Levyarvio: Angela Strehli


ANGELA STREHLI – Ace Of Blues
(Antone’s ANT2513)

Angela Strehli on yksi tämän päivän parhaista blueslaulajista. Uutta levyä on odotettu pitkään ja se ilmestyi vihdoinkin viime vuoden loppupuolella. ”Ace Of Blues” on jo ennen kuuntelua todettava tyylikkääksi pakkaukseksi. Mukana on 20-sivuinen vihkonen (ja nyt on kyse CD:stä, mahdollisesta vinyylin koostumuksesta en tiedä). Sivuilla on tarinaa jokaisesta biisistä ja runsaasti valokuvia Angelan uran varrelta. Niissä hän esiintyy muiden muassa Muddy Watersin, Otis Rushin, Buddy Guyn, Junior Wellsin, B.B. Kingin ja Etta Jamesin kanssa. Kaikkien näiden rinnalla hän työskenteli, mutta esiintymisistä ei ole ainakaan tiedossani olevia virallisia tallenteita.

Angelan lauluääni on aikaisemmista levyistä hieman madaltunut. Ei ihme, sillä edellisestä julkaisusta on kulunut 17 vuotta. Mutta laulu on edelleen upeata, oltiinpa sitten tekemisissä bluesin, gospelin, soulin tai rock’n’rollin kanssa. Tähänastiset levyjulkaisut ovat olleet laadukkaita, mutta tämä on ehkä kaikista paras. Huolimatta siitä, että yhtä kappaletta lukuun ottamatta kaikki muut ovat covereita.

Kansiteksteissä Strehli kertoo, että tämän levytysprojektin ideana oli löytää kappaleita sellaisilta artisteilta, jotka ovat inspiroineet häntä. Ensimmäisenä kuullaan Bobby Blandin Two Steps From The Blues. Angelan bändi oli lämppärinä Blandin keikalla 1976.

Varsinaiseen bluesiin päästään kakkoskappaleella, joka on Elmore Jamesin Person To Person. Slidekitaraa ei silti ole ja viimeistään tässä vaiheessa on selvää, että taustamuusikot ovat osaavia joskin aika joka lajin sellaisia. Mutta Angela Strehlin laulu on vakuuttavaa, erityisesti kappaleessa Gambler’s Blues. Lisäksi kuullaan hienoja vetoja Jimmy Reedin, Chuck Berryn ja Dorothy Love Coatesin kappaleista.

Ja se ainoa oma sävellys on SRV, joka on kunnianosoitus Stevie Ray Vaughanille. Hän oli pitkäaikainen ystävä ja mentori. Tämän säveltämiseen meni kaksi vuotta. Kaikkiaan loistava albumi, jonka kappalevalikoima on kiinnostava ja monipuolinen.

Harri Haka
(julkaistu BN-numerossa 1/2023)

Share