Blues News 1/2021 ilmestynyt!

Blues News 1/2021 (#307)

Lehden sisältö:
– BN-kriitikoiden parhaat 2020!
– John Németh
(kirj. Kari Kempas)
– Zora Young
(kirj. Mike Stephenson, käännös Pertti Nurmi)
– Korona-bluesia Mississippistä
(kirj. Ilkka Kauppinen)
– Klassikoiden lähteillä #66: East Virginia
(kirj. Vesa Walamies)
– Skipper & The Sailors
(kirj. Petri Lahti)
– Jackie Shane
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Doc Pomus & Mort Shuman
(kirj. Petri Lahti)
– Phil Flowers
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Ooba-Gooba! R&B-artistit noveltynalkissa, osa 1
(kirj. Pete Hoppula)
– Sapuskabluesia, osa 1
(kirj. Timo Kauppinen)
– Divarien helmiä #55
(kirj. Petri Lahti)
– BN lukee kirjallisuutta
(useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)

Etukansi: John Németh © Lisa Mac Photography

BN-numerossa 1/2021 julkaistuja levyarvioita

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Aarno Alén
J-P Berg
Harri Haka
Pauli Kallio
Ilkka Kauppinen
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Ville Pirinen
Pirjo Salminen
Mike Stephenson
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Helmikuussa 2021

Uusi vuosi on alkanut, eteläisemmässäkin Suomessa kauniin talvisissa merkeissä, kerrankin. Ympäröivä reaalimaailma vain haittaa ainakin osin talvesta täysillä nauttimista; useimpien mielissä varmaankin jyllää aika ajoin ehkä entistäkin voimakkaammin ajatus ”voihan himskatin korona”! Toivon mukaan BN:n lukijakunta on kuitenkin pysynyt terveenä ja siniseen päin kallellaan olevat sulosävelet ovat muodossa tai toisessa pitäneet mielialoja edes jotakuinkin siedettävällä tasolla tautikurimuksesta huolimatta.

Covid-19 on iskenyt myös FBS:n vuoden 2021 tapahtumatarjontaan. Tätä kirjoittaessa on tuoreena tieto siitä, että helmikuun lopulle suunniteltu Elvis-tribuutti Helsingin Malmitalolla joudutaan jälleen siirtämään, jo kolmatta kertaa. Uusi päivämäärä ajoittuu varmuuden vakuudeksi peräti vuoden päähän 12. helmikuuta 2022. Mutta näinhän se on, että hyvää kannattaa aina odottaa, vaikka tilanne malttia sitten koettelisikin. Koronatilanteesta riippuen FBS:n tapahtumien suunnitteluporukka on toki valmiudessa potkaisemaan erilaisia livemusiikkitilaisuuksia pystyyn lyhyelläkin varoitusajalla, heti kun pandemiatilanne sen sallii. Kannattaa siis seurata verkko- ja Facebook-sivujamme tapahtumatiedotuksen(kin) tiimoilta.

On pandemian aiheuttamissa elämäntoimintojen rajoituksissa tietyllä tavalla hyviäkin puolia. Mediassa on aika ajoin ollut esillä tietoja, että suomalaiset ovat innostuneet kunnostamaan nurkkiaan ja siivoamaan varastojaan, kun muutakaan tekemistä ei oikein vapaa-ajalla (mukamas) ole ja kotioloissa on ”pakko” viettää tavallista enemmän aikaa. Tämän on allekirjoittanutkin pistänyt omien touhujensa puitteissa merkille, sekä rakkaalla mökillä että Stadin kotona pyöriessään. Jaa että miten tämä liittyy rootsiin ja bluesiin? No siten, että levy- ja musakirjahyllyjä sekä -kaappeja läpikäydessä on pandemiasiivouksen pyörteissä tullut koettua muutamakin erittäin myönteinen HaaaaaTämäkinLöytyiVihdoin & OnkoMullaTosiaanTämäkinTäälläOmistankoOikeastiTämänkin -elämys! Kauan ”kadoksissa” olleita teoksia sekä kirjallisessa että äänitaltioidussa muodossa on kaivautunut jälleen päivänvaloon, lukulampun alle tai levylautaselle. Toisaalta on toki hieman nolostuttavaa, kun huomaa, että joitakin opuksia ja levyjä ”löytyi” sitten peräti kaksin kappalein. Olisi kenties hyvä alkaa pikkuhiljaa uskoa keräilijäkonkareiden opastusta siitä, että vaatimattomimmankin haalijan olisi ehkä hyvä pitää jonkinmoista kirjaa omistuksistaan — huolimatta siitä, miten hauskoja moiset uusintalöydöt ja jälleennäkemiset/-kuulemiset ovatkaan! Jäinkin muuten miettimään, kuinkakohan moni esim. rakkaan aviisimme lukijoista kuljettaa mm. levyomistuslistoja mukanaan mahdollisten shoppailutilaisuuksien ja muistinvirkistystarpeiden varalta…? Ja kuinkakohan moni on siivonnut levykokoelmansa välillisesti nimenomaan koronasta johtuen…? Ja onkohan se kuinka tavallista, että on hankkinut vahingossa useamman kappaleen samaa julkaisua…? Mieltä askarruttavia tärkeitä kysymyksiä musaharrastajalle, eikös! Niin että pitääköhän tässä pistää lukijagallup pystyyn…? Ja jos gallupeista puhutaan, niin BN:n lukijakunnalta voisi toki samalla kysellä vähän em. mahdollisesti tärkeämmistäkin asioista…

Mahdollisten BN-galluppien sisältöä vähän kieli poskessakin miettiessä palautui mieleen jälleen lehden toimittamiseen olennaisesti liittyvä ihan asiallinenkin asia. Iloisia olemme olleet, että avustajakuntaa on riittänyt niin, että olemme ylipäätään voineet saattaa minimillään 68-sivuisena kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän aviisimme kerta kerran jälkeen painoon suhteellisen tyytyväisinä sen sisällön monipuolisuuteen ja laatuun. Mutta, kuten aiemminkin olemme Hoppulan Peten kanssa pääkirjoituksissa kainosti toivoneet, lisääkin apujoukkoja juttujen tekoon ottaisimme mieluusti (lue riemusta kiljuen) vastaan! Joten tervetuloa joukkoon reippaasti vain, oikeasti, mikäli sielusi ja näppäimistösormesi vähänkin värähtelevät musiikillisille teksteille! Tyylilaji on niin sanotusti vapaa, yhteyden saat meihin esim. ohessa ilmenevien meiliosoitteiden kautta.

Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 1/2021)

Share

Leave a Comment