Blues News 6/2018 (#294)

Blues News 6/2018 (#294)

Lehden sisältö:
– Lazy Lester
(kirj. Kari Kempas)
– Leyla McCalla
(kirj. Satu Jäske)
– Gona Lehtinen
(kirj. Pete Hoppula)
– Zydeco, tanssimusiikkia Louisianan malliin
(kirj. Timo Kauppinen)
– Otis Rush
(kirj. Heavy Tikkanen)
– Pekka Tiilikainen & Beatmakers
(kirj. Pete Hoppula)
– Rytmibluesia Britanniasta
(kirj. Aimo Ollikainen)
– H.B. Barnum
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– The Silver Dimes
(kirj. Riku Metelinen)
– Unohdetut albumit #10:
Joe Turner & Jimmy Nelson
(kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä #42
(kirj. Petri Lahti)
– Klassikoiden lähteillä #53:
Nuoren Elvis Presleyn takapirut
(kirj. Vesa Walamies)
– Kappale historiaa #4: Mä tahdon rokata
(kirj. Petri Lahti)
– 9. European Blues Challenge
(kirj. Pertti Nurmi)
– BN lukee kirjallisuutta
(kirj. Pertti Nurmi & Esa Kuloniemi)
– Heikki Ansa 1953–2018
(kirj. Baby Boy Varhama)
– Muddy Lee Makkonen
(Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– BN käy tapahtumissa
(useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– BN-arkistojen helmiä: Gospel – musiikkia henkimaailmasta (1969)
(kirj. Jukka ”Waldemar” Wallenius, toim. Pete Hoppula)

Etukansi: Paul Beasley, The Blind Boys of Alabama © Leif Laaksonen

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Aarno Alén
J-P Berg
Harri Haka
Satu Jäske
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Antti Kevätlahti
Jari Kolari
Esa Kuloniemi
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Ville Pirinen
Andres Roots
Pasi Rytkönen
Erkki Sironen
Timo Suutarinen
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Hannu Tikkanen
Pentti Varhama
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Joulukuussa 2018

”Viisikymmentä täytettyään on lupa juhlia jokaista sen jälkeen elettyä vuotta”, lohkaisi eräskin Finnish Blues Societyn seniorihallistuslainen taannoin. Jos näin kerran on, Blues Newsin tulevaisuus vaikuttaa sitten hyvin pippalontäyteiseltä. Samaa johtopäätelmää toki tukee myös yhdistyksen 24. marraskuuta pidetyssä sääntömääräisessä syyskokouksessa hyväksytyksi nuijittu toimintasuunnitelmakin.
51-vuotiaan yhdistyksen päätoimenkuva 2019 seurailee jo edelliskausien aikana toimiviksi havaittuja linjauksia. Luvassa on muun muassa pitkin vuotta järjestettäviä erimuotoisia ja monenlaisille kohderyhmille suunnattuja tapahtumia, bändikilpailuaktiviteetteja European Blues Challengen ja International Blues Challengen merkeissä, levyjulkaisuja sekä tietenkin Blues Newsin tekoa. Lehtiä ilmestyy totuttuun tapaan (vanhoilla tilaus- ja irtonumerohinnoilla) kuuden numeron edestä, mikä merkitsee tasan 12 kuukauden kuluttua sitä, että pääsemme kilistämään kuohujuomalaseja peräti 300. BN-numeron kunniaksi! Urakkaa ei voi vielä tässä vaiheessa etappia pitää varmuudella suoritettuna, mutta mikäli lehtemme avustajakunnan tämänhetkisestä toimitusinnokkuudesta on jotakin pääteltävissä, ei määränpää myöskään vaikuta saavuttamattomissa olevalta tavoitteelta.
Marraskuisen syyskokouksen agendalla oli luonnollisesti myös FBS:n hallituksen puheenjohtajan/BN:n vastaavan päätoimittajan sekä hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajien valinnat. Rakkaan bluesperheemme kipparina jatkaa odotetusti ja yksimieliseen päätökseen perustuen Maiju Lasola. Hallituksen jäseninä vuonna 2019 puolestaan levittävät omaa osaamistaan Honey Aaltonen, Aarno Alén, Kari Kempas, Kimmo Lampio, Riku Metelinen (varajäsen), Kalle Mänttä, Pertti Nurmi, Aimo Ollikainen, Juha Seila (varajäsen) ja Harri Suokas. Tutut toiminnantarkastajat Vesa Walamies, Pekka Korhonen ja Hannu Nyberg (varatoiminnantarkastaja) nauttivat hekin edelleen vakaata luottamusta organisaatiomme keskuudessa. Muut yhdistyspuuhiin ja lehdentekoon liittyvät toimenkuvat käsitellään ja siunataan hallituksen järjestäytymiskokouksen yhteydessä ensi tammikuussa.
Vielä varsinaisen juhlavuoden päätteeksi sai oman kortensa aikaansaannoskekoon myös FBS:n Blue North -levymerkki, jonka kirjoilla ilmestyi marraskuussa uusi uljas 10-raitainen cd-julkaisu, Jarkka Rissanen Tonal Boxin uhmakkaasti gospelin ja bluesin juurille sukeltava ”Trimmed And Burning”. Laulaja-kitaristi Rissasen rinnalla Tonal Boxissa musisoivat mm. Son Housen ja Blind Willie Johnsonin jalanjäljillä tuubataituri Jorma Välimäki sekä rumpali Jussi Kettunen. Vierailijana tällä trion toisella pitkäsoitolla esiintyy myös tuotannosta Rissasen kanssa vastannut Dave Forestfield.
Tuore Blue North -äänite on itsestäänselvyytenä yksi kekkeröinnin aiheista sunnuntaina 13. tammikuuta, jolloin Finnish Blues Society ja Blues News järjestävät seuraavan musiikkipitoisen iltapäiväsessionsa Helsingin Ravintola Juttutuvassa. Fat Chance- ja Good Rockin’ & The Short Timers -yhtyeiden kimpassa isännöimien blues’n’roots-jamien ohjelmassa on tällä kertaa live- ja DJ-levysoitannan ohella tarjolla toinenkin pressiluonteinen sivujuonne, nimittäin allekirjoittaneen sekä Matti Laipion laatiman, vahvasti aihepiiriä sivuavan tietokirjan ”Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina” (Aviador) ”viralliset” julkaisujuhlat.
Unohtaa ei sovi myöskään alkuvuoden 2019 blueslähettiläitämme. Slim Butler & The SlimCutsin puolesta on syytä pitää lippua erityisen korkealla 22.–26. tammikuuta, jolloin joukkio edustaa Finnish Blues Societyä Memphisin IBC-kisoissa. Jo’ Buddyn, Down Home King III:n ja ”kanttori” Niemisen aika pukeutua sinivalkoisiin väreihin taas koittaa hieman myöhemmin 4.–6. huhtikuuta Portugalin Azoreilla järjestettävissä yhdeksänsissä EBC-mittelöissä. Lykkyä tykö molemmille tahoille!
Tasavuositeeman huipennukseksi haluan myös välittää sekä omasta että koko talkooväkemme puolesta mitä lämpimimmät onnitteluterveiset 5. marraskuuta 70 vuotta täyttäneelle Vesa Walamiehelle. FBS:n vuosien 1970–71 puheenjohtaja ja BN-päätoimittaja, yhdistyksen 4. kunniajäsen sekä kertakaikkisen upean ja toivottavasti vielä pitkään jatkuvan uran lehden toimittajana tehnyt Vesa jos kuka on vähintään kolminkertaisen Eläköön!-huutonsa ansainnut.

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 6/2018)

Share