LEVYARVIO: BONITA & THE BLUES SHACKS: s/t (CrossCut, 2015) (BN 1/16)

Saksalainen B.B. & The Blues Shacks on ollut aktiivinen levyttävä ja keikkaileva kokoonpano yli 20 vuoden ajan. Aika ajoin mukaan on eksynyt vieraileva artisti, muiden muassa Tad Robinson vuonna 1998. Nyt on vuorossa eteläafrikkalainen laulaja Bonita Niessen. Hän on pohjimmiltaan soul-laulajatar, joka taipuu tarvittaessa bluesinkin puolelle. Esikuvia ovat varmaankin Aretha Franklin, Koko Taylor ja Ruth Brown. Shacksien kanssa Bonita on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla.

Bändi aloitti puristisella 50- ja 60-lukujen blueskonseptilla ja liukui sitten pikkuhiljaa soulin suuntaan palatakseen hiljalleen tyylilajien puoliväliin. Punaisena lankana on koko ajan ollut Arltin veljesten Michael (huuliharppu ja laulu) ja Andreas (kitara) saumaton yhteistyö. Basisti Henning Hauerken on myös kuulunut pitkään kokoonpanoon. Menetykseksi voi laskea kosketinsoittaja Dennis Koeckstadtin, jonka saappaisiin Fabian Fritz ei aivan yllä. Rumpalin palli on ollut tuulisin, nyt kapuloita heiluttaa Andre Werkmeister.

Bonita saa tällä levyllä pääroolin, mutta veljekset pitävät paketin kasassa. Turn The Lamps Down Low on Michaelin ja Bonitan svengaava duetto, jossa kitara ja huuliharppu nousevat merkittävään rooliin. Rockabilly-versiointia kuullaan kappaleessa This Little Girl’s Gone Rockin’. Jumpia, swingiä, doowopia ja soulia sisältävä paketti on mukavaa kuunneltavaa. Bluesdiggarin suosikkeja ovat Bad News sekä Be Cool, jossa on hieno huuliharppumeno. Paras kaikista on kuitenkin I’m Lonesome, joka summaa levyn sanoman. Hienoa ja monipuolista kuuntelunautintoa.

Harri Haka
(julkaistu BN-numerossa 1/2016)

Share