Blues News 3/2020 (#303)

Blues News 3/2020 (#303)

Lehden sisältö:
– Little Richard muistoissamme
(kirj. Honey Aaltonen & Petri Lahti)
– Mr. Sipp
(kirj. Mike Stephenson, käännös Pertti Nurmi)
– Doktu Rhute Muuzic
(kirj. Kari Kempas)
– Brenda Taylor
(kirj. Kari Kempas)
– Definitely Too Late Blues Band
(kirj. Aimo Ollikainen)
– Rättibluesia
(kirj. Timo Kauppinen)
– Matti Laipio & Quality Records
(kirj. Hessu Pirhonen)
– Donald Height
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Konserttialbumien klassikoita #9
(kirj. Pete Hoppula)
– Klassikoiden lähteillä #62
(kirj. Vesa Walamies)
– Bruce Channel
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Divarien helmiä #51
(kirj. Petri Lahti)
– Unohdetut albumit #15: Bobby Vee
(kirj. Petri Lahti)
– Sinkkuelämää #3: Jimmy Jaques
(kirj. Pete Hoppula)
– Seitsemän tuuman taivas! -singlekatsaus
(kirj. Juhani Laikkoja)
– The Allman Brothers Band
(kirj. Riku Metelinen)
– BN lukee kirjallisuutta
(kirj. Pete Hoppula)
– BN käy tapahtumissa
(kirj. Kimmo Ahonen)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)

Etukansi: Little Richard, Birmingham, UK, 1962 © Jim Simpson

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Kimmo Ahonen
Aarno Alén
J-P Berg
Harri Haka
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Juhani Laikkoja
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Hannu Nyberg
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Hessu Pirhonen
Ville Pirinen
Hannu Salmi
Pirjo Salminen
Mike Stephenson
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Kesäkuussa 2020

Kotiplaneettaamme tälläkin kirjoitushetkellä tiukasti armoa tuntemattomassa otteessaan pitävä pandemia jatkaa piinaamistaan, eikä tilanteen laukeamisesta suuntaan tai toiseen taida olla etevimmälläkään ekspertillä ehdottoman luotettavaa tietoa kerrottavanaan. Joka tapauksessa nyt eletään kesäkuuta, joka on jo tuonut myös kotimaisen elävän musiikin tarjontamahdollisuuksiin tiettyjä muutoksia. Positiivisia sellaisia, uskotaan niin. Kunhan muistamme tallata tästä eteenpäinkin turvallisuus, terveys ja toisten huomioiminen etusijalla, kyllä tämä vielä lopulta iloksi kääntyy.

Täysimääräisessä riskiryhmätaloudessa elävänä eristäytyminen muusta ympäröivästä maailman tohinasta on tietenkin ollut jo tähän mennessä myös itselleni melkoinen koettelemus, jota tuskin tulen hetkeen unohtamaan. Toisaalta näin sitä vain rutiineihinsa juuttuneempikin ihmisolento löytää oman mukautumiskykynsä. Musiikin ympärillä miltei kokonaisuudessaan pyörivä vapaa-aikamme on oikeastaan päivittynyt nykyolosuhteissa vain siltä osin, että livenä emme ole sattuneista syistä voineet harrasteestamme nyt nauttia. Sitä vastoin tuskin koskaan on omasta kalenteristani löytynyt Blues Newsin parissa teutaroimiselle yhtä runsaasti luontevaa aikaa. Tämän havainnon toivottavasti jakavat myös muut lehtemme talkootoimituskuntalaiset ja saamme siten tulevaisuudessakin luettevaksemme ruhtinaalliset määrät erityisen laajalla otannalla laadittuja artikkeli- ja arviotekstejä.

Jylläsi sitten keskuudessamme korona tai ei, kuolinuutisten kanssa mitä luultavimmin joudumme elämään myös jatkossa. Huhti-toukokuun aikaisia siirtymiä yläkerran blues-, r&b- ja soul-kuoroon ovat kokeneet tässä numerossa muisteltavan rock’n’rollin suurhahmon Little Richard Pennimanin (87-vuotiaana 9.5.2020) lisäksi muun muassa Lucky Peterson (55-vuotiaana 17.5.), The Pretty Thingsin solisti Phil May (75-vuotiaana 15.5.), Betty Wright (66-vuotiaana 10.5.), Millie Small (72-vuotiaana 5.5.), Bobby Lewis (95-vuotiaana 28.4.), Young Jessie (83-vuotiaana 27.4.), Big Al Carson (66-vuotiaana 26.4.) sekä Big George Brock (87-vuotiaana 10.4.). Heistä kenenkään ei kuitenkaan ole ilmoitettu menehtyneen COVID-19:n seurauksena. Murheellisia poismenoja silti jokainen, minkä johdosta Blues News haluaakin osaltaan kunnioittaa vainajien muistoa sekä välittää surunvalittelunsa heidän lähimmäisilleen.

Arkielo on ottamassa pikkuhiljaa korjausliikkeitä myös Finnish Blues Societyn keskuudessa. Pienen tapahtumatauon jälkeen yhdistyksen 50. toimintavuoden sekä Blues Newsin 300. numeron juhlinnan on määrä jatkua, säännösten sallimissa puitteissa, viimeistään 19. syyskuuta, jolloin FBS on valmistellut etenkin soul-rytmien ystäville kovatasoisen kotimaisen esiintyjäpaketin Viking Linen XPRS-miniristeilylle. Illan ohjelmasta, varausjärjestelyistä sekä mahdollisista poikkeustilanteesta aiheutuvista muutoksista kannattaa seurata lisätiedottelua niin Viikkarin kuin BN:n omienkin verkkosivujen (www.bluesnews.fi/fbs50) välityksellä.

Jo aikaisemmin ilmoittelimme Helsingin Malmitalon Elvis Presley -tribuuttikonsertin siirtymisestä pidettäväksi 7. marraskuuta. Tapahtuma alkaa olla kohta loppuunmyyty, joten kaikkien aiheesta kiinnostuneiden on syytä ryhtyä ennakkolipun hankintatoimenpiteisiin (www.lippu.fi) rivakasti! Mahdollisuuksien rajoissa myös suosittuja koko perheen sunnuntai-rootsjameja tullaan vielä järjestämään Helsingin Juttutuvassa vuoden 2020 puolella.

Lisäksi loppuvuosi 2020 on tarkoitus pyhittää blueslegenda Eddie Boydille (1914–1994), jonka muuttamisesta Helsinkiin sekä samalla hänen ensimmäisten suomalaisten äänitteidensä julkaisemisesta on niin ikään vierähtänyt tasan puoli vuosisataa. Muistelut käynnistetään Pasilan kirjastossa 15.10., jolloin Blues News -aktiivien vetämän erityisen ”Suomi-bluesin kuuntelupiirin” yhteydessä lanseerataan mittava valokuva- ja aineistonäyttely Eddie Boydin urasta sekä elämästä leveyksillämme. Koko lokakuun Pasilassa esillä oleva näyttely siirtyy ajanjaksoksi 31.10.–15.11. Malmitalolle, missä puolestaan järjestetään avajaispäivänä myös useiden huippuesiintyjien tähdittämä Eddie Boyd -juhlakonsertti.

Kyllähän tässä vähitellen sellainen kutina alkaa voimistua, että tavalla tai toisella siniset sävelet kaikuvat niemiemme notkoissa ja saarelmissa myös tänä suvena. Mukavaa käynnistyvää kesäkautta.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 3/2020)

Share