Blues News 5/2021 ilmestynyt!

Blues News 5/2021 (#311)

Lehden sisältö:
– Eric Bibb
(kirj. Kari Kempas)
– Janne Kaunisto
(kirj. Marko Aho)
– Levykeräilijän elämää, osa 1: Tapio Väisänen
(kirj. Petri Lahti)
– Kaikuja kadunkulmista, osa 15: The Del-Satins
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Vieraskynästä: ”Jazz is the teacher, blues is the preacher”
(kirj. Jukka Mallinen)
– The Down Walkers
(kirj. Petri Lahti)
– Värikästä bluesia
(kirj. Timo Kauppinen)
– Lloyd Price muistoissamme
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Charlie Watts muistoissamme
(kirj. Honey Aaltonen)
– Ismo Tenkanen muistoissamme
(kirj. Heikki Suosalo)
– Klassikoiden lähteillä, osa 70: Lightnin’ Hopkins
(kirj. Vesa Walamies)
– Bob Dylan 80 vuotta, osa 3
(kirj. Kai Engren)
– Unohdetut albumit, osa 21: Alvin Stardust
(kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä #59
(kirj. Petri Lahti)
– BN lukee kirjallisuutta
(kirj. Juhani Laikkoja & Pete Hoppula)
– BN käy tapahtumissa
(useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)

Etukansi: Eric Bibb © Michael Wall

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
Kai Engren
Vesa-Pekka Järvelä
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Juhani Laikkoja
Jukka Mallinen
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Ville Pirinen
Jukka Rautiainen
Jorma Riihikoski
Olavi Rytkönen
Pirjo Salminen
Heikki Suosalo
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

 

Lehden pääkirjoitus

Lokakuussa 2021

Aloittakaamme syyskausi vauvabuumia roots-blues-kentälle odotellessa! – Olikohan tuo nyt liian raflaava Blues Newsin pääkirjoituksen aloituslause? Onkohan se sopimatonta, jos Blues Newsin pääkirjoituksessa kehotetaan lukijoita vauvantekotalkoisiin? Siis roots-blues-vauvojen? Vauvojen, joiden ikähaarukka olisi kuitenkin hieman biologista vauvaikää korkeampi eli vaikkapa löyhälti määritellen noin alle 30–35 vuotta? Joidenkin mielestä varmastikin varsin kummallinen assosiaatio, mielikuvana siis yhdistää vauvabuumi ja roots-blues-musiikki, mutta malttakaahan, kun hieman avaan sen taustaa. Assosiaatio oli väistämätön lukiessani uutisia Suomessa korona-aikana meneillään olevasta vauvabuumista ja toisaalta ystävän kanssa jälleen kerran pohtiessamme sitä, miten roots-blues-harrastajien ja ao. musiikinlajin tekijöidenkin keski-ikä tuntuu nousevan silmissä vuosi vuodelta. Mm. striimikeikkoja korona-aikana katsellessa, musaystäväpiiriä tutkaillessa, keikkoja jo pikkuhiljaa livenäkin seuratessa, peiliin katsoessa, Facebookin laajaa roots-blues-musiikkiin liittyvää tarjontaa seuratessa ei ole voinut välttyä huomaamasta sitä tosiasiaa, että paitsi kaikki toki vanhenemme, niin blues-roots-saralla eri tavoin toimivien päät ovat nekin yhä useammin ja yleisemmin sieltä harmaanvärisestä päästä. Sehän ei siis sinällään ole todellakaan mikään ”huono” juttu, erittäin upeaa on juurevaan musiikkiin eri tavoin intoutuneiden harmaapäisyys! Mutta se palauttaa väistämättä asiallisenkin pohdinnan jo vuosia keskusteluissa olleeseen teemaan eli siihen, miten saisimme innostettua aiempaa enemmän nuorta väkeä näihin rakkaisiin ja perinnerikkaisiin musiikkiympyröihimme. Minkäs siis teet kun mieleen putkahtaa sama kysymys, tärkeä kysymys myös seuraavassa muodossa; miten ihmeessä saisimme ”vauvabuumin” käynnistettyä roots-blues-musiikin saralle? Siis saada kiinnostuksen heräämään sen keskimääräistä harrastajaa tai toimijaa nuoremman polven keskuudessa. Nuorison. Lastenkin. Käytännössähän kyse on tämän rakkaan musiikkilajiston tunnettuuden lisäämisestä monin eri tavoin nuoremmille sukupolville. Ja siihenhän löytyy erilaisia keinoja – joita varmasti monet ovat jo sen kummemmin asiaa tiedostamattakaan harjoittaneet. Tehneet tiettäväksi vaikka kotona blues-roots-musiikkia luukuttamalla tai eri tavoin oman harrastuksen/tekemisten kautta esiin nostamalla, että tällaistakin musa-maailmaa on olemassa. Tärkeää kulttuuriperintöä.

Musiikki on tärkeä osa kulttuuria. Samalla se on sen kummemmin tiedostamattakin osa aineetonta kulttuuriperintöämme, alueellisesti ja maailmallisesti, roots-blues-musiikkikin. Ja, kuten hyvin tiedämme, iso osa aineettomasta kulttuuriperinnöstä siirtyy erilaisissa yhteisöissä vuorovaikutuksessa sukupolvelta toiselle ja sukupolvirajat ylittäen. Osa tietoisesti ja nimenomaisesti enemmän tai vähemmän muodollisen kulttuuriperintökasvatuksen kautta. Osa taas tahattomasti ikään kuin sisäsyntyisenä lähipiiri- tai yhteisösiirtymänä. Kaikkinensa kulttuuriperintökasvatus tapahtuukin pääosin epämuodollisen oppimisen tai pikemminkin omaksumisen piirissä. Muodollinen koulutus taas sitten voi tukea elävää kulttuuriperintöä ja sen siirtämistä eri tavoin. Kulttuuriperinnön siirtymisen edellytyksenä pidetään yleisesti sitä, että yhteisöllä on riittävä osaaminen aineettoman kulttuuriperinnön harjoittamiseen sekä tahtoa siirtää osaamistaan ja siten suojella elävän perinnön olemassaoloa ja jatkuvuutta. Mutta vähempikin toki osaamisen saralla riittää, jos intoa on. Tunnetustihan nuoret saavat käytännössä osan tapa- ja harrastesiirtymästään vanhemman väen innostuneisuuden kautta. Ellei innostus ylitä sukupolvirajoja, niin ainakin innostuksen aiheet tulevat tutuiksi. Silloin on jo tietyt kynnykset ylitetty, avattu alustavasti polkuja esimerkiksi musiikin valtavirrasta poikkeaville juurevan musiikin juurille. Mutta tämän kaikenhan te rakkaat lukijat jo tiedättekin, tässä pääkirjoituksessa kun tarkoitus on lopulta kannustaa itse kutakin jatkamaan omalla blues-roots-musiikin kulttuuriperinnön vaalimisen, välittämisen ja siirtämisen saralla. Vauvabuumilla tai ilman!

FBS pyrkii maailman hiljalleen koronasta (toivon mukaan) toipuessa kantamaan omia korsiaan kekoon juurevan musiikkilajiston tunnettuuden ja ilosanoman lisäämisessä ja levittämisessä. Tapahtumia käynnistellään pikkuhiljaa ja potkaistaan käyntiin mahdollisuuksien rajoissa nopeassakin aikataulussa. Niistä löydät tietoa nettisivuiltamme bluesnews.fi sekä Facebook-sivuiltamme. – On aika toivottaa sinisävelisiä syysiltoja ja ruskaisaa roots-blues-syksyä kaikille!

Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 5/2021)

Share