BLUES NEWS 3/2015 (#273)

BLUES NEWS 3/2015 (#273)

LEHDEN SISÄLTÖ:

– Nico Duportal (kirj. Pete Hoppula)
– Johnny Drummer (kirj. Kari Kempas)
– Patrick Ford & The Ford Blues Band (kirj. Kari Kempas)
– Jartse Tuominen (kirj. Riku Metelinen)
– Hole In The Head (kirj. Janne Örnberg)
– Kaikuja kadunkulmista #9: The Mellokings (kirj. Antero Tirronen)
– R&B-tenoristit #23: Noble ”Thin Man” Watts (kirj. Juha Jaakola)
– Teinipopin aatelisia #13: Johnny Crawford (kirj. Pekka Talvenmäki)
– Arthur Prysock (kirj. Pekka Talvenmäki)
– Bluesin hahmoja levyjen valossa #30: Sonny Boy Williamson I (kirj. Vesa Walamies)
– B.B. King (1925–2015) muistoissamme (kirj. Honey Aaltonen)
– BN-arkistojen helmiä: B.B. King (1972) (toim. P. Hoppula)
– European Blues Challenge 2015 (kirj. Aimo Ollikainen & Maiju Lasola)
– Seitsemän tuuman taivas! (kirj. Pete Hoppula, Marko Suutarla & Honey Aaltonen)
– Muddy Lee Makkonen (Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– Katse kohti rootskesää 2015! (kirj. P. Hoppula)
– Stompin’ 2015 (kirj. M. Lasola)
– BN käy tapahtumissa (useita kirjoittajia)
– Levytutkailut (useita kirjoittajia)

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:

Honey Aaltonen
Marko Aho
Anna Fioretti
Harri Haka
Juha Jaakola
Eija Jauhiainen
Satu Jäske
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Juhani Laikkoja
Kai Leivo
Miranda Lindqvist
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Ville Pirinen
Pirjo Salminen
Juha Seila
Sonja Sipilä
Marko Suutarla
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Matti Tieaho
Heavy Tikkanen
Antero Tirronen
Vesa Walamies
Janne Örnberg

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Lönnberg Painot Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Kesäkuussa 2015

No tulihan se sieltä, kesä nimittäin. Pitkään jatkuneen viileän kevään jälkeen valo ja ympäristön viherrys tuntuvat tavallistakin paremmilta. Otaksun jakavani tämän tunteen monien muiden kanssa, ainakin jos jotain voi päätellä esimerkiksi sosiaalisen median täyttäneistä keväisten kuvien runsaudensarvesta. Ihmiset ovat omien havaintojeni mukaan taltioineet ja julkaisseet eri areenoilla aiempaa innokkaammin ensimmäisiä kesän merkkejä kuvina.

Valokuvien nykyinen runsaus ulottuu myös musiikkimaailmaan. Musiikin suurkuluttajana ihailen myös musiikin kuvallista dokumentaatiota. Jo vuosikaudet olen vähän väliä pysähtynyt ihmettelemään sitä, miten onnistunut kuva voi välittää vahvoja tunteita, vangita tunnelmahetkiä, välittää katsojalle tilanteen, keikan, festarin ainutkertaisuuden ja saada kuvan peräti soimaan niin, että musiikkikin välittyy kuin kuultavissa olevana. Valokuvaus on tänä keväänä ollut erityisen vahvasti mielessäni ei vähiten BN:n sivuilla vuosien kuluessa lukuisine kuvineen esiintyneen Pertti Nurmen tammikuussa saaman KBA-Awardin, Stompin’-festarin yhteydessä esillä olleen kuvallisesti todella hienon ’Bluesin Sielunmaisemaa’ -näyttelyn tai viimeksi maailmankuulun rock-valokuvaajan Bob Gruenin tapaamisen ja hänen Helsingin Kaapelitehtaalla 17.6. asti esillä olevaan ’Rockers’-näyttelyynsä paneutumisen myötä.

