Blues News 5/2018 (#293)

Blues News 5/2018 (#293)

Lehden sisältö:
– Jimmy Johnson
(kirj. Mike Stephenson, käänn. Pertti Nurmi)
– Lurrie Bell & The Bell Dynasty
(kirj. Kari Kempas)
– Petri Matero Group
(kirj. Riku Metelinen)
– BN tutkii: New Orleans bluesin sanoituksissa
(kirj. Timo Kauppinen)
– Aretha Franklin
(kirj. Aimo Ollikainen)
– Traveling Jones
(kirj. Riku Metelinen)
– Roy Brown
(kirj. Petri Lahti)
– 2 x Joe Hinton
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Jefferson & Soul Bag Magazine 50 vuotta!
(kirj. Pete Hoppula)
– Evie Sands
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Unohdetut albumit #9: Gene Vincent
(kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä #41
(kirj. Petri Lahti)
– Klassikoiden lähteillä #52: Smokey Hogg
(kirj. Vesa Walamies)
– Kappale historiaa, #3: Se jokin sinulla on
(kirj. Petri Lahti)
– BN lukee kirjallisuutta
(kirj. Petri Lahti)
– Pikaesittelyssä: Blues Mystery
(kirj. Kai Leivo)
– Reggae-artisteja levytysten valossa #7: Hugh Mundell
(kirj. Kai Leivo)
– Muddy Lee Makkonen
(Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– BN käy tapahtumissa
(useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– BN-arkistojen helmiä: Otis Rush Tavastialla (1980)
(kirj. Tuija Luoma-aho, toim. Pete Hoppula)

Etukansi: Aretha Franklin, 1969 (c) Fred A. Sabine/NBC

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Aarno Alén
Harri Haka
Kai Jauhiainen
Satu Jäske
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Kai Leivo
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Ville Pirinen
Jorma Riihikoski
Andres Roots
Pasi Rytkönen
Sanna Salila
Pirjo Salminen
Mike Stephenson
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Lokakuussa 2018

Jo on taas aikoja eletty, tuumaili eräskin musiikkilehden toimituspäällikkö lukiessaan taannoista uutista pääkaupunkimme uudesta keskustakirjastosta. Helsingin Kansalaistorille joulukuussa 2018 avautuva Oodi tarjoaa oheispalveluinaan myös elokuvateatterin, kahvilan sekä erilaisia näyttely-, työ- ja harrastustiloja. Satojen tuhansien kirjojen seuraksi uuteen ”kaupunkilaisten kohtaamispaikkaan” ei kuitenkaan ole näillä näkymin muuttamassa ainuttakaan fyysistä musiikkiäänitettä. Syyskuun lopussa oman taipaleensa Oodin myötä päättäneen Kirjasto10:n varsin huomattavat levyvalikoimat siirtyvät jatkossa Pasilaan – toki hyvään ja myös ympäristönsä puolesta kiivasta vauhtia oikeaan suuntaan kehittyvään kotiin sittenkin, mutta kieltämättä vielä toistaiseksi hieman sivummalle vilkkaimmasta citykuhinasta. Perusteluina ratkaisulle soivat tutut värssyt: hektinen nykyihminen haluaa vain striimata ja keskittyä oleelliseen, ei hän kuulemma enää törsää aikaansa mihinkään turhaan pläräilyyn, työlääseen kansien availuun tai vähemmän relevanttien kappaleiden kuunteluun. Samalla hän kuitenkin tulee ohittaneeksi paitsi oikeiden levyjen oheistiedoista ja -taiteesta ammennettavissa olevan lisäarvon, myös kaikki konkreettiset selauskokemukset, jotka taas ovat kaltaiselleni parantumattomalle elämäntapalevyfriikille ja -keräilijälle juuri niitä keskeisiä syitä etsiytyä välillä kirjastohyllyjenkin sekaan. Loputtomien digilistojen aivoton skrollaaminen ei tätä aina yhtä palkitsevaa elämystä tule ikinä korvaamaan, vaikka kuinka kätevää olisikin.

