Blues News 1/2019 (#295)

Blues News 1/2019 (#295)

Lehden sisältö:
– BN-kriitikoiden vuoden 2018 parhaat
(toim. P. Hoppula)
– Slim Butler & The SlimCuts
(kirj. Riku Metelinen)
– Dexter Allen
(kirj. Mike Stephenson & Pertti Nurmi)
– Lindsay Beaver
(kirj. Riku Metelinen)
– ”Killer” Ray Allison
(kirj. Kari Kempas)
– Knut Reiersrud
(kirj. Tiina Piha)
– Earl Palmer, osa 1
(kirj. Hessu Pirhonen)
– Motown memories #69: Sammy Ward
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Marie Antoinette & Alice Wonder Land
(kirj. Petri Lahti)
– Rytmibluesia Britanniasta, osa 2
(kirj. Aimo Ollikainen)
– Mikko Saarela 1958–2019
(kirj. Honey Aaltonen & Marko Aho)
– The BluesBones
(kirj. Kai Leivo)
– Unohdetut albumit, osa 11: Lou Christie
(kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä, osa 43
(kirj. Petri Lahti)
– Klassikoiden lähteillä, osa 54:
Blind Lemon Jefferson
(kirj. Vesa Walamies)
– 7 tuuman taivas -levykatsaus
(kirj. Pete Hoppula)
– 2010-luvun blueslaulajattaria -levykatsaus
(kirj. Pertti Nurmi)
– Muddy Lee Makkonen
(Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– BN käy tapahtumissa
(useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)

Etukansi: Slim Butler & The SlimCuts
(Jarmo Puhakka & Mikko Löytty) © Timo Happonen

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
J-P Berg
Harri Haka
Timo Happonen
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Kai Leivo
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Tiina Piha
Hessu Pirhonen
Ville Pirinen
Jorma Riihikoski
Mike Stephenson
Harri Suokas
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Helmikuussa 2019

Suomen talvi on monen pimeänsateisen välivuoden jälkeen vallannut totaalisesti maamme, etelästä pohjoiseen. Valkoiseksi kurittajaksikin nimetty sääolotila yllätti Amerikan Syvässä Etelässä 3 kuukautta viettäneen Blues Newsin päätoimittajan Helsinki-Vantaalle tammikuun lopulla laskeuduttaessa. Tuotapikaa on sopeuduttu (!?) Helsingin kinoksissa kahlailuun ja auton joka-aamuiseen esille lapioimiseen. Vaikka valkoiset hanget vesisadepimeyttä upeampia ovatkin, niin nuo talviarkiset Suomi-puuhat saattavat saada itse kunkin mielen välillä hitusen stereotyyppisen mollibluesinkin puolelle. Winter Bluesiksihan tuota joidenkin jopa jokapäiväistä toimintaa haittaavana taakkana kokemaa talvidepressiota kutsutaan. Eipä siis ihme, että Timo Kauppisen tähän BN-numeroon työstämä, jälleen erinomainen temaattinen juttu (tällä kertaa esineistä blues-biisien sanoituksissa) kirvoitti miettimään miten mahtaa talvi esiintyä meille niin rakkaan musiikkilajin sanoituksissa.

Talviaiheisia blues-sanoituksia löytyy varmasti vaikka kuinka monta, mutta allekirjoittaneen helmikuun alun ajoittaisia kevyehköjä winterblues-fiiliksiä kuvaamaan kelpaa vallan mainiosti esimerkiksi vaikkapa Muddy Watersin albumi ”Folk Singer” (1964, Chess) ja siltä kappale Cold Weather Blues. Laulussa Muddy kyntää akustisesti syviä vesiä mm. Willie Dixonin (kontrabasso) ja Buddy Guyn (akustinen kitara) säestämänä. Kappaleessa ikävöidään pohjoiseen jostain syystä matkanneena paitsi babya, myös kotiseudun eli Syvän Etelän lämpimiä olosuhteita, joihin kuulemma kaipailijan vaatetuskin sopii paremmin. Pohjoisessa kun palelee, ja kaameaa on kuulemma myös, että linnutkaan tuskin pääsevät lentämään kun ovat niin kohmeessa. Kaipuuhuokailun myötä kypsyy luonteva päätös lähdöstä takaisin lämpimään Syvään Etelään. – Pitäisikö siis ottaa Muddyn laulun neuvosta vaari vai luottaa siihen, että kyllä se Suomen upea kevät ja kesä sieltä pian koittavat, päivä kun pitenee jo ja ajoittain paistaakin…? Noh, kuten mm. Billie Holiday jo v. 1955 vakuutteli, niin asiat ovat ulkona riehuvista tuulista, tuiskuista ym. riippumatta hyvin, kun on lämpöä ympärillä; “What do I care how much it may storm? / I’ve got my love to keep me warm” (1937 by Irving Berlin). – Ja tuo rakkaushan voi toki tarkoittaa itse kullekin mitä vain, vaikkapa rakkaita roots-blues-musiikkiharrasteita; talven lumituiskuissa(kin) kun on niiiin kiva käpertyä kuuntelemaan hyvää musiikkia!

