Blues News 6/2020 ilmestynyt!

Blues News 6/2020 (#306)

Lehden sisältö:
– Robert Lee Coleman
(kirj. Mike Stephenson, käännös Pertti Nurmi)
– Tail Dragger
(kirj. Kari Kempas)
– Anthony Gomes
(kirj. Kari Viitanen)
– Klassikoiden lähteillä #65: Suomi-blues
(kirj. Vesa Walamies)
– Johnny Morisette
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– The Needles
(kirj. Petri Lahti)
– Shirley Matthews
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Travis Wammack
(kirj. Pete Hoppula)
– Bluesmaantietoa: Detroit
(kirj. Timo Kauppinen)
– Unohdetut albumit #17:
Del Shannon – ”This Is My Bag”
(kirj. Petri Lahti)
– Divarien helmiä #54
(kirj. Petri Lahti)
– The Rolling Stones Half Speed Masters #2 (levyarviokatsaus)
(kirj. Pasi Rytkönen)
– Bob Corritore’s From The Vault Series (levyarviokatsaus)
(kirj. Pertti Nurmi & Harri Haka)
– Kent & Modern Records Blues Into The 60s (levyarviokatsaus)
(kirj. Pertti Nurmi)
– BN lukee kirjallisuutta
(kirj. Erkki Sironen)
– BN käy tapahtumissa: Praise to Eddie Boyd!
(kirj. Honey Aaltonen)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)

Etukansi: Eddie & Leila Boyd Helsingin Senaatintorilla 1977 © E. & L. Boydin perikunta

Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Aarno Alén
Harri Haka
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Petri Lahti
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Ville Pirinen
Pasi Rytkönen
Pirjo Salminen
Erkki Sironen
Mike Stephenson
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Kari Viitanen
Vesa Walamies

Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola

Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula

Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki

Lehden pääkirjoitus

Joulukuussa 2020

Kummallisimmista kummallisin vuosi 2020 lähestyy tätä lukiessanne jo viimeisiä vuorokausiaan, mutta uskaltaako tässä sittenkään vielä täysin huokaista helpotuksesta? Satiirinhakuisena luonteena en voi olla pohtimatta, miten ironisen pilkkeen Frank Sinatra mahtaisikaan vilauttaa sinisestä silmäkulmastaan, jos senioriartisti olisi vielä elossa ja päätyisi juuri nyt laulamaan klassikkoaan It Was A Very Good Year? Vaikkei sitä kaikkein kirkkainta, täydellisen ratkaisun osoittavaa valoa koronatunnelin päässä taida vieläkään näkyä, luonnollisesti myös me BeeÄnnäläiset kohdistamme jo toiveikkaina katseemme kohti tulevaisuutta – luottaen siihen, että kunhan vielä vähän jaksamme tsempata ja kantaa kortemme yhteisen hyvinvointimme kekoon, uusi vuosikymmen pääsee jatkumaan tästä eteenpäin olennaisesti myönteisemmissä merkeissä myös harvinaisen kovia kokeneella kulttuurikentällä.

On monesti lohdutettu, että kurjistakin asioista seuraa, jollei muutoin niin riittävän kauaskantoisella tarkastelujaksolla useimmiten myös jotakin hyvää. Omassa varsinaisessa, musiikkiin mitenkään liittymättömässä palkkatyössäni vallitsevien pandemiasuositusten arkeen mukanaan tuomat etätyöskentelyrutiinit ovat ottaneet huiman teholoikan eteenpäin, vaikka samat välineet ovatkin periaatteessa olleet olemassa jo iät ajat – enkä ole suoranaiseksi uudistusten vastustajaksi koskaan aiemminkaan tunnustautunut. Kuten useimmat meistä tietävät, Blues Newsin tekstejä taas on kirjoitettu ”etänä” heti alusta pitäen – samoin kuin on huolehdittu artikkelitoimitus- ja taittotyöstäkin viimeistään siitä lähtien, kun tekniikan kehityttyä 1990-luvulla nämä lehden syntyprosessin ydinvaiheet oli järkevintä siirtää toimituskunnan käytössä olleista konttoritiloista toteutettavaksi käytännössä vain muutamalta kotitietokoneelta käsin. Haastattelujen tekeminen ”linjoja pitkin” on myös ollut realismia jo hyvän aikaa. Epäilemättä striimattuihin tarinointituokioihin perustuvat lehtijutut tulevat vielä lisääntymäänkin BN:n parissa.

Perinteisesti vuoden finaalinumeron pääkirjoituksessa on päästy välittämään iloiset terveiset marraskuun lopulla pidetystä Finnish Blues Societyn sääntömääräisestä syyskokouksesta, jonka yhteydessä valitaan yhdistyksen seuraavan kauden puheenjohtaja, hallituksen jäsenet ja toiminnantarkastajat sekä annetaan siunaukset ensi vuotta koskeville toimintasuunnitelmalle ja talousarviolle. Tähän kolmossivulle on näihin isoihin linjanvetoihin perustuen ollut näin ollen monesti jo paljastettavissa tiettyjä ennakkouutisia FBS:n tulevista hankeaihioista. Nyt pääkaupunkiseudun COVID-19-tilanteen vaatimista kokoontumisrajoituksista johtuen FBS kuitenkin näki järkevimmäksi siirtää kaikille jäsenille avoimen syyskokouksensa poikkeuksellisesti vasta tammikuun 2021 puolelle. Ei silti hätää. Toiminnan on määrä jatkua pitkälti entiseen tapaansa: Vuodelta 2020 sattuneista syistä toteutumatta jääneitä yleisötilaisuuksia ja konsertteja tultaneen järjestämään olosuhteiden salliessa korvaavilla ajankohdillaan, ja totta kai myös aivan uusia tapahtumia sekä muita aktiviteetteja on paraikaa kypsymässä yhdistyksen aina yhtä idearikkaissa ajatushautomoissa. Samoin FBS:n tehtäväkenttään kiinteästi liittyviä Blue North -merkin äänitejulkaisuja sekä tietenkin Blues News -lehden seuraavia kuutta numeroa on lupa odotella ilmestyviksi totuttuun tahtiin myös ensi vuonna.

Vielä yhdet tervetuliaistoivotukset BN ennättää kuitenkin vielä lukijoilleen välittää, tällä kertaa Keski-Suomen suuntaan: Lehden kansikuvasankarin elämästä kertova kiitelty FBS:n valokuva- ja aineistonäyttely ”Praise To Helsinki – Blueslegenda Eddie Boyd Suomessa” on nimittäin esillä Jyväskylän kaupunginkirjastossa (Vapaudenkatu 39-41) aikavälillä 3.–29.12.2020. Sujuvasti mobiilina liikkuva ja tarvittaessa tilojen sekä mahdollisten erityistoiveiden mukaan räätälöitävissäkin oleva näyttelykokonaisuus on tuotavissa jatkossa myös vaikkapa juuri Sinun lähiseudullesi, mikäli kiinnostusta teemaa kohtaan sekä ideaali sijoituspaikka vain löytyvät. Aihetta koskevia yhteydenottoja siis rohkeasti tulemaan!

Hyvää joulunaikaa, uutta vuotta – ja varsinkin terveyttä tasapuolisesti kaikkiin blueskoteihin!

Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 6/2020)

Share

Leave a Comment