Koska vallitseva suuntaus tuntuu yhä valitettavasti viettävän kohti edellä kuvattua, voisi ajatella, että vastaavasti levyarvioiden merkitys olisi nyt jälleen kasvamaan päin. Täytyyhän suoratoistosukupolvenkin olla edes jossain määrin utelias ottamaan selvää korvissaan soljuvan musiikkivirran taustoista. Ehkä jotakuta saattaa jopa kiinnostaa lukea, mitä mieltä kyseisestä julkaisusta muut samaan aiheeseen perehtyneet kuuntelijat ovat?

50-vuotiaassa Blues Newsissa on levyarvioita ilmestynyt tähän päivään mennessä reilusti yli 17 000, minkä lisäksi lehteen on myös laadittu lukuisia arvioluonteisia koosteartikkeleita. Alkaen Waldemar Walleniuksen numeroon 1/1968 kirjoittamasta viiden ”eri esittäjiä” -kokoelman esittelypaketista aina tämän käsillä olevan lehden 9-sivuiseen Levytutkailut-osioon, on arvioiden kokonaismäärä (kuten myös tyylillinen kirjo) kertynyt mykistävän suureksi. Tekstejä on ollut luettavissa keskimäärin 60 nimikkeen edestä per numero, jopa oma vaatimaton saldonikin on tainnut jo ohittaa järjestysluvun 400.

BN:n arvio- ja esittelytekstit ovat myös pääsääntöisesti olleet sangen perusteellisia, joskus ”nälkävuottakin pidempiä”. Sellainen oli eittämättä myös yksi varhaisimmista omista ponnistuksistani tällä saralla, eräässä yhdistyksen kuukausikokouksessa keväällä 2005 haltuuni uskottu Blue Northin oma ja hartaudella valmisteltu Eddie Boyd -cd ”Mello’ Hello!”, jonka sujautin povariini epäröiden mutta samalla melkoisen otettuna kohdalleni langenneesta odottamattomasta kunniatehtävästä. Tiukkaan referointiin ei BN-toimituskuntaa ole suoranaisesti muutenkaan painostettu. Henkilökohtaisten musiikillisten näkemysten julkituonnin ohella kun lehdessämme pidetään yhä keskeisenä tavoitteena myös tiedon välittämistä ja sen jatkoanalysointia, sekä myyntituotteisiin liittyvän ”kuluttajavalistuksen” että historiallisten faktojen dokumentoinnin nimissä.
Levyarviolla on luonnollisesti monia lähtökohtaisia tarkoitusperiä. Musiikintekijälle ja äänitteen julkaisijataholle arvioteksti, etenkin mahdollisten kehusanojen myötä, merkitsee ennen kaikkea myyntiä sekä omaa markkinointia tukevaa näkyvyyttä. Samaan tapaan arvion saama huomio on tehokasta eliksiiriä myös medialle itselleen, näin myös BN:n tapauksessa. Kyllähän kulovalkean lailla bittimaailmassa leviävä some-jako saa aina jokusen uuden potentiaalisen lukijan tietoiseksi lehden olemassaolosta. Uskoakseni myös arvion kirjoittajan täytyy kokea vaivannäöstään ainakin tietynlaista mielihyvää. Näin on yksinkertaisesti oltava, siinä määrin uskollisesti on avustajakuntamme jaksanut uutuusjulkaisuja BN:ssä ruotia, viime vuodet vieläpä täysin korvauksetta.

PS: Muistattehan myös BN:n syyskauden 50-vuotistapahtumat, kuten Juttutuvan roots-jamit sunnuntaina 14.10. sekä Dave Lindholmin, Eero Raittisen ja Hustle Fuzzin Malmitalo-konsertin torstaina 15.11. Lisätiedot osoitteesta www.bluesnews.fi/bn50.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 5/2018)

Share