LEVYARVIO: HELGE TALLQVIST – In Footsteps (Q-Records, 2015) (BN 1/16)

Helge Tallqvist on kokemuksellaan ja soitto-osaamisellaan varmasti Suomen ykkösblueshuuliharpisti, etenkin kun Pepe Ahlqvist lopetti harpun soiton ja keskittyi kitarointiin. Nyt julkaistu cd koostuu instrumentaaleista ja on vahva näyttö Helgen taidoista. Tallqvistin uran merkittävin vaikuttaja on ollut George Smith, jolle hän teki kansainvälisestikin mainetta saaneen tribuuttilevyn. Tuosta on menty vielä askel eteenpäin ja luotu täysin omilla ehdoilla oleva kokonaisuus.

Kansiteksteissä Helge toteaa, että tämä ei ole tribuutti numero kaksi. Silti vaikutteet ovat tallella. Suurin osa levyn materiaalista kulkee Smithin kromaattisella esikuvalla. Nimiraita ja oma sävellys on hieno shuffle, jossa Jonne Kulluvaaran kitara, Mikko Peltolan rummut ja Lars Näsmanin pystybasso vievät kappaleen maaliin. Taustoittajina levyllä ovat edellä mainittujen lisäksi Tomi Leino kitarassa ja bluesgenressä harvinainen sellisti, Magdalena Valkeus.

Mieleenpainuvin esitys on Little Walter -vaikutteinen Baby Don’t Go Yet, joka on sekoitus kolmannen position kromaattisella ja kakkosposition diatonisella harpulla soitettuja tyylejä. Tässä yhdistetään Little Walterin (Quarter To Twelve tai Blue Midnight) ja Smithin hitaan bluesin juttua. Komppi ja soinnutus säilyvät samana läpi kappaleen, mutta huuliharpun sävy eri positioista johtuen muuttuu pitkin biisiä. Tekninen erikoisuus on kromaattisesti ykköspositiosta soitettu Left My Heart In San Francisco.

Kaiken kaikkiaan ”In Footsteps” on harpun juhlaa. Pelkästään instrumentaaleja sisältävä bluesharppulevy on haaste, jota Bob Corritorekin on kokeillut – ja yhtä lailla Helge Tallqvist onnistuu tällä hienolla levytyksellään.

Harri Haka
(julkaistu BN-numerossa 1/2016)

Share