Blues News 2/2020 (#302)

Blues News 2/2020 (#302)

Lehden sisältö:
– Tad Robinson
(kirj. Kari Kempas)
– The Gin Mill Trio
(kirj. Pete Hoppula)
– Mister Roll FM Ari Rajala
(kirj. Pete Hoppula)
– Bluesmaantietoa: Alabama
(kirj. Timo Kauppinen)
– Tiny Kennedy
(kirj. Jarmo Hoppula)
– Johnnie Mae Matthews
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Konserttialbumien klassikoita #8: Twist
(kirj. Pete Hoppula)
– Klassikoiden lähteillä #61: Historian havinoita
(kirj. Vesa Walamies)
– The Delta Rhythm Boys Suomessa
(kirj. Hessu Pirhonen)
– Oscar Weathers
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Divarien helmiä #50
(kirj. Petri Lahti)
– Seitsemän tuuman taivas! -singlekatsaus
(kirj. Pete Hoppula)
– BN lukee kirjallisuutta
(kirj. Petri Lahti)
– BN käy tapahtumissa
(useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)

Etukansi: Tad Robinson, Suvilahti TBA, Helsinki 2019 © Juha Seila

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Aarno Alén
Jari Flinck
Jarmo Hoppula
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Juhani Laikkoja
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Hessu Pirhonen
Ville Pirinen
Olavi Rytkönen
Pirjo Salminen
Juha Seila
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Huhtikuussa 2020

Hyvät Blues Newsin lukijat, tervetuloa mieliin erityisenä jäävän vuoden 2020 BN-kakkosnumeron pariin. Tätä kirjoitettaessa elämme kautta maapallon historiallisesti varsin poikkeuksellista aikaa COVID-19- eli kansankielellä koronaviruspandemian riehuessa ympäri planeettaamme. Paitsi koko ihmiskunta, myös musiikkialan eri toimijat ovat kohdanneet ajan, joka todellakin koskettaa syvästi. Poikkeusoloissa musiikkitapahtumat ainakin tältä keväältä on peruttu ja kesän tapahtumistakin on alkanut jo tulla peruutusilmoituksia ennakoimattomien näkymien vallitessa. Eri tavoin musiikkialalla työskentelevien ihmisten talous on monen osalta vaakalaudalla ja epätietoisuus toimeentulosta ja tulevaisuudesta vallitsee. Totutut ammatilliset, harrastukselliset, ystävyys- ja perheyhteisöympyrät ovat toistaiseksi pääosin tauolla. Arki on saanut enemmän tai vähemmän eristyksissä eläen uuden sisällön. Tähän vallitsevaan todellisuuteen toivomme rakkaan Blues Newsin tämänkertaisinekin runsaine sisältöineen tuovan osaltaan edes hitusen optimismia, lohtua ja ilonpilkahduksia sekä ennen kaikkea jatkuvuuden tunnetta. Kyllä tästä selvitään!

Myönteisyyttä + selviämisnäkökulmaa ovat alkaneet viljellä ilahduttavasti myös monet blues-roots-musiikinkin piirissä hääräävät innovoimalla uusia muotoja (musa)sosiaaliseen kanssakäymiseen. Digistriimauksia ja -julkaisuja tulvii enenevissä määrin, erilaisia työpajoja suunnitellaan, muusikot jakavat sosiaalisessa mediassa intiimejä live-”kotikeikkoja” jne. jne. Yhteisöllisyys, toisten huomioon ottaminen ja kanssaeläminen ovat siis nostaneet aiempaa ehkä enemmän päätään, myös musiikkialalla. Hienoa! Ja rohkenen toivoa ja uskoa siihen, että maailman toipuessa ennemmin tai myöhemmin tästäkin viruksesta, osa edellä mainitusta ”uudesta hyvästä” jää elämään jatkossakin. Sitä ennen yritetään pitää hyvän mielialan ja tulevaisuususkon lippua korkealla, osin minkäs muun kuin mm. hyvän musiikin voimin!

