LEVYARVIO: THE LEVITATORS – Blue Skies (Massive, 2014) (BN 1/16)

Suomireggae on tänään suhteellisen suosittua, eikä Jukka Poika suinkaan ole ainoa artisti alalla, vaikka ehkä onkin eniten julkisuutta saanut. Reilut 30 vuotta kuvioissa mukana ollut Levitators julkaisi ”juhlavuotensa” kunniaksi tämän levyn jo vuonna 2014, mutta sain sen käsiini vasta äskettäin, joten muutama sana lienee paikallaan.

Reggae ei tosiaan ole enää pitkään aikaan ollut jamaikalaisten yksityisomistuksessa vaan sitä soitetaan ja kuunnellaan ympäri maailmaa. Tiedän että mm Ranskassa ja Saksassa taso on vahva, afrikkalaisesta reggaesta nyt puhumattakaan.

Aivan tuntematon tapaus Levitators ei ole. Muistan mm. Bananamanin ”Showers Of Blessing” -levyn vuodelta 1991, johon kokoonpano – silloin nimellä Massive Crew – oli tehnyt taustat, tuottajana toimiessa edesmennyt Tero Kaski. Tämä yhtyeen kolmas Massive-merkillä julkaistu albumi on tasoltaan yllättävän kovaa luokkaa, ollen kansainvälisestikin arvioituna aivan parhaasta päästä.

Levitators on kuusihenkinen bändi ja levyllä kuullaan kolmea vierailijaa, joista Päivi Lahti ansaitsee erikoismaininnan. Sisältö koostuu covereista, joiden eteen on nähty vaivaa. Nimikappale, Irving Berlinin Blue Skies henkii sellaista ajattomuutta, jota näillä leveysasteilla harvoin tapaa. Muutamia soulklassikoita on versioitu mukaan, mm. Dusty Springfieldin hitti Son Of A Preacher Man, ja onpa mukana myös Rosco Gordonin No More Doggin’ – mikä on ilahduttavaa, sillä Gordonin vaikutus reggaen varhaisvaiheiden kehitykseen on kiistaton.

Kaikki ”Blue Skiesin” kappaleet ovat ei-jamaikalaista alkuperää, mutta toteutettu reggaeperinteen hengessä. Tukekaa Suomi-reggaeta ja hankkikaa tämä levy.

Kai Leivo
(julkaistu BN-numerossa 1/2016)

Share