Blues News 2/2016 (#278)

Blues News 2/2016 (#278)

Lehden sisältö:

– Micke Bjorklof & Blue Strip (kirj. Riku Metelinen)
– Curtis Salgado (kirj. Kari Kempas)
– Kalle Salonen (kirj. Janne Örnberg)
– Tré Hardiman (kirj. Kari Kempas)
– Pekko Käppi & K:H:H:L (toim. Timo Kauppinen)
– Motown memories #67: Yvonne Fair (kirj. Pekka Talvenmäki)
– R&B-fonistit #28: Paul Bascomb (kirj. Juha Jaakola)
– Hurriganes & Tommie Mansfield Group (kirj. Honey Aaltonen & Jaakko Riihimaa)
– Blues hahmoja levyjen valossa #33: Joe Hill Louis (kirj. Vesa Walamies)
– Divarien helmiä #27 (kirj. Petri Lahti)
– BN lukee kirjallisuutta (kirj. Anders Lillsunde)
– Seitsemän tuuman taivas (kirj. Honey Aaltonen, Pete Hoppula, Janne Örnberg)
– Muddy Lee Makkonen (Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– BN-arkistojen helmiä: Tina Turner (haastattelu/konserttiarvio v. 1983) (kirj. Heikki Suosalo, toim. P. Hoppula)
– BN käy tapahtumissa (useita kirjoittajia)
– Levytutkailut (useita kirjoittajia)

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Lönnberg Painot Oy, Helsinki

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:

Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
Pekka Elomaa
Harri Haka
Karim Hamid
Juha Jaakola
Eija Jauhiainen
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Juhani Laikkoja
Anders Lillsunde
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Arto Pajukallio
Ville Pirinen
Jaakko Riihimaa
Kari Rosenberg
Olavi Rytkönen
Pirjo Salminen
AJ Savolainen
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Antti Vainio
Vesa Walamies
Janne Örnberg

Lehden pääkirjoitus

Huhtikuussa 2016

Näinä kestävän kehityksen valveutuneina aikoina lienee paikallaan käyttää myös muutama Blues Newsin pääkirjoitusrivi tätä aihetta sivuten. Kuten yhdistyksen jäsenet ovat jo varmasti kiinnittäneet huomiota, jokainen normaalissa postijakelussa toimitettu BN-numero saapuu nykyään tilaajille läpinäkyvään muovikelmuun pakattuna – mutta kuitenkin yleensä sisältämättä erillisiä promo-levyjä, irtoflaijereita tai muuta vastaavaa mainosmateriaalia, kuten tällaisissa tilanteissa on usein tapana. Muovituskäytäntömme onkin siten poikinut, aivan ymmärrettävästi, myös jonkin verran sekä huolestuneita tiedusteluja ”lehden välistä kadonneiden liitteiden” perään että hieman paheksuvia kommentteja ekologisista arvoistamme. Tuottaahan moinen plastiikin törsäys koko painoksen mittakaavassa jo melkoisen läjän jätettä sekä jälleen pienen lisäaskeleen omaan hiilijalanjälkeemme.

Tiedostamme ehdottomasti itsekin ratkaisun ympäristölliset miinuspuolet, mutta perusteet muovitukseen ovat silti harvinaisen simppelit: käytännössä ainoastaan muovittamalla (tai vaihtoehtoisesti sujauttamalla lehdet umpinaisiin A4-kirjekuoriin) voimme edes jollain tapaa taata, että lukijamme saavat eri puolilla Suomea Blues Newsinsa ehjinä haltuunsa!

