Blues News 6/2021 ilmestynyt, mukana myös vuosikalenteri!

Blues News 6/2021 (#312)

Lehden sisältö:
– Johnny Drummer
(kirj. Kari Kempas)
– Waldemar Wallenius 1948–2021
(kirj. Maiju Lasola, Marko Aho & Honey Aaltonen)
– The Mike Bell Cartel
(kirj. Janne Örnberg)
– Tres Pistoleros
(kirj. Riku Metelinen)
– Janne Örnberg
(kirj. Pete Hoppula)
– Woodrow Adams
(kirj. Erkki Sironen)
– Damita Jo
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Rhythm And Bluesin vuosi 1951
(kirj. Petri Lahti)
– Bluesia ja “bluesia“ Suomesta
(kirj. Timo Kauppinen)
– Soulin pikkujättiläisiä #11: Carl Hall
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Bob Dylan 80 vuotta, osa 4
(kirj. Kai Engren)
– Kappale historiaa #7: The First
(kirj. Petri Lahti)
– Klassikoiden lähteillä, osa 71: Chicago Overcoat
(kirj. Vesa Walamies)
– Unohdetut albumit, osa 22: Jim Messina & His Jesters
(kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä #60
(kirj. Petri Lahti)
– BN autiolla saarella #17: Aarno Alén
– Levytutkailut
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)

HUOM: Lisäksi BN 6/2021 sisältää lukijalahjana bluesaiheisen vuosikalenterin, jonka valokuvat on ottanut Juha Seila!

Etukansi: Jukka ”Waldemar” Wallenius, 2016 © Jyrki Kallio

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
Kai Engren
Harri Haka
Jyrki Kallio
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Ville Pirinen
Olavi Rytkönen
Pasi Rytkönen
Pirjo Salminen
Erkki Sironen
Heikki Suosalo
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies
Janne Örnberg

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

 

Lehden pääkirjoitus

Joulukuussa 2021

Jälleen yhden auringonkierron lähestyessä tasauspistettään on meidän kaikkien aihetta taputtaa myös hieman itseämme olalle. Edeltäneiden 12 kuukauden aikana suunnitellusti tehdyt, ilmestyneet sekä toivon mukaan siellä teidän lukijoiden keskuudessa huolella ahmitut kuusi Blues News -numeroa ovat nyt plakkarissa! Vaan ovatpa BN ja FBS ennättäneet ympäröivistä haasteista huolimatta touhuta yhtä sun toista muutakin. Päällimmäisenä omaan mieleen palautuu pikamuistelulla näyttelykokonaisuutemme ”Praise To Helsinki – Blueslegenda Eddie Boyd Suomessa”, joka on sivumennen mainostaen erittäin mieluusti kiikutettavissa jatkossa esille myös uusiin paikkoihin, mikäli mielenkiintoa vain ilmenee.

Ajoittain FBS on sentään päässyt kunnostautumaan toisessakin leipälajissaan: konserttitilaisuuksien järjestämisessä. On ollut sekä juurimusiikkijameja että ensimmäistä kertaa toimintahistoriassamme myös livestream-lähetyksiä. Kuka vielä kehtaa väittää, etteivät bluesjäärätkin voisi oppia uusia temppuja! Juuri elävän keikkatarjonnan saralla paljosta on jouduttu silti pakon edessä myös luopumaan. Onkin syytä toivoa, ettei asetelmasta missään vaiheessa ala jatkossakaan muodostua ”uutta normaalia”, siinä määrin oleellinen osa niin FBS:n kuin ylipäätään kotimaisen roots-harrastuksen ydintä ja identiteettiä kun rakentuu juuri live-elämän varaan.

Ilahduttavan positiivisia viestejä tihkuu kuitenkin jo eri puolilta valtakuntaa. Esimerkiksi ensi kesänä paluun tositoimiin suorittava Järvenpään Puistoblues on julkaissut pääkonserttinsa ensimmäiset artistikiinnitykset, ja kaiken kaikkiaan pitkin Suomea tuntuu jälleen olevan ilmassa paitsi toiveikkuutta, myös silkkaa tekemisen meininkiä. Jopa amerikkalaisartisteja on saatu näille kulmille taas pitkän tauon jälkeen esiintymään – ja lisääkin on heti vuoden vaihtuessa luvassa, kun kaksipäiväisen Kouvosto Blues -tapahtuman jälkimmäisenä iltana 8. tammikuuta kouvolalaisestradille astelee legendaarinen Tail Dragger yhdessä huuliharpistikollegansa Dave Waldmanin kanssa. Ehkä asiat tosiaan alkavat tästä vähitellen lutviutua, toivotaan ainakin niin. Ellei sitten… niin, se katala k-sana. Ei mennä nyt tällä kertaa enempää siihen.

Tai hetkinen, mennäänpä sittenkin. Nimittäin kokouksiin. Finnish Blues Societyn lauantaina 27. marraskuuta pidetyssä sääntömääräisessä syyskokouksessa lyötiin jälleen useampaan otteeseen nuijalla pöytään ja tampattiin näin kantavaa pohjaa myös Blues Newsin tulevaisuudelle. Tilaisuuden puitteissa hyväksyttiin sekä yhdistyksen toimintasuunnitelma, talousarvio että jäsenmaksu vuodelle 2022. Viimeksi mainittu on tietenkin myös samalla lehtemme vuositilaushinta, joka säilyy entisellään 44 eurossa. FBS:n hallituksen puheenjohtajaksi ja BN-lehden vastaavaksi päätoimittajaksi vuodelle 2022 valittiin Maiju Lasola, hallituksen muun jäsenistön muodostuessa seuraavasta seurakunnasta: Honey Aaltonen, Aarno Alén, Kari Kempas, Antti ”Gona” Lehtinen (varajäsen), Riku Metelinen (varajäsen), Kalle Mänttä, Pertti Nurmi, Aimo Ollikainen, Juha Seila ja Harri Suokas. Yhdistyksen toiminnantarkastajiksi nimettiin Vesa Walamies ja Pekka ”Pokke” Korhonen, minkä lisäksi perinteitä noudattaen heidän varahenkilönään operoi myös vuonna 2022 Hannu Nyberg. Allekirjoittanutkaan ei saanut vielä vapautusta omasta jo vakiintuneesta tehtävänkuvastaan, joten puuhastelu toimituspäällikön roolissa jatkunee vielä hyvän tovin.

Aivan kaikki ei kuitenkaan ole ikuista, mistä saimme marraskuun lopulla, vain joitakin päiviä ennen tämän käsissä olevan lehden painoon saattamista surullisen muistutuksen: Blues Newsin ja Finnish Blues Societyn perustajahahmo sekä suomalaisen musiikkijournalismin kiistatta merkittävin työn sankari Jukka ”Waldemar” Wallenius oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Perustellusta syystä BN 6/2021 on omistettu Waldemarille, hänen saavutuksilleen ja ennen kaikkea jo nuorena puhjenneelle erityiselle määrätietoisuudelleen, jota ilman emme luultavasti olisi nyt lukemassa tätäkään kirjoitusta.

Pidetään siis musiikkilehtikulttuuri rikkaana ja voimissaan myös vuonna 2022, Waldemarin kunniaksi!

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 6/2021)

Share