Nykyiset taltiointivälineet mahdollistavat myös ns. tavisten erilaisten elämysten kuvallisen ilmaisun ja fiilisten jakamisen. Netti ja sen some-areenat vilisevät eritasoisia kuvamuistoja pienemmistä keikoista isompiin tapahtumiin. Kun jossain alkaa happening, muutamassa minuutissa kotiin jääneet saavat (niin halutessaan) maistiaisia tapahtumien meiningistä. Nämä maistiaiset ovat kuvalliselta laadultaan laidasta laitaan, mutta kertovat kaikki kuvaajiensa halusta olla osallisina musiikkiriennoissa ja jakaa kokemuksiaan myös muille. Joskus joitain useiden samankaltaisten otosten kuvatykityksiä katsellessa tulee toki mieleen sanonta ”less is more”. Kuvien laadussakin on usein toivomisen varaa, tunnelmakuvausta tai kuvauskohdetta eivät varmaankaan palvele epäselvät, tärähtäneet kuvat, joissa kohteiden päät ovat puolikkaita. Ja yhdyn kyllä mielelläni niihin mielipiteisiin, jotka kritisoivat etenkin esiintyjiä(kin) häiritsevien selfie-kuvaajien kritiikittömyyttä keikkakuvaustilanteiden suhteen.

Ehkä suurin ihmetyksen aiheeni on ollut se, että esim. hämmästyttävän moni artisti/bändi jättää muiden kuvia käyttäessään mainitsematta kuvaajan nimen tapauksissa, joissa ottajaa/tekijää ei ole kuvaan merkitty (©). Moinen käytäntö on kummallista etenkin näinä aikoina, kun muusikkojen tekijänoikeuksista on käyty vilkasta ja näkyvää keskustelua; samalla näyttää valitettavan usein unohtuvan se, että valokuvista krediitit kuuluvat tekijälle, aivan samoin kuin musiikillisista taltioinneistakin. Tietyt pelisäännöt ja niiden noudattaminen tekijänoikeusnäkökulmasta(kin) ovat tärkeitä kuvien käyttäjä-hyödyntäjätasolla, on sitten kyse ammatti- tai harrastajakuvaajien otoksista.

Kuvien tulva herättää toki ajatuksia myös työkseen valokuvaavien asemasta. Puuttumatta sen enempää em. teemaan ilmaisen kuitenkin vielä kunnioitukseni niitä lukuisia erinomaisia kotimaisia kuvaajiamme kohtaan, jotka jaksavat esim. päätyönsä ohella ravata erilaisissa tapahtumissa ja taltioida meille kaikille ikimuistoisia kuvaelämyksiä. Tekisi mieli luetella pitkä liuta kuvaajanimiä, mikä tilan puutteen vuoksi on kuitenkin valitettavasti tässä mahdotonta. Osa näistä nimistä selviää kuitenkin helposti vaikkapa BN:n sivuja selailemalla…

Musiikkivalokuvien runsaus ilmentää osaltaan sitä, että musiikkirintamalla on tarjonnan suhteen nykyisin vilkasta. Edessä oleva kesä hellii edelleen roots-musiikin ystäviä, tapahtumatarjontaa on runsaasti. Siihen voi tutustua osin tämän lehden sivuilla ja tuttuun tapaan esim. Blues-Finlandin nettisivuilla. Lähiaikojen tapahtumista yksi poiminta: Torstaina 25. kesäkuuta järjestetään European Blues Challenge -kilpailun vuosimallia 2016 Suomen karsintakisan finaali Järvenpään Ravintola Blackpoolissa. Suomen edustajan valintaa koordinoi FBS ja loppukilpailu järjestetään yhteistyössä Puistobluesin kanssa. Mukana on 24:stä ilmoittautuneesta esiintyjäryhmästä suomalaisten EBU-aktiivijäsenten äänestyksen kautta seuloutuneet 5 kokoonpanoa (aakkosjärjestyksessä); Bloodshot Eyes, Lazy Moose, Lena & The Slide Brothers, Titty Bar Tim Blues Band ja White Knuckles Trio. Varsinaiset EBC 2016 -kilpailut pidetään Toscanan Torrita di Sienassa, Italiassa huhtikuun 8.–9.2016.

Tapaamisiin siis vaikkapa Blackpoolissa, antoisaa ja kuvauksellista musiikkikesää kaikille!

Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 3/2015)

Share