun suorittavat täydessä laajuudessaan myös maan tärkeimmät sinisävelille pyhitetyt festivaalit Puistoblues ja Rauma Blues, niiden ohessa tietenkin monet muut livekinkerit sekä Suomessa että kansainvälisillä areenoilla, mukaan lukien niin ikään muutaman huilikerran kokemaan joutunut European Blues Challenge. Meikäläistä bluesosaamistahan näissä Ruotsin Malmössä 3.–4. kesäkuuta 2022 pidettävissä bändikahinoissa edustaa tällä kertaa The Lumberjacks. Kosolti kisaonnea Etelä-Pohjanmaan metsureille jo ennakkoon! Ja me muut: käynnissä olevaa kevättä ja tulevaa kesää oivallisempaa hetkeä osoittaa organisaattorikentälle tukeamme ja palkita alan puuhakkaimmat persoonat sinnikkyydestään osallistumalla järjesteillä oleviin tilaisuuksiin tuskin enää kohdalle sattuu. Tartutaan siihen!

Monivuotinen jonkin asteen ilonaihe on myös ollut YK:n julkistama World Happiness Report, jonka mukaan Suomi olisi jo viidennen kerran putkeen maailman onnellisin kolkka asustella. Tällaista tulostahan ei voi mitenkään muutoin selittää kuin sillä, että täällä pohjoisen perukoilla täydytään sekä soittaa että kuunnella poikkeuksellisen paljon bluesia, tuota yli sadan vuoden empiirisellä näytöllä todennettua historian tehokkainta pahanolon karkottajaa!

Kompensaatiota ankeille ja joskus surullisillekin uutisille todella tarvitaan. Esimerkkinä olkoon elämämme rajallisuudesta karulla tavallaan muistuttavat kuolinviestit, jotka vetävät ilman viimeaikaisia maailmanmylleryksiäkin myös musiikinharrastajan pään tämän tästä painuksiin. Edellisen BN-numeron julkaisemisen jälkeen ovat blues-, r&b- ja soul-tähtiartistien joukosta siirtyneet taivaallisille lehtereille meidän eläväisten touhuja tarkkailemaan muun muassa Ronnie Spector (78), Syl Johnson (85), Jimmy Johnson (93), Betty Davis (77), Timmy Thomas (77), Fred Parris (The Five Satins) (85), Barbara Morrison (72) ja Sam Lay (86). Erityisen murheellinen tieto saapui kuitenkin toimitukseemme vain muutamia päiviä ennen lehden painoon saattamista Ruotsin suunnalta: pitkään Tukholmasta käsin Jefferson-lehteä ja Scandinavian Blues Associationia luotsannut sekä myös laaja-alaisesti Blues Newsin ja Finnish Blues Societyn tekemisiin osallistunut Anders Lillsunde on menehtynyt nopeasti edenneen vakavan sairauden seurauksena maaliskuussa 2022. Monelle suomalaisellekin bluesin ystävälle tutuksi tulleen Andersin vaalittavaksemme jättämään mittavaan journalistiseen ja yhdistystoiminnalliseen perintöön palataan tarkemmin BN:n seuraavassa numerossa.

Uurastettavaa bluesin saralla riittää näin ollen myös tulevaisuuden Suomessa, jotta pääsemme vaikkapa konserttitarjonnan suhteen edes lähelle sitä yltäkylläistä tilannetta, jossa elimme aikana ennen koronaa. Tästä pallosta on tiukimman mahdollisen kopin ottanut luonnollisesti Finnish Blues Society, jonka hallitusjäsenten ja muiden toimihenkilöiden aivonystyrät käyvät jo kuumina tulevia koitoksia juoniessaan. 54-vuotias bluesmoottori voi jo olla iäkäs mutta käyntiin päästyään yhä pysäyttämätön. Seuratkaahan siis tiedottelua – vauhtia ja vaarallisia tilanteita on taas piakkoin luvassa!

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 2/2022)

Share