Blues Newsin tilaajajakeluhan tapahtuu kokonaan ulkoistetusti: painolaitos huolehtii ensin valmiiden lehtien osoitetietojen lisäämisestä sekä lähettämisestä edelleen Postille, joka puolestaan niputtaa ja kuljettaa kappaleet pienemmissä pinkoissa maakuntiin. Toisin sanoen FBS ry:n tai Blues Newsin oma väki ei ole tässä prosessivaiheessa lainkaan osallisena. Sinänsä sujuvalta kuulostava toimintamalli on valitettavasti paljastanut viime aikoina haavoittuvaisuutensa – on nimittäin käynyt ilmi, että huomattava osa tilaajille lähetettävistä lehdistä on tärvelty säännöllisesti pakkaussiteillä miltei lukukelvottomalle ”haitarille” eräässä poikkeuksellisen kovakouraisessa niputusvaiheessa. Ikävä kyllä edes toistuvat reklamaatiot eivät ole tilannetta korjanneet, joten eräänlaisena pakkoratkaisuna olemme päätyneet tähän ”suojapanssariin”, jolla haluamme varmistaa, että kaikki lukijat saavat käsiinsä mahdollisimman priiman painotuotteen. Nähdäksemme tilanne onkin petraantunut selvästi verrattuna aikaan ennen kelmujen käyttöönottoa.

Mainittakoon vielä, että BN:n loukkaantumisherkkyyteen vaikuttanee jossain määrin myös käyttämämme suhteellisen jykevä (kansi)paperivahvuus, mutta ainakaan toistaiseksi emme ole aikeissa lähteä tinkimään nykyisestä sivuvalinnastamme.

Koska muovitus tietenkin tuottaa yhdistykselle lisäkuluja ja toisaalta koska yleisen käytännön mukaisesti olemme aina valmiita toimittamaan FBS:n kustannuksella tilaajille virheellisen lehden tilalle uuden kappaleen (oli sitten kyse omasta tai ulkopuolisen tahon aiheuttamasta kömmähdyksestä), voi asian nähdä lähinnä tårta på tårta -asetelmana. Haluan vilpittömästi uskoa, että silloin tällöin itseltänikin melkoisen kovaa kritiikkiä saava Posti olisi petrannut käytäntöjään myös tässä suhteessa, mutta vielä emme ole tohtineet ottaa riskiä ja kokeilla postitusta vanhaan muovittomaan tyyliin. Sitäpaitsi onhan odotettavissa, että lehden välissä tullaan lähiaikoina myös jakamaan tilaajillemme yhtä sun toista mielenkiintoista bonus-materiaalia!

Kun kerran printtituotoksista tuli puhetta, on keskustelun painopiste luontevaa siirtää seuraavaksi musiikkiaiheiseen tietokirjallisuuteen. Suomen roots-ympyröissäkin julkaistaan yhä kiitettävän runsaasti alan laitoksia, joko ehtana kotimaisena toimitustyönä tai sitten kansainvälisten opusten käännöksinä. Lisäksi ulkomaalaisia musiikkiteoksia on niitäkin kohtuuhyvin saatavilla, jollei aivan kaikkialla niin ainakin erikoiskirjakaupoissa sekä hyvin varustetuissa levyliikkeissä. Kentällä toimii myös useampia selvästi populaarivirtausten marginaalisempaan laitaan satsaavia kustannusyhtiöitä, samoin täysin omatoimipohjalta operoivia hurjapäitä. Fyysinen kirjabisnes ei siis ole kaikesta päätellen näivettymässä esim. digitaalisovellusten myötä, kuten äänitesektorilla on pelolteltu tapahtuneen jo pidemmän aikaa. FBS:n toteuttama Stompin’-festivaali ottaa niin ikään osaa literatuuri-dialogiin Helsingin Rikhardinkadun kirjastossa 11.4. järjestämänsä paneelikeskustelun muodossa. Useiden alan vaikuttajien, niin kirjailijoiden, toimittajien, kääntäjien kuin kustantajienkin välistä pohdintaa roots-tietokirjojen menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta voi seurata myös videotallenteena Blues Newsin Youtube-kanavalta osoitteessa www.youtube.com/user/bluesnewsmagazine. Samassa paikassa on arkistoituna myös muuta lehteen sekä etenkin yhdistyksen Blue North -levymerkkiin liittyvää ääni- ja kuva-aineistoa.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 2/2016)

Share