Talven tuiskuihin Tennesseen Memphisiin, International Blues Challenge -mittelöihin lähti Slim Butler & SlimCuts viemään ”lappilaista” bluesiaan tammikuun lopulla, Jarmo Puhakan juttu reissusta ja Riku Metelisen tekemä haastattelu Slim Butlerista löytyvät tästä numerosta. Osallistujia nyt 35. kertaa järjestetyissä kisoissa sekä bändi- että solo/duosarjoissa oli yhteensä yli 260. Edukseen esiintyi tottakai Suomi-kokoonpanomme, suitsutusta tuli ja kontakteja syntyi, mutta tutusti kuitenkin IBC-palkintosijat menivät jälleen kerran pohjoisamerikkalaisille akteille; bändisarjan voitti Ms. Hy-C & Fresh Start (St. Louis Blues Society, Missouri) ja solo/duosarjan Jon Shain (Triangle Blues Society, North Carolina). Onnittelut + kiitokset kuitenkin Slim Butler & SlimCuts -poppoolle mainiosta edustuksesta, matka oli varmasti sisältörikas!

Kevään lämpöön Portugaliin, 2019 European Blues Challengeen lähtee puolestaan Suomen edustajaksi FBS:n ja Puistobluesin yhdessä organisoimissa Suomen loppukilpailuissa viime kesäkuussa valittu Jo’ Buddy & Down Home King III feat. Nieminen. Jo yhdeksättä kertaa järjestettävät kisat pidetään tänä vuonna siis niinkin eksoottisessa Euroopan kolkassa kuin Portugalin Azoreilla 4.–6.4.2019. FBS & BN toivottavat kolmikollemme menestyksekästä kisamatkaa!

Blues News vietti viime vuona historiallisia 50-vuotis-synttäreitä juhlien niitä melkeinpä kuukausittain järjestetyillä erilaisilla tapahtumilla. Juhlaan on aihetta myös tänä vuonna; yhtäjaksoisesti vuodesta 1968 ilmestyneen rakkaan aviisimme peräti jo 300. numero on (toivon mukaan) konkretisoitumassa loppuvuodesta! Tätäkin, niin ikään maailman mittakaavassa merkittävää blues-saavutusta aiomme juhlia läpi vuoden. Luvassa on jälleen monimuotoista, maanmainiota, yhdistyksen toiminnan tavoitteiden (afroamerikkalaisen kansanmusiikin ja siitä kehittyneiden musiikkimuotojen tunnetuksi tekeminen) ja näin ollen myös Blues Newsin laaja-alaisen juurimusiikillisen sisältömaailman ”ohjeistamaa” tapahtumatarjontaa. Ajankohtaista tietoa siitä löytää kevään edetessä nettisivuiltamme www.bluesnews.fi sekä Facebook-sivuiltamme. Kannattaa ilman muuta seurata näitä sivustoja, tapahtumia päivitetään niille ohjelmien ja ajankohtien varmistuttua.

300. numeroa kohden käynnistyi siis Blues News -taipaleemme vuoden alussa, joten viimeistään nyt on aika toivottaa erinomaisen hyvää alkanutta blues-roots-vuotta 2019 kaikille!

Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 1/2019)

Share