Kuten jo aiemmin olen tällä palstalla todennut, ja kuten useimmat meistä toki jo tietävät, tutkimustieto musiikin myönteisistä vaikutuksista ihmisten aivotoimintaan on merkittävän positiivista. Tämä toteutuu riippumatta siitä, olemmeko musiikin kuluttajia kuulijana, kokijana tai esittäjänä. Aivotutkimuksen ja nyttemmin myös musiikkitieteilijöiden havaintojen mukaan aivoja kannattaa jumpata esimerkiksi soittamalla ja laulamalla, mutta myös musiikkia kuuntelemalla, jolloin aivotoiminta kehittyy, aivojen massa kasvaa, tarkkaavaisuus kohenee ja oppiminenkin helpottuu. Puhumattakaan yleisemmistäkin myönteisistä tuntemuksista, joita ilmenee onnellisuustasoomme vaikuttavien mielihyvähormonien vapautuessa elimistöön.

Mm. mielihyvähormoni serotoniinia vapautuu, kun muistelemme miellyttäviä asioita. Aivot eivät siis tunnista, tuleeko mielihyvä tämän hetkisestä tapahtumasta vai menneestä hyvästä muistosta. Itse kukin voi siis kohentaa oloaan vaikkapa palauttamalla mieliin taannoin onnistuneen soittokeikan tai festarielämyksen. Somessakin, esim. Facebook-sivuilla onkin näkynyt ilahduttavasti musiikkiympyröistä intoutuneiden ihmisten jakamia hyviä muistoja menneistä tapahtumista ja toisaalta musiikintekijöiden live-esiintymisiä. Näistä kokemuksista innostuu erittymään myös dopamiini, aine, joka pitää osaltaan meidät käynnissä. Ylipäätään slogan hyvälle keikalle lähdöstä tai muuhun musiikkielämykseen heittäytymisestä tarvittavan dopamiiniannoksen turvaamiseksi voi siis oikeasti olla tärkeä pointti ja täyttä totta näin poikkeusoloissa elettäessä – vaikka sitten diginä. – Eivät siis ole aivokemiallisesta näkökulmastakaan turhaa touhua nuo somekanavienkaan musiikkijaot, päivastoin! Endorfiinitasokin nousee tutkitusti mm. mielimusiikkiamme kuunnellessamme ja myös mm. silloin kun odotamme jotain mukavaa tapahtumaa, kuten esim. iloa tuottavaa musiikkiesitystä; vaikka näin eristyksissä eläessämme netissä toteutuvaa tai sitten konkreettisesti livenä tuonnempana tulevaisuudessa häämöttävää.

Epävarmuuksista huolimatta tulevalle syksylle on jo näillä näkymin tiedossa odottamisen arvoisia, mielihyvää tuottavia tapahtumia. Mainittakoon, että esim. FBS:n järjestämä huhtikuulle suunniteltu Elvis-tribuutti kera Suomen kovatasoisimpien Elvis-tulkkien Rock-Ola, Masa Saloranta & Pete Näsman sekä lauluyhtye the Relicsin taustayhtyeineen toteutetaan 7. marraskuuta Helsingin Malmitalolla. Lippuja löytyy netistä osoitteesta lippu.fi. Myös muita FBS-vetoisia tapahtumia on toki syksylle suunnitteilla, niistä tietoa myöhemmin yhdistyksen Facebook-sivuilla ja osoitteessa bluesnews.fi.

Jokainen meistä varmasti vahvistaa väitteen auringon ja valon energisoivasta vaikutuksesta. Auringosta ammennettava D-vitamiini, valo ja lämpö yhdessä vaikuttavat mielialaan ja vireyteen pitkäksi aikaa. Suunnataan siis yhdessä kohti lisääntyvää valoa ja kesää; mukavia musiikkielämyksiä edelleen kaikille, pitäkäähän kaikki huolta itsestänne ja toisistanne!

Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 2/2